ΗΠΑ

Οι Αμερικανικές δυνάμεις μετρούν απώλειες στο Ιράκ – Αναμένεται ευρείας κλίμακας επίθεση στην Συρία

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η θέση των ΗΠΑ για τη Συρία είναι να «αντιταχθεί» στην ανοικοδόμηση της χώρας, και να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια εξομάλυνσης με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, ο Μπλίνκεν είπε ότι «δεν έχουμε αλλάξει τη θέση μας για να αντιταχθούμε στην ανοικοδόμηση της Συρίας, μέχρι να υπάρξει μη αναστρέψιμη πρόοδος προς μια πολιτική λύση».

Όλο και περισσότερες αραβικές χώρες, αποδέχονται  τον Άσαντ  και κάνουν προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, η οποία άνοιξε τα σύνορά της με τη Συρία τον Σεπτέμβριο.  Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ, δεν σκοπεύουν να «εκφράσουν οποιαδήποτε υποστήριξη στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων ή αποκατάστασης του  Άσαντ» ή να άρουν τις κυρώσεις, εκτός εάν υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει του νόμου του Καίσαρα κατά της Συρίας, στοχεύουν συγκεκριμένα τους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών για να εμποδίσουν την ικανότητα της χώρας, να ανοικοδομηθεί μετά από 10 βάναυσα χρόνια πολέμου. Οι κυρώσεις μπορούν να στοχεύσουν οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτως εθνικότητας, αποθαρρύνοντας τους γείτονες της Συρίας να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Εκτός από τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης μια ένοπλη δύναμη περίπου 900 στρατιωτών, στην ανατολική Συρία και υποστηρίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων στην περιοχή. Αυτή η περιοχή της Συρίας, είναι εκεί όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, οπότε η παρουσία των ΗΠΑ κρατά ζωτικούς πόρους μακριά από τα χέρια της Δαμασκού.

Ο οικονομικός πόλεμος της Ουάσινγκτον ενάντια στη Συρία, επιδεινώνει τις ελλείψεις τροφίμων της χώρας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των Σύρων που βρίσκονται κοντά στην πείνα είναι στα 12,4 εκατομμύρια, ή το 60 τοις εκατό του πληθυσμού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Al-Tanf.

Αφού η Συρία, το Ιράν και μια σειρά άλλων ομάδων και σχηματισμών που υποστηρίζουν τη Δαμασκό και την Τεχεράνη, επιβεβαίωσαν την προετοιμασία επίθεσης ευρείας κλίμακας στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Al-Tanfe, έγινε γνωστό ότι έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο έδαφος της μεγαλύτερης στρατιωτικής εγκατάστασης  των ΗΠΑ στη Συρία. Σύμφωνα πληροφορίες, το χτύπημα μπορεί να δοθεί τόσο από το έδαφος του Ιράν όσο και από το ίδιο το έδαφος της Συρίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίθεση προγραμματίζεται να εφαρμοστεί εντός των επόμενων 24 ωρών. Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός στρατός, δεν θα είναι ο μόνος στόχος καθώς και το έδαφος του Ισραήλ αναμένεται να δεχθεί επίθεση επίσης.

Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι τα συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Al-Tanf, έχουν τεθεί σε υψηλότερη κατάσταση συναγερμού. Στους ουρανούς πάνω από τη Συρία και το γειτονικό Ιράκ, πετούν αμερικανικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και αναγνώρισης, με σκοπό να προειδοποιήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίθεση στο Ισραήλ και την αμερικανική βάση θα αρχίσει τη νύχτα. Επιπλέον, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στις πολύ σοβαρές προθέσεις της Συρίας και των συμμαχικών δυνάμεων αυτής της χώρας, να επιτεθούν σε χώρες που συμμετείχαν στην επίθεση.

Εν τω μεταξύ, και στο μέτωπο του Ιράκ οι Αμερικανικές δυνάμεις δέχονται πλήγματα, αφού μια μεγάλη συνοδεία στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, δέχθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στο έδαφος του Ιράκ.

Μετά από λίγες ημέρες,  αφότου τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με άμεση συνέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro, επιτέθηκαν στην περιοχή βάσης των φιλοϊρανικών δυνάμεων στην επαρχία Deir ez-Zor στη Συρία, μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις πραγματοποιήθηκε σε κομβόι τεθωρακισμένων οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο γειτονικό Ιράκ.

 Ως αποτέλεσμα της έκρηξης ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού και πυραύλων, ξεκίνησε μια μεγάλη πυρκαγιά σε έναν από τους τοπικούς αυτοκινητόδρομους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, καταστράφηκε μια δεξαμενή καυσίμων, καθώς και τουλάχιστον ένα στρατιωτικό όχημα καθώς και άλλα  θωρακισμένα οχήματα. Υπάρχουν επίσης πολύ πιο αντιφατικές πληροφορίες, ότι ως αποτέλεσμα της επίθεσης καταστράφηκαν 6 αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες.

Προς το παρόν, καμία από τις ομάδες στο Ιράκ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, στη συνοδεία αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ