ΗΠΑ

ΗΠΑ: Εκατομμύρια παραιτήσεις τον Αύγουστο – Ποιοι κλάδοι «άδειασαν»

Οι εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους με ρυθμό ρεκόρ τον Αύγουστο, με τους υπαλλήλους των μπαρ και των εστιατορίων καθώς και τους εργαζόμενους σε καταστήματα λιανικής να παραιτούνται κατά δεκάδες χιλιάδες, όπως ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.

Το ποσοστό αποχώρησης αυξήθηκε στο 2,9%, με αύξηση κατά 242.000 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κατά τον οποίον η αντίστοιχη αύξηση ήταν 2,7%. Το ποσοστό, το οποίο μετριέται σε σχέση με τη συνολική απασχόληση, είναι το υψηλότερο σε μια σειρά δεδομένων, από τον Δεκέμβριο του 2000.

Οι αιτίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αποχωρήσεις θεωρούνται ιστορικά ως ένα επίπεδο εμπιστοσύνης για τους εργαζόμενους, καθώς αισθάνονται ασφαλείς στην εύρεση εργασίας αλλού, αν και η δυναμική της εργασίας έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19. Οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους λόγω προβλημάτων υγείας και φροντίδας των παιδιών και της οικογένειάς τους γενικότερα, ζητήματα που στις συνθήκες της πανδημίας έλαβαν μια νέα διάσταση.

Συνολικά 892.000 εργαζόμενοι στους κλάδους της βιομηχανίες τροφίμων και καταλυμάτων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, ενώ άλλοι 721.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του λιανεμπορίου αποχώρησαν, μαζί με 534.000 σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

«Καθώς οι θέσεις εργασίας και οι προσλήψεις μειώθηκαν τον Αύγουστο, το ποσοστό εγκατάλειψης έφτασε σε υψηλό επίπεδο, κινούμενο παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid και τις πιθανές αυξανόμενες ανησυχίες για τις συνθήκες που επικρατούν στη εργασία λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας», δήλωσε η Ελίζ Γκουλντ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (EPI)

Τα κρούσματα Covid έκτοτε μειώνονται σε εθνικό επίπεδο, αν και ορισμένοι επαγγελματίες υγείας ανησυχούν για μια νέα αύξηση κατά τους ψυχρότερους μήνες του επερχόμενου χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μείωση προσλήψεων τον Αύγουστο

Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν επίσης κατακόρυφα τον Αύγουστο καθώς μειώθηκαν οι προσλήψεις.

Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα 10,44 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του μήνα, σημειώνοντας πτώση 659,000 από τα 11,1 εκατομμύρια του Ιουλίου, σύμφωνα με σχετική έρευνα για τις θέσεις εργασίας (JOLTS). Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρακολουθούν από κοντά την έκθεση JOLTS αναζητώντας σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχει μια τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα αυτή τη στιγμή και δεν είναι μόνο επειδή οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ή έχουν προβλήματα με τη φροντίδα των παιδιών τους ή δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα», σημειώνει ο Κρις Ρούπκεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Fwdbonds. «Η οικονομία είναι ισχυρή σαν ταύρος, γι ‘αυτό υπάρχει τεράστια ζήτηση εργασίας».

Το ποσοστό αναγγελιών νέων θέσεων εργασίας μειώθηκε στο 6,6% τον Αύγουστο από 7% τον Ιούλιο. Αυτό το επίπεδο ήταν μόλις 4,4% πριν από ένα χρόνο, καθώς η οικονομία εξακολουθούσε να αγωνίζεται να ξεφύγει από την ύφεση που προκάλεσε η επέλαση της πανδημίας Covid-19.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται