ΗΠΑ

Το ΝΑΤΟ άλλαξε το σύστημα ταυτοποιήσεως IFF λόγω Τουρκίας - "Επικίνδυνη ζώνη" το τουρκικό FIR

Η απόκτηση και ενεργοποίηση των πυραύλων S-400 από την Τουρκία είναι μια “πισώπλατη μαχαιριά ” στo ΝΑΤΟ για πολλούς και διάφορους λόγους, αναφέρουν δυτικοί αναλυτές.

Πρώτον, διότι αποτελεί μια απτή εκδήλωση της Τουρκίας προς την πλευρά της Ρωσίας, ως μια από τις πιο σημαντικές γεωστρατηγικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια από πλευράς Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Αυτή η μετατόπιση είναι ιδιαίτερα προβληματική λόγω των δραστηριοτήτων της Μόσχας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αφού απειλεί βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η μετατόπιση της Τουρκίας είναι επίσης ανησυχητική λόγω της θέσης ως χώρας  μέλους του ΝΑΤΟ καθώς και της στρατηγικής της θέσης”, αναφέρει ξένος αμυντικός ειδικός.

Η επιχειρησιακή λειτουργία των S-400 από την Τουρκία αφορά επίσης και την ικανότητα του συστήματος να ασκεί ταυτοποίηση, παρακολούθηση και στόχευση των αεροσκαφών F-35.

Οι διαβεβαιώσεις της Άγκυρας ότι τέτοιες πληροφορίες δεν θα διέρρεαν στη Μόσχα δεν είναι πλέον πειστικές.

“Η συν-τοποθέτηση S-400 και αεροσκαφών F-35 θα επιτρέψει στη Μόσχα να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες  για την εξουδετέρωση των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία και τους συμμάχους τους. Για αυτόν τον λόγο, η Ουάσιγκτον είχε δίκιο που απέπεμψε την Άγκυρα από το πρόγραμμα F-35 πέρυσι”, συνεχίζει ο ίδιος.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μεταβαίνουν από το σύστημα ταυτοποίησης αεροσκαφών "Mode 4" σε ένα κρυπτογραφημένο σύστημα "Mode 5" επόμενης γενιάς.

Αυτό το σύστημα επιτρέπει στις συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων και στα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να διακρίνουν εάν ένα άγνωστο αεροσκάφος είναι φιλικό ή εχθρικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν ποτέ στους τουρκικούς S-400 να αποκτήσουν δυνατότητες Mode 5, διότι ετσι θα επέτρεπαν στη Ρωσία να “σπάσει” τους κωδικούς αναγνώρισης του ΝΑΤΟ και να εντοπίζει ταχύτατα νατοϊκά αεροσκάφη.

Οι Τούρκοι όμως ενεργοποίησαν τους ρωσικούς πυραύλους κατά των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών F-16, προκαλώντας την οργή του Πενταγώνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η εξαίρεση των S-400 της Τουρκίας από τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ θα αφήσει την Τουρκία να εκτοξεύει πυραύλους στα τυφλά σε μια πιθανή σύγκρουση, όταν θα λαμβάνονται αποφάσεις ζωής και θανάτου μέσα σε δευτερόλεπτα. Κατά συνέπεια, σε ένα τέτοιο σενάριο, η Τουρκία θα αγωνιζόταν να εντοπίσει τα εχθρικά αεροσκάφη, κάτι που θα οδηγούσε και σε πιθανές καταρρίψεις ακόμα και τουρκικών αεροσκαφών.

Αυτή η πραγματικότητα θα έκανε την Τουρκία έναν μη ικανό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και θα αύξανε τον κίνδυνο για Αμερικανούς και συμμαχικούς πιλότους να πετούν εντός ή κοντά στον τουρκικό εναέριο χώρο”, τονίζει ο ειδικός.

"Αυτό θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο επίσης και στο κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις και συστήματα στην αεροπορική βάση στο Ίντσιρλίκ.

Ανεξαρτήτως, εάν οι εντάσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, η Άγκυρα έχει την δυνατότητα ακόμα και να ζητήσει την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την τουρκική βάση ή να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ που προέρχονται από αυτήν.

Υπό το πρίσμα αυτής της δυνατότητας, το Πεντάγωνο έχει ενημερώσει λεπτομερώς την αμερικανική πολιτική ελίτ για τα σχέδια που αφορούν την πιθανή μετεγκατάσταση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει μια πιθανή εναλλακτική λύση.

Εν τω μεταξύ, εκτός από οποιαδήποτε πιθανή επιβολή κυρώσεων, το Κογκρέσο μπορεί να ζητήσει και μια διαβαθμισμένη ενημέρωση από το Πεντάγωνο σχετικά με τις επιπτώσεις της δοκιμής των τουρκικών S-400 στη Σινώπη, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και βάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σε τελική ανάλυση, ένας σύμμαχος δεν μπορεί να αποκτήσει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, το οποίο θα αποτελεί απειλή για τη συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον Ερντογάν για άλλη μια φορά να απορρίπτει τις αμερικανικές ανησυχίες, οι συνέπειες που ετοιμάζονται από την Ουάσιγκτον θα είναι πιθανότατα λίαν σοβαρές και άκρως δυναμικές”, καταλήγει ο ίδιος.

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση για την Ελλάδα, είναι αν το σκηνικό αυτό με την κωδικοποίηση τύπου Mode 5 και τους τουρκικούς πυραύλους S-400  σε λειτουργία, μπορεί να προκληθεί οποιοδήποτε πιθανό λέμε “ατύχημα” στο Αιγαίο, αφού οι Τούρκοι έχουν επιλέξει  έναν μοναχικό και άκρως επικίνδυνο τρόπο για να ικανοποιήσουν τα σχέδια τους. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ