ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αυστηρή προειδοποίηση Ουάσινγκτον σε Άγκυρα: ''Έρχονται νέες κυρώσεις αν δεν συμμορφωθείτε για τους S-400''

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις  κυρώσεις κατά της Τουρκίας βάσει του Νόμου για την αντιμετώπιση αγοράς οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, μέσω κυρώσεων (CAATSA), και συγκεκριμένα για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, ενώ θα επέβαλε περαιτέρω κυρώσεις εάν η Άγκυρα αγόραζε επιπλέον οπλικά συστήματα από τη Μόσχα, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ την Τετάρτη στο Reuters.

Στο Κογκρέσο, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland καταδίκασε επίσης την ανακοίνωση των τουρκοκυπριακών αρχών για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων, εκτοξεύοντας την κριτική των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας στα ύψη.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στον οργανισμό προμηθειών άμυνας της Τουρκίας τον Δεκέμβριο αφού η Άγκυρα απέκτησε το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας το 2019 και άρχισε να το δοκιμάζει.

Συγκεκριμένα η Τουρκία δοκίμασε τους S-400 δύο φορές στο έδαφός της. Η πρώτη ήταν στο αεροδρόμιο Μουρτέντ που βρίσκεται κοντά στην Άγκυρα, στα πλαίσια άσκησης με δικά της μαχητικά F-16. Ο προφανής λόγος ήταν η δοκιμή του εν λόγω συστήματος στον εντοπισμό και εγκλωβισμό των F-16, που έχει η Τουρκική αλλά και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η δεύτερη φορά ήταν η πραγματοποίηση βολής S-400 στο Πεδίο Βολής της Σινώπης στη Μαύρη θάλασσα, κατά ιπτάμενου στόχου, χωρίς να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της από τους Τούρκους.

Στη συνέχεια η Τουρκία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξαγάγουν συνομιλίες για να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την απόκτηση των S-400 ,που θα ικανοποιούν τόσο τις αμυντικές ανάγκες της, όσο και τις δυτικές ανησυχίες ότι το σύστημα δεν θα απειλεί την άμυνα του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την επιλογή να αγοράσουν το σύστημα αεροπορικής άμυνας του Patriot, αλλά οι συνομιλίες εμπίπτουν στην επιμονή της Τουρκίας για μεταφορά της τεχνολογίας.

Οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να αγοράσουν περισσότερους από τους πυραύλους.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Μόσχα βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων για την απόκτηση της δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 στην Τουρκία, ανέφερε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosoboronexport Alexander Mikheyev δήλωσε σε δημοσιογράφους στην αεροπορική εκπομπή MAKS-2021 ότι η Ρωσία αναμένει να ολοκληρώσει το έργο τους προσεχείς μήνες.

"Οι τελικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει δημιουργηθεί ένα οικονομικό μοντέλο, καθώς και ένα πρόγραμμα τεχνικής συνεργασίας για το έργο", δήλωσε ο Μιχάιεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα παραπάνω διαπιστώνονται βασικά δύο πράγματα:

Το πρώτο έχει να κάνει με την Τουρκική αποφασιστικότητα να προχωρήσει στην αγορά επιπλέον συστοιχιών S-400, παρά την έκπτωση της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Το δεύτερο είναι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να μην υπαναχωρήσουν και να προειδοποιούν με περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων  με τη Ρωσία για την απόκτηση της δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, με τον Ερντογάν να προσπαθεί μέσω της ανάληψης της ασφαλείας του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, να βρεί σημείο εξάρτησης των σχέσεων των δύο χωρών, προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα με τις ΗΠΑ, με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσει τουλάχιστον την ανοχή τους σε πληθώρα διεθνών ζητημάτων που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η Τουρκική εμμονή με τους S-400 και την απόκτηση νέων συστημάτων, έχει να κάνει με την απόκτηση της αεροπορικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο από την Ελλάδα την επόμενη χρονική περίοδο, μετά την απόκτηση των μαχητικών Rafale από τη χώρα μας, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των F-16 μας σε Viper στις ΗΠΑ.

Είναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι έχουν προβεί σε λεπτομερειακή μελέτη των πιθανών χώρων τάξεως των S-400 για την εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών και στόχων τους.

Το ανάγλυφο του εδάφους, η σφαιρικότητα της γής και η ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια, προκαλούν πολλά προβλήματα αναφορικά με την επιλογή κατάλληλων χώρων τάξεως τους.

Οπωσδήποτε οι θέσεις τάξεως των S-400 θα πρέπει να είναι πολλές και ανά πιθανό θέατρο επιχειρήσεων.

Δηλαδή οι S-400 θα πρέπει να διαθέτουν άλλους χώρους τάξεως με προσανατολισμό είτε την Ανατολική Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, είτε το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, είτε το Κεντρικό και τα Δωδεκάνησα, είτε τα Δωδεκάνησα-ΝΑ Μεσόγειο.

Με δεδομένη την επιλογή της Άγκυρας να δείχνει συνεχώς ότι το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων σε βάρος μας είναι η περιοχή μεταξύ του συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης- Καστελορίζου, θεωρώ ως το πλέον πιθανότερο ως θέσεις τάξεως των τουρκικών S-400 να βρίσκονται εντός της ευρύτερης περιοχής ενός νοητού Π που περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ Αϊδινίου-Ντενιζλί-Αττάλειας και Φοινίκης.

Οι S-400 «αποδίδουν» καλύτερα και ασφαλέστερα όταν η θέση τους δεν περιστοιχίζεται από ορεινούς όγκους, γιατί έτσι μειώνεται η απόδοση των ραντάρ του, με αποτέλεσμα να γίνονται ευάλωτα από εχθρικά αεροσκάφη που θα ενεργήσουν από την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επίσης, η θέση τους θα πρέπει να μην βάλλεται από το φίλιο πυροβολικό μας που βρίσκεται στα νησιά μας στο Αιγαίο.

Με βάση αυτές τις δύο παραμέτρους θα έλεγα ότι η περιοχή του νοητού Π που προανέφερα, αρχίζει να συρρικνώνεται δραματικά.

Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι θα θέλουν να δημιουργήσουν οι S-400, μαζί με τα UAV και την πολεμική τους αεροπορία, έναν αδιαπέραστο αντιαεροπορικό θόλο πάνω και γύρω από το πολεμικό τους ναυτικό στη ΝΑ Μεσόγειο, και λαμβανομένου υπόψιν ότι το πραγματικό βεληνεκές εμπλοκής μαχητικών για τους S-400 θα είναι 125χλμ για τον 48Ν6Ε3, 100 χλμ για τον 48Ν6Ε2 και 60 χλμ για τον 9Μ96Ε2, τότε η επιλογή των θέσεων τους μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να λέμε για την Τουρκία τη φράση «ο εξ ανατολών εχθρός», υπερτονίζοντας την σπουδαιότητα της άμυνας μας στο Αιγαίο στην κατεύθυνση Ανατολή-Δύση και παραβλέποντας έτσι την σπουδαιότητα της κατεύθυνσης Νότος-Βορράς.

Τώρα μάλλον έχει έρθει η ώρα να δούμε τον χάρτη από αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...