ΗΠΑ

Ο Πούτιν «λοξοκοιτάζει» το Αρχιπέλαγος της Σουηδίας – Kοινές ασκήσεις δυνάμεων των ΗΠΑ και Σουηδίας

Η Σουηδία-επίσημα και πεισματικά ουδέτερη εδώ και δύο αιώνες-στρέφεται προς την ομπρέλα ασφαλείας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, λόγω των ενεργειών της Ρωσίας. Επικαλούμενη τις επιθέσεις της Ρωσίας σε γειτονικά έθνη και την ταχεία στρατιωτική της συσπείρωση, η σουηδική κυβέρνηση επανέφερε στρατιωτική στρατολόγηση, ενέκρινε μια καταπληκτική αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 40 % (η μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών της Σουηδίας τα τελευταία 70 χρόνια), εφαρμόζοντας ένα δόγμα ασφάλειας γνωστό ως "Total Defence".

Στα πλαίσια αυτού του δόγματος ανέπτυξε στρατεύματα στο Gotland, ένα σουηδικό νησί στη Βαλτική Θάλασσα, το οποίο σημειωτέον, θα είναι το κλειδί για κάθε προσπάθεια του ΝΑΤΟ που αποσκοπεί στην ενίσχυση ή την ανάκτηση της Εσθονίας, της Λετονίας ή της Λιθουανίας (όλα μέλη του ΝΑΤΟ).

Η Σουηδία φιλοξένησε πρόσφατα - και συνέβαλε σημαντικά – στην άσκηση Exercise Arctic Challenge. Μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις αεροπορικής δύναμης στην Ευρώπη, το Arctic Challenge 21 συγκέντρωσε πολεμικά αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Βρετανία για όλο το εύρος της αντιαεροπορικής άμυνας, της στενής αεροπορικής υποστήριξης, της αεροπορικής άμυνας και εκπαίδευσης για την καταστολή και την επίθεση από αέρος σε έδαφος, (όλα στο περιβάλλον με κρύο καιρό στους σουηδικούς αρκτικούς ουρανούς).

Σε μια νέα εξέλιξη αμερικανικές και σουηδικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα λάβουν μέρος σε μια  διμερή άσκηση με την επωνυμία Archipelago Endeavor, που θα  πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Αμφίβιου Συντάγματος λίγο έξω από τη Στοκχόλμη.

Σημαντικό είναι  ότι ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μια μεγάλη άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας στην άλλη πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας, με περίπου 200.000 στρατιώτες. Είναι η μεγαλύτερη ρωσική άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σύμφωνα με τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο σκοπός της άσκησης στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης είναι η συνεκπαίδευση των σουηδικών και αμερικανικών δυνάμεων και η περαιτέρω εμβάθυνση, της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των δύο μονάδων.

 «Η άσκηση μας δίνει μια μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και γνώσεις. Μέσα από τέτοιες  ασκήσεις μαθαίνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλον, μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και να μειώσουμε το όριο για να μπορούμε να δουλέψουμε, δίπλα -δίπλα σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», λέει ο συνταγματάρχης Patrik Gardesten, επικεφαλής του Συντάγματος Αμφίβιων.

Αρχικά, η δύναμη 350 περίπου ατόμων που συμμετέχει στην άσκηση, θα πραγματοποιήσει μια σειρά από διαφορετικά στοιχεία εκπαίδευσης που στοχεύουν να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, τα οπλικά συστήματα, οι πλατφόρμες και οι τεχνικές μάχης του άλλου. 

 Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα εφαρμοστούν, μεταξύ άλλων, διαδικασίες αποβίβασης από θωρηκτά και ελεύθερους  σκοπευτές. Θα πραγματοποιηθούν επίσης βολές με συστήματα βαρέων όπλων, όπως εκτοξευτές χειροβομβίδων.  Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κυρίως στις περιοχές άσκησης και πεδίου βολής, των Ενόπλων Δυνάμεων στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.

Οι  Σουηδοί φοβούνται τυχόν επεκτατικές βλέψεις του Πούτιν έναντι της χώρας τους,  για αυτό εφαρμόζουν το δόγμα της Total Defense, το οποίο στοχεύει στο είδος του υβριδικού πολέμου της «γκρίζας ζώνης» που η Ρωσία έχει διεξάγει, τόσο αποτελεσματικά στον πόλεμο με την  Ουκρανία  χρησιμοποιώντας παραπληροφόρηση και ψυχολογικές επιχειρήσεις.

 Ο υπουργός Άμυνας Peter Hultquist, εξηγεί ξεκάθαρα ότι ο ενισχυμένος αμυντικός προϋπολογισμός και η εφαρμογή του ως άνω δόγματος, είναι απαραίτητα «λόγω της νέας κατάστασης ασφαλείας με τη ρωσική επιθετικότητα στη Γεωργία, την προσάρτηση της Κριμαίας, τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις δραστηριότητες στη Λευκορωσία, την αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας, τις πολύπλοκες ασκήσεις καθώς και την  δραστηριότητα στην Αρκτική και στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας ».

Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του 2020, σουηδικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία, σουηδικά μαχητικά-βομβαρδιστικά JAS-39 και αμερικανικά μαχητικά-βομβαρδιστικά F-15E, πραγματοποίησαν «προσομοίωση επιφανειακής μάχης» και «προσομοίωση μακροπρόθεσμων χτυπημάτων μεγάλου εδάφους» μέσα και πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ο σουηδικός στρατός, συνεργάζεται στενά με τη γειτονική Νορβηγία και τη Δανία, για την ασφάλεια εντός και γύρω από την Αρκτική. Επιπλέον, η Σουηδία υπήρξε βασικός στρατιωτικός συνεισφέρων, στις πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, καθώς και την εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία ανέπτυξε περισσότερα στρατεύματα στην αντεπαναστατική και ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, από το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία (όλα ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ).

Για μια χώρα που ήταν σταθερά, ακόμη και προκλητικά, ουδέτερη καθ 'όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και στην περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτή είναι μια εκπληκτική ανατροπή και μια εντυπωσιακή ένδειξη, για το πόσο σοβαρά οι Σουηδοί αντιλαμβάνονται την απειλή από τη Ρωσία του Πούτιν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ