Γκορμπατσόφ
ΗΠΑ

Γκορμπατσόφ: Ανάγκη για ΗΠΑ-Ρωσία να συμφωνήσουν σε μείωση των πυρηνικών όπλων

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εξέφρασε την ελπίδα του πως ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και οι ΗΠΑ θα χρονίσουν τον διάλογο για τη σταθερότητα, σημειώνοντας πως τα δύο έθνη πρέπει να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. 

Ο πρώην Πρόεδρος, σε σημερινές του δηλώσεις, επεσήμανε πως οι πέντε μεγάλες δυνάμεις - Κίνα, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία - μπορεί να προχωρήσουν σε συνολικές συνομιλίες επί του ζητήματος (σ.σ. των πυρηνικών όπλων).

«Η σταθερότητα και μόνο δεν είναι αρκετή. Πρέπει να διαπραγματευτούμε τη μείωση των επιπέδων πυρηνικών όπλων. Τότε, θα είναι πιθανή η συμμετοχή κι άλλων χωρών που έχουν πυρηνικά όπλα - Κίνα, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, και άλλοι» σημείωσε.

«Ύστερα, θα μπορέσουμε να κινηθούμε μαζί στον απόλυτο στόχο, την απόσυρση των πυρηνικών όπλων. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: δεν μπορεί να υπάρξει άλλος στόχος. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος» τόνισε.

Τον Ιούνιο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη της Ελβετίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τις συνομιλίες τους, ο Πούτιν επεσήμανε πως Ρωσία και ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την παγκόσμια σταθερότητα, γιατί είναι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις «όσον αφορά τις πυρηνικές κεφαλές». 

Σημειώνεται πως Μόσχα και Ουάσινγκτον είχαν, στο παρελθόν, συμφωνήσει για την επέκταση της Συνθήκης New START, αλλά και είχαν τονίσει πως οι δύο πλευρές είναι αφοσιωμένες στον έλεγχο πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ