ΗΠΑ

Η θρησκεία του Black Lives Matter – Ποια στοιχεία είναι ίδια με τους πρώτους Χριστιανούς

Αν και ο αδικοχαμένος Φλόιντ ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα , με καταδίκες φυλάκισης, ναρκωτικά και άλλα τινά, στην πλάτη του, το κίνημα που συνοδεύει τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ τον μετέτρεψε σε μάρτυρα. Σε έναν νέο... Ιησού. Αφού μέχρι και στην Αγγλία ανέβασαν όπως πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει, πίνακα σε αγγλικανική εκκλησία με μαύρο Ιησού. Αλλά και ο Ιησούς να μην είναι, ο Φλόιντ έχει μετατραπεί σε σύμβολο, κάτι σαν τον Μαντέλα ή τον Τσε!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνοδεύουν το όνομά του με τα χαρακτηριστικά “Αγιος” ή “Αγγελος”.

Γιατί όμως υφίσταται η θρησκειοποίηση του ζητήματος; Ειδικά την ίδια στιγμή που οι ακτιβιστές του BLM τα βάζουν με τον “λευκό Ιησού” και την δυτική πίστη;

"Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν σε κάθε κοινωνικοπολιτικό κίνημα, ειδικά αν ισχυρίζεται ότι έχει κάποιους υψηλότερους στόχους, υπάρχει ένας θρησκευτικός παράγοντας. Τόσο τα Δημοκρατικά όσο και τα Ρεπουμπλικανικά κόμματα έχουν εκκλησίες διαφορετικών κατευθύνσεων. Το BLM το επιβεβαιώνει αυτό", δήλωσε στο RIA Novosti ο θεολόγος Ρωμαίο Λούκιν.

Η θρησκευτικότητα σε αυτό το κίνημα, σύμφωνα με τον ειδικό, οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι προέρχεται από έναν πολύ συγκεκριμένο πολιτισμό Αφροαμερικάνων. Σε τελική ανάλυση, ο μαύρος πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο πιο θρησκευόμενος. Περίπου το 90 % των μαύρων πιστεύουν στον Θεό και παρακολουθούν τακτικά λατρευτικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές κατά του ρατσισμού υποστηρίζουν τους καταπιεσμένους - όχι μόνο εθνικά, αλλά και, για παράδειγμα, σεξουαλικές μειονότητες. Και όλα αυτά είναι εποχιακά μπλεγμένα με χριστιανικά συνθήματα.

Και ως αποτέλεσμα φαινόμενα όπως μαζικές βαπτίσεις στον τόπο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτό, σύμφωνα με τον θρησκευτικό μελετητή, είναι άμεσος υπαινιγμός των παλαιοχριστιανικών χρόνων, όταν η νέα πίστη έγινε αποδεκτή στον τόπο εκτέλεσης των μαρτύρων.

Το BLM είναι δημοφιλές σε διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού και σε εκπροσώπους διαφορετικών θρησκειών. Η συναισθηματική ένταση γύρω από αυτό το θέμα είναι τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με τον συνομιλητή του πρακτορείου, κάθε διαδήλωση διαμαρτυρίας και κάθε δημόσια ομιλία των ακτιβιστών του κινήματος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «κήρυγμα και προφητεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ