ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας! Μπάιντεν: Η Μόσχα πρέπει να πληρώσει - Λίστα ανεπιθύμητων από Πούτιν

Η Ρωσία ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καταλόγου εχθρικών κρατών, στα οποία απαγορεύεται η πρόσληψη Ρώσων πολιτών για εργασία στις διπλωματικές αποστολές, και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ αυτών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

"Όπως γνωρίζετε, χθες δημοσιεύθηκε το διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο περιέχει πλήθος μέτρων για την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων ομοσπονδιακών νόμων, σύμφωνα με τους οποίους εκείνα τα κράτη, τα οποία κηρύσσονται εχθρικά, δεν μπορούν να προσλάβουν Ρώσους πολίτες ως προσωπικό για τους διπλωματικές και προξενικές αποστολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες είναι αυτές οι εχθρικές χώρες; Η λίστα καταρτίζεται τώρα. Όπως καταλαβαίνουμε, ολόκληρη η ιστορία ξεκίνησε με ένα άλλο κύμα εχθρικών βημάτων των ΗΠΑ και μπορώ να  επιβεβαιώσω φυσικά, ότι οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο ", δήλωσε.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι το διάταγμα του προέδρου ήταν αντίποινα κατά των εχθρικών βημάτων άλλων χωρών.

«Τονίζαμε πάντοτε ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι απολύτως ειρηνική, αλλά έχουμε επίσης τονίσει πάντα ότι όλα τα βήματα, τα οποία θεωρούμε ως εχθρικά δεν θα παραμείνουν αναπάντητα. Αυτό το πακέτο μέτρων, που λαμβάνεται τώρα, είναι σίγουρα ένα αντίποινο.  Αυτά δεν είναι επιθετικά βήματα από τη χώρα μας, αλλά είναι η  απάντηση και η προστασία της χώρας μας από εχθρικά  βήματα από εκείνους, που προσπαθούν να σταματήσουν την ανάπτυξή μας: μέσω της πολιτικής περιορισμού και μέσω προσπαθειών απομόνωσης ", εξήγησε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή σχετικά με αντίμετρα σε εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι διπλωματικές αποστολές, τα προξενικά ιδρύματα και τα γραφεία κυβερνητικών ιδρυμάτων ξένων χωρών που ενεργούν κατά τρόπο εχθρικό ενάντια στη Ρωσία, οι Ρώσοι υπήκοοι ή νομικά πρόσωπα, θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς ή ακόμη και πλήρη απαγόρευση, εάν είναι απαραίτητο, όσον αφορά την πρόσληψη Ρώσων υπηκόων. Η κυβέρνηση είναι επιφορτισμένη με τον καθορισμό του αριθμού των ατόμων που μπορούν να απασχοληθούν σε ξένες αποστολές. "

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρώσος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να λάβει νέα αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον διατηρήσει την πορεία κλιμάκωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ σημείωσαν σημαντική επιδείνωση μετά τη διαβόητη συνέντευξη ABC News του Μπάιντεν όταν είπε ότι η Μόσχα θα πρέπει να «πληρώσει ένα τίμημα» για φερόμενη παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ και συνέχισε να υποστηρίζει μια δυσφημιστική παρατήρηση για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τότε αποσύρθηκε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι  Αντόνοφ, επιστρέφοντας στη Μόσχα για διαβουλεύσεις. Τούτου λεχθέντος, βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα από τις 21 Μαρτίου.

Στις 15 Απριλίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Μόσχα αντέδρασε με κινήσεις ανάλογες στις 16 Απριλίου.

Η Μόσχα είναι αισιόδοξη για την πρόταση της Ουάσινγκτον για τη διεξαγωγή της συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, και εξετάζει τώρα αυτήν τη δυνατότητα, δήλωσε ο Λαβρόφ.

"Ταυτόχρονα, με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερα αυτό που αφορά την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής. Θεωρήθηκε θετικά και εξετάζεται τώρα", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στις 15 Απριλίου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλευρές συζητούσαν αυτήν την πιθανότητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ