ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον «Πόλεμο των Drones»; Η Κίνα πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας-SOS για απειλές

Έρευνα του ινστιτούτου SIPRI αποκάλυψε πως η πρόοδος της Κίνας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, επέτρεψε στο Πεκίνο, να εξελιχθεί στον νούμερο ένα εξαγωγέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης.

https://www.youtube.com/watch?v=ZwVyEnPDWZ0

Συγκεκριμένα, βελτιώσεις στην κινεζική στρατιωτική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, επέτρεψαν στη χώρα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UAV), σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφόρησε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης Ειρήνη (SIPRI).

Η έρευνα του SIPRI δείχνει ότι την περίοδο 2014 — 2018, η Κίνα εξήγαγε περίπου 153 UAV σε 13 χώρες, γεγονός που την καθιστά ως το πρωταρχικό εξαγωγέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

https://www.youtube.com/watch?v=lCpUWtu5cbw

Οι χώρες που στρέφονται στην Κίνα για τα drones της βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά τη σύγκριση των προηγούμενων δεδομένων, για τα όπλα που συλλέχθηκαν από το 2009 έως το 2013 και των στοιχείων που συλλέχθηκαν από το 2014 έως το 2018, η Κίνα σημείωσε συνολική αύξηση 1,430% στις πωλήσεις drones, σημειώνουν οι ερευνητές.

Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι από το 2014 έως το 2018 η Κίνα κατόρθωσε να επεκτείνει την πελατειακή της βάση, για τα μεγαλύτερης σημασίας- αξίας όπλα της σε 53 χώρες, συγκεντρώνοντας 12 νέους πελάτες σε σύγκριση με τις 41 χώρες που πουλούσε στο παρελθόν από το 2009 μέχρι το 2013.

Σε μια λίστα με τους 25 μεγαλύτερους εξαγωγείς μεγάλων όπλων από το 2014 έως το 2018, η Κίνα κατέλαβε την πέμπτη θέση, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η έκθεση ανέφερε επίσης, ότι το Πακιστάν ήταν ο κορυφαίος αγοραστής όπλων του Πεκίνου, αγοράζοντας το 37% των κινεζικών εξαγωγών όπλων. Το Μπαγκλαντές και η Αλγερία αγόρασαν 16% και 11% των όπλων της, αντίστοιχα.

Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία αντιπροσώπευαν το 75% του συνολικού όγκου εξαγωγών όπλων, μεταξύ του 2014 και του 2018, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 36% αυτού του μεριδίου των πωλήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=hl-iFUZgXi0

Σημειώθηκε επίσης ότι οι εξαγωγές όπλων της Κίνας είναι περιορισμένες, λόγω του γεγονότος, ότι «πολλές χώρες δεν θα προμηθευθούν κινεζικά όπλα για πολιτικούς λόγους». Η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, απαριθμούνται ως χώρες που δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν κινεζικά όπλα.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εισαγωγείς στην περίοδο 2014-2018 ήταν η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η Αλγερία, οι οποίες αθροιστικά εισήγαγαν το 35% του συνόλου των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων.

Η Ασία και η Ωκεανία αντιπροσώπευαν το 40% των παγκόσμιων εισαγωγών, ακολουθούμενες από τη Μέση Ανατολή (35%), την Ευρώπη (11%), την Αφρική (7,8%) και την Αμερική (6,2%).

Κι όλα αυτά ενώ προειδοποίηση, πως τα κινεζικής προέλευσης drones μπορεί να αποτελούν απειλή κυβερνοασφαλείας για αμερικανικές εταιρείες και άλλους οργανισμούς που τα χρησιμοποιούν, εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Fox News, η εν λόγω οδηγία δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο τονίζει πως αυτοί που χρησιμοποιούν τα UAV για αποστολές που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια ή με κρίσιμες υποδομές, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κινεζική DJI, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για να προστατέψει τα δεδομένα των πελατών της. «Δίνουμε στους πελάτες μας πλήρη έλεγχο, ως προς το πώς συλλέγονται τα δεδομένα τους, αποθηκεύονται και μεταδίδονται» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. «Για πελάτες των κλάδων της κυβέρνησης και των κρίσιμων υποδομών που απαιτούν επιπλέον ασφάλεια, παρέχουμε drones που δεν μεταδίδουν δεδομένα στη DJI ή μέσω του Ίντερνετ, και οι πελάτες μας μπορούν να θέσουν σε ισχύ όλα τα προληπτικά μέτρα που συστήνει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας».

Στη DJI αντιστοιχεί πάνω από το 70% της αμερικανικής αγοράς drones, που κοστίζουν πάνω από 500 εκ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Skylogic. H επίσης κινεζική Yuneec, ανακοίνωσε και αυτή ότι παρέχει στους χρήστες της πλήρη έλεγχο επί των δεδομένων τους. «Όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, δεν μοιράζονται δεδομένα τηλεμετρίας ή οπτικά δεδομένα με εσωτερικούς ή εξωτερικούς φορείς» είπε ο Κρις Χιουν, αντιπρόεδρος business development της εταιρείας. «Ανεξαρτήτως του ποιος είσαι- κρατική αρχή, εταιρεία ή ιδιώτης- τα δεδομένα drone από το drone της Yuneec που έχετε θα παραμένουν πάντα δικά σας».

Η οδηγία αυτή εκδόθηκε από τη Cybersecurity and Infrastructure Security Agency των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, που ήταν το πρώτο που ανέφερε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σοβαρούς προβληματισμούς, για οποιοδήποτε προϊόν τεχνολογίας στέλνει αμερικανικά δεδομένα στην επικράτεια ενός απολυταρχικού κράτους το οποίο επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών του, να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, ή καταχράται αυτή την πρόσβαση» αναφέρεται σε σχετικό memo, σύμφωνα με το CNN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα, εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της αντιπαράθεσης για τη Huawei, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εκφράζουν τέτοιους προβληματισμούς: Τον Αύγουστο του 2017, ο αμερικανικός στρατός είχε απαγορεύσει τη χρήση drones της DJI λόγω απροσδιόριστων ανησυχιών κυβερνοασφαλείας, ενώ τον ίδιο μήνα, η US Immigration and Customs Enforcement (ICE) είχε εκφράσει ανησυχίες περί πιθανής παροχής στην κινεζική κυβέρνηση πληροφοριών, για κρίσιμες αμερικανικές υποδομές και δεδομένων των υπηρεσιών επιβολής νόμου.

Σε μια εμφάνισή του στο Fox News, ο Ratcliffe παρότρυνε ότι οι κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν την τεχνολογία, μεταδίδουν πιθανώς, πληροφορίες για τις υποδομές κρίσιμης σημασίας των ΗΠΑ στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Όπως τόσα πολλά που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν για την εθνική ασφάλεια τον τελευταίο καιρό, αυτό δεν έχει πολύ νόημα», προειδοποίησε ο Ράτκλιφ.

Και πρόσθεσε: «Είναι επιβλαβές για την εθνική μας ασφάλεια. Και επίσης, η κινεζική τεχνολογία drone δεν είναι τόσο καλή όσο η αμερικανική τεχνολογία drone».

https://www.youtube.com/watch?v=W9RFu4msVZ0

«Είναι δύσκολο να βγάλουμε νόημα από αυτό που κάνουμε, εκτός από το ότι είναι συνεπές με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακολουθεί μια πιο ήπια προσέγγιση, προσπαθώντας να προωθήσει μια ψευδή αφήγηση ότι κατά κάποιο τρόπο η Κίνα είναι ανταγωνιστής και όχι αντίπαλος», τόνισε περαιτέρω ο Ράτκλιφ.

Η προειδοποίηση του Ράτκλιφ, έρχεται ένα μήνα αφότου ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ,  φέρεται να συμμετείχε σε μια «άκρως απόρρητη» αποστολή  για να υπονομεύσει την ικανότητα του προέδρου Τραμπ, να διατάξει στρατιωτικές επιθέσεις, σύμφωνα με νέο βιβλίο από τον Bob Woodword και τον Robert Costa της Washington Post.

Ο Μπάιντεν, φημολογείται εδώ και καιρό ότι βρίσκεται υπό την πίεση της κινεζικής κυβέρνησης, και το χάλι του Αφγανιστάν  έκανε ακόμη πιο ισχυρή τη θεωρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...