ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

«Τρέμει η γη» κάτω από τα πόδια του Ερντογάν: Σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γιόρτασαν την Τετάρτη, την ολοκλήρωση του νέου προξενικού τους κτιρίου στο Ερμπίλ, στη δέκατη επέτειο της παρουσίας τους στην περιοχή του Κουρδιστάν με μια τελετή στην οποία συμμετείχαν επίσημα πρόσωπα. Ο πρωθυπουργός της περιοχής του Κουρδιστάν Masrour Barzani ήταν παρών.

Ο πρωθυπουργός της περιφέρειας Κουρδιστάν Μασρούρ Μπαρζανί, μίλησε για τους βαθύς δεσμούς που μοιράζονται η αυτόνομη περιοχή του Ιράκ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τη δέκατη επέτειο από το άνοιγμα του αμερικανικού προξενείου στην περιοχή του Κουρδιστάν και την αρχική κατασκευή, του νέου συγκροτήματος του προξενείου στο Ερμπίλ.

«Μας συνδέει μια μακρόχρονη φιλία, αλλά είμαστε δεσμευμένοι από κοινές αξίες και από τη θέληση να σταθούμε μαζί, για να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες», δήλωσε ο Μπαρζανί κατά τη διάρκεια της τελετής.
 Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στη στάση τους με την Περιφέρεια, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον είχε σταθερή σχέση με την περιοχή του Κουρδιστάν και το Ιράκ. Οι ΗΠΑ παρέχουν εκατομμύρια δολάρια βοήθειας στις κουρδικές δυνάμεις Πεσμεργκά, οι οποίες είναι βασικός σύμμαχος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Στο πλαίσιο της διπλωματικής αποστολής τους στην περιοχή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το 2017 το κτίριο του νέου προξενείου, το οποίο είναι το «μεγαλύτερο» προξενείο στον κόσμο, σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο Robert Palladino.

«Οι ΗΠΑ συμβάλλουν στη σταθερότητα του Κουρδιστάν και του Ιράκ και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε, με την Κουρδική Κυβέρνηση (KRG) και τους πολίτες της, για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη και πιο ευημερούσα περιοχή του Κουρδιστάν μέσα σε ένα ενοποιημένο και ομοσπονδιακό Ιράκ», δήλωσε ο Palladino κατά τη διάρκεια της τελετής
 
Οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία και στο Ερμπίλ. Η Ουάσινγκτον δημιούργησε μια στρατιωτική βάση στην περιοχή του Κουρδιστάν, μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και έκτοτε, αποτελεί μέρος του αγώνα ενάντια στη μαχητική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ άνοιξαν αρχικά ένα διπλωματικό γραφείο στο Ερμπίλ τον Φεβρουάριο του 2007, το οποίο αργότερα αναβαθμίστηκε σε γενικό προξενείο το 2011.

«Πριν από έξι χρόνια, όταν στεκόμασταν ο ένας δίπλα στον άλλον για να υποστηρίξουμε αυτούς που φεύγουν από τη δίωξη του ISIS, η πρώτη αμερικανική αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις 40 μίλια από εδώ στο Μαχμούρ, βοηθώντας τους Πεσμεργκά να αλλάξουν την αντίσταση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό» είπε ο Μπαρζανί

Ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ,  αποτυπώνεται μέσω του αυξανόμενου αμερικανικού αποτυπώματος στο Κουρδιστάν, από επιχειρήσεις, εστιατόρια και σχολεία, μέχρι τουρίστες και σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η DFC ανακοίνωσε μια ιδιωτική επένδυση 250 εκατομμυρίων δολαρίων, στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιβεβαίωση των διαθέσιμων ευκαιριών και φιλικού προς τους επενδυτές κλίματος.

Όλα αυτά επιτείνουν την ανησυχία της Τουρκίας. Και αυτό γιατί η Άγκυρα διαπιστώνει, ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις κουρδικές περιοχές στο Ιράκ και ότι θα αντιμετωπίζουν τις κουρδικές πολιτοφυλακές ως συμμαχικές δυνάμεις, τουλάχιστον στον βραχύ χρόνο. Το ίδιο το γεγονός, ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, επιτείνει την Τουρκική ανησυχία, καθώς ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώρισή τους, αυτό που κατεξοχήν θέλει να αποφύγει η Άγκυρα.

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν, έχει επενδύσει σημαντικά στο να επιδιορθώσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ουσιαστικά, υποστηρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη και ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, ιδίως στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης νέας ισορροπίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Όμως, την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ που επιθυμούν ταυτόχρονα μια προσπάθεια εξομάλυνσης στην περιοχή, αλλά και διατήρησης δικού τους ρόλου πολιτικού και άμεσης παρουσίας, και δεν είναι εύκολο σε αυτή τη φάση, να κάνουν τόσο μεγάλη στροφή στο κουρδικό, με δεδομένες τις σχέσεις που έχουν οικοδομήσει.

Οι συνεχείς απειλές κατά της «Πράσινης Ζώνης» που βρίσκεται στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας Βαγδάτη, και όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μελετήσουν επιλογές για τη μετακίνηση  των περισσότερων δυνάμεων στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν, και επέκταση των στρατιωτικών της βάσεων στην περιοχή.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, η οποία μειώθηκε σημαντικά το 2020, εξακολουθεί να συγκεντρώνεται κυρίως στη Βαγδάτη.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι με την απειλή της Ουάσινγκτον να κλείσει την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, το Πεντάγωνο εξετάζει διάφορες επιλογές στο Κουρδιστάν για να αναπτύξει τα 2.500 στρατεύματά του, τα οποία εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο Ιράκ.

«Το νέο αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ, μπορεί να φιλοξενήσει ορισμένους Αμερικανούς στρατιώτες», ανέφεραν αμερικανικές πηγές.

Το μεγαλύτερο αμερικανικό προξενείο στον κόσμο

Τόνισαν ότι το αμερικανικό προξενικό συγκρότημα στο Ερμπίλ, το οποίο κοστίζει 600 εκατομμύρια δολάρια, και χτίζεται, από το 2018, θα είναι το μεγαλύτερο προξενείο των ΗΠΑ στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και την τεράστια πρεσβεία στην Ιορδανία, και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2022, με την οικιστική πτέρυγα και πολλές άλλες δομές, μεταξύ των οποίων και μιας μεγάλης έκτασης για να στεγάσει στρατιωτική μονάδα.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν την ανανέωση ή την επέκταση άλλων στρατιωτικών βάσεων στο Κουρδιστάν, και οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη βάση «Harir», 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ερμπίλ, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το 2003, και μπορεί να χρησιμεύσουν ως μια εκπαιδευτική βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πεντάγωνο εξετάζει επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αναπτύξει περισσότερους στρατιώτες στη βάση «Soran», λίγα χιλιόμετρα βόρεια της βάσης Harir.

Παρά το κλείσιμο πέντε βάσεων στο Ιράκ το 2020 και τη μείωση του αριθμού των δυνάμεων στο μισό, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να διατηρήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Ιρακινό Κουρδιστάν, την πίσω βάση στρατηγικής σημασίας για περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες, που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στη Συρία για να επιβλέπουν τις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

 Επιπρόσθετα, η αμερικανική ιστοσελίδα «Axios», αποκάλυψε την πρόθεση της Ουάσινγκτον, να κλείσει την πρεσβεία της στη Βαγδάτη και να την μεταφέρει στο Ερμπίλ, μετά από πολλές επιθέσεις που έχουν στόχο την Πράσινη Ζώνη της πρωτεύουσας, στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ