ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Ρουμανία-Ουκρανία-Γεωργία, το τριπλό χαρτί των ΗΠΑ στην Μαύρη Θάλασσα

Αμερικανοί πολιτικοί συνεχίζουν να τρομάζουν,  με την ιδέα μιας «επιθετικής Ρωσίας». Ιδιαίτερα  μετά το 2014, πολλοί στην ελίτ των ΗΠΑ υποστηρίζουν τη θέση, ότι η «προσάρτηση» της Κριμαίας και η υποστήριξη στην ανατολική Ουκρανία ήταν μόνο η αρχή. Ο δε Πούτιν φέρεται να επιδιώκει να εδραιώσει τον έλεγχο σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Οι ουκρανικές αρχές πιστεύουν, ότι η αντιρωσική ρητορική θα βοηθήσει τη Δύση να πάρει μια θετική απόφαση, σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο προσπαθεί να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η Δύση, προφανώς, δεν θέλει να δει την Ουκρανία στις τάξεις της. Τον Δεκέμβριο του 2014, η Rada τροποποίησε δύο νόμους, εγκαταλείποντας το μη συνδεδεμένο καθεστώς του κράτους. Τον Ιούνιο του 2016, υιοθετήθηκαν πρόσθετες τροποποιήσεις που ορίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως στόχο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Τον Φεβρουάριο του 2019, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα του κράτους, εξασφαλίζοντας την πορεία προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρ 'όλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα το Κίεβο δεν μπόρεσε να πάρει μια απάντηση στο ερώτημα που τους ενδιαφέρει από τη Δύση.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, έφτασε σήμερα στην Ευρώπη, όπου και θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει την Ουκρανία και τη Γεωργία, ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για τις δύο χώρες, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Ο Όστιν θα τονίσει τόσο στη Γεωργία, όσο και στην Ουκρανία ότι υπάρχει μία ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ και θα ενθαρρύνει τις δύο χώρες, για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να είναι ποιοτικά κατάλληλες για την ένταξή τους, στην αμυντική συμμαχία» ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Ο Όστιν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Γεωργίας, Ηρακλί Γκαριμπασβίλι, στην Τιφλίδα , την πρωτεύουσα της Γεωργίας.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Πρωθυπουργού, στην ομιλία του, ο Γκαριμπασβίλι ευχαρίστησε τον Όστιν για τη συγκεκριμένη υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στη Γεωργία .

Ο Γκαριμπασβίλι είπε ότι η επίσκεψη του Όστιν στην Τιφλίδα αντανακλά την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία»

Ο Όστιν τόνισε επίσης ότι ο ΗΠΑ και η Γεωργία είναι δύο χώρες στρατηγικοί εταίροι και ότι οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε παρόμοιες αξίες και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Δηλώνοντας ότι η Ρωσία συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική κατοχής στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, οι οποίες κήρυξαν τη μονομερή ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει επιρροή στη Μαύρη Θάλασσα με διάφορους τρόπους, ο Όστιν είπε: "Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ρωσική εισβολή στα γεωργιανά εδάφη και την προσπάθεια να αποκτήσει επιρροή στη Μαύρη Θάλασσα με διάφορα μέσα"

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Austστιν στην Τιφλίδα συνεχίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαύρη Θάλασσα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ πριν από την αναχώρησή του για την Ευρώπη, ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ότι προσβλέπει στις συναντήσεις του με τους ομολόγους του στην Ουκρανία, στη Γεωργία και στη Ρουμανία, ώστε να ενισχύσει τη δέσμευση της Αμερικής «για μία ασφαλή, σταθερή και ευημερούσα Ευρώπη».

Η Γεωργία και η Ουκρανία, έχουν περιοχές που καταλαμβάνονται από τη Ρωσία. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν, είναι ο πρώτος επικεφαλής του Πενταγώνου που επισκέπτεται τη χώρα από το 2014.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου, είπε πριν από το ταξίδι πως η περιοδεία αποσκοπεί να «καθησυχαστούν» χώρες που «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επιθετικότητας» και να «ενισχυθεί η εθνική κυριαρχία τους».

Ρωσικά στρατεύματα, βρίσκονται σε δύο περιοχές της Γεωργίας που έχουν αποσχιστεί, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Η Μόσχα εναντιώνεται σε οποιαδήποτε απόφαση θα άλλαζε το καθεστώς της σχέσης της Γεωργίας με το NATO, δηλαδή τη μετατροπή της από χώρα-εταίρο σε πλήρες μέλος.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης του γεωργιανού στρατού εδώ και χρόνια, που επικεντρώνονται στη διαλειτουργικότητα με τα κράτη μέλη του NATO και στην υπεράσπιση της επικράτειας. Το τρέχον πρόγραμμα τερματίζεται τον Δεκέμβριο.

«Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, πρέπει να αφοσιώσει περισσότερη προσοχή στη Γεωργία, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία ή η προσέγγισή της με την Κίνα», κρίνει ο Ντέιβιντ Κράμερ, πολιτικός επιστήμονας στο Florida International University, πρώην διπλωμάτης.

Η γεωργιανή κυβέρνηση, είναι «λιγάκι υπερβολικά συμβιβαστική με τη Μόσχα», διατείνεται. Αυτό «εν μέρει οφείλεται στην απογοήτευση για την έλλειψη προόδου, που διαπιστώνει στην ολοκλήρωσή της με το NATO», προσθέτει.

 «Όσον αφορά τις θυσίες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Γεωργία… ήταν η κορυφαία, κατά κεφαλή συνεισφέρουσα στην Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης στο Αφγανιστάν και υπέστη πολλές απώλειες από αυτήν την αποστολή», είπε  αξιωματούχος

Μετά το Τμπιλίσι, ο  Όστιν θα επισκεφθεί δύο χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, με το ίδιο μήνυμα, την αμερικανική υποστήριξη έναντι της Ρωσίας.

Όσον αφορά την Ρουμανία, η χώρα συμβάλλει ενεργά στην ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας, συμμετέχοντας στις ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, που όλο και συχνότερα αναπτύσσονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αξιωματούχοι αποκάλεσαν τη Ρουμανία, «σύμμαχο-πρότυπο» και ο Όστιν θα εκφράσει την εκτίμηση της Αμερικής. «Η Ρουμανία… κάνει σχεδόν όλα όσα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ζητήσουμε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, οπότε έχουμε την ευκαιρία να το αναγνωρίσουμε και να το εκτιμήσουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Η Ρουμανία ξοδεύει πάνω από το 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για άμυνα, με το 20 τοις εκατό, να προορίζεται για εκσυγχρονισμό. Και οι δύο είναι στόχοι του ΝΑΤΟ. 

Το Πεντάγωνο βλέπει την περιοχή αυτή, ως δυνητικό σημείο θερμού επεισοδίου, ειδικά αφότου η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.

Αεροσκάφη και πλοία της Ρωσίας, εγείρουν ολοένα συχνότερα προκλήσεις για τα κράτη μέλη του NATO στη Μαύρη Θάλασσα. Τον Ιούλιο απείλησαν ολλανδικά και βρετανικά πολεμικά που έπλεαν ανοικτά της Κριμαίας.

Η Ουάσινγκτον έχει επίγνωση των ερωτημάτων, που τίθενται για τη δέσμευσή της στην υπεράσπιση κρατών που γειτονεύουν ή βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, καθώς επικεντρώνει την προσοχή της στην ταχεία αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

Τα ερωτήματα αυτά, αναμένεται να απασχολήσουν τις επαφές που θα έχει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, και την Παρασκευή, στη σύνοδο με τους ομολόγους του των κρατών μελών του NATO. Ο ίδιος, θα μιλήσει στους ηγέτες των χωρών για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των τριών παραθαλάσσιων χωρών.

«Ευημερούσα Ευρώπη»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ πριν από την αναχώρησή του, ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ότι προσβλέπει στις συναντήσεις του με τους ομολόγους του στην Ουκρανία, στη Γεωργία και στη Ρουμανία, ώστε να ενισχύσει τη δέσμευση της Αμερικής «για μία ασφαλή, σταθερή και ευημερούσα Ευρώπη».

Η επίσκεψη του Όστιν θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα λάβει μέρος στην πρώτη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που γίνεται με φυσική παρουσία, από την έναρξη της πανδημίας.

Οι υπουργοί θα μελετήσουν την ατζέντα του ΝΑΤΟ για το 2030, που θα διατηρήσει τη συμμαχία ισχυρή και επίκαιρη στο μέλλον. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τη Ρωσία, καθώς και για τα προβλήματα που θέτει η Κίνα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ