ΗΠΑ

“Τρελό” παιχνίδι κατασκόπων: Αμερικανοί παρείχαν τεχνολογία χάκερ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τρεις πρώην αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και των στρατιωτικών υπηρεσιών συμφώνησαν να πληρώσουν 1,7 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση και παραδέχτηκαν ότι παρείχαν τεχνολογία χάκερ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη.


Ο Marc Baier, ο Ryan Adams και ο Daniel Gericke έκαναν την παραδοχή στο πλαίσιο μιας πρώτης στο είδος της συμφωνίας αναβολής δίωξης, βάσει της οποίας θα πληρώσουν επίσης 1,68 εκατομμύρια δολάρια, θα συνεργαστούν με την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα κόψουν τους δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΑΕ και θα παραιτηθούν από τις άδειες ασφαλείας τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να σταματήσει τη δίωξη εάν οι τρεις άνδρες συμμορφωθούν με τους όρους για τρία χρόνια.

Ο Baier, ο Adams και ο Gericke εργάζονταν σε εταιρεία με έδρα στα ΗΑΕ που πραγματοποιούσε παραβιάσεις για λογαριασμό της ξένης κυβέρνησης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Η τριάδα παρείχε στον εργοδότη τους συστήματα παραβίασης και κατασκοπείας που χρησιμοποιήθηκαν για να εισβάλουν σε υπολογιστές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, λένε οι εισαγγελείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε επιστολή του νωρίτερα φέτος, η CIA προειδοποίησε για «αύξηση του αριθμού των πρώην αξιωματικών που αποκάλυψαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της CIA, και γενικότερα του προσωπικού». Η περίπτωση των ΗΑΕ φαίνεται να ταιριάζει σε αυτό το μοτίβο. Ένα από τα παραδείγματα που παρατίθενται ήταν «η εργασία σε κρατικές εταιρείες που σχετίζονται με πληροφορίες σε χώρες μη αδελφοποίησης».

Το Υπουργείο κατηγορεί τους τρεις άνδρες για απάτη στον υπολογιστή και παραβίαση των νόμων για τον έλεγχο των εξαγωγών παρέχοντας αμυντικές υπηρεσίες χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Ο Baier, ο Adams και ο Gericke δεν αμφισβήτησαν κανέναν από τους ισχυρισμούς ως μέρος της συμφωνίας με τους εισαγγελείς.

Οι τρεις άνδρες εγκατέλειψαν μια αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στα ΗΑΕ για να ενταχθούν σε μια εταιρεία του Εμιράτου που θα τους έδινε «σημαντικές αυξήσεις» στους μισθούς τους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

«Οι χάκερ προς ενοικίαση και όσοι υποστηρίζουν αλλιώς τέτοιες δραστηριότητες κατά παράβαση του αμερικανικού νόμου θα πρέπει να αναμένουν ότι θα διωχθούν για την εγκληματική τους συμπεριφορά», δήλωσε ο Μαρκ Λέσκο, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, υπεύθυνος του τμήματος εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ