Λευκός Οίκος
ΗΠΑ

Λευκός Οίκος για "διαρροές": Υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια

Για «υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ έκανε λόγο, σήμερα (30/06), η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, σχολιάζοντας δημοσίευμα των «New York Times» που αναφέρει ότι πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας έδωσαν χρήματα σε μαχητές Ταλιμπάν για να δολοφονήσουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, εξαπέλυσε βέλη την Τρίτη (30/06) ενάντια σε πηγές πίσω από δημοσίευση των «New York Times», στην οποία υποστηρίζεται πως η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας πλήρωσε μαχητές των Ταλιμπάν για να σκοτώσουν στρατιώτες των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ΜακΕνάνι υποστήριξε το εξής:

«Το πρωτοσέλιδο των "New York Times" δεν είναι ο τόπος συζήτησης διαβαθμισμένων πληροφοριών. Μπορεί να επιδιώκετε να υπονομεύσετε αυτόν τον Πρόεδρο, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύετε την ασφάλεια του έθνους μας».
Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενημερώθηκε για το ζήτημα εκείνη τη στιγμή, είναι «διατεθειμένος να δράσει» εναντίον της Ρωσίας εάν τα δημοσιεύματα αποδειχθούν αληθινά.

Η ιστορία ήρθε στο προσκήνιο, την περασμένη Παρασκευή (26/06), αφού οι «New York Times» ανέφεραν ότι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από ανακρίσεις κρατουμένων στο Αφγανιστάν έδειχναν Ρώσους πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι οποίοι έδωσαν χρήματα σε μαχητές Ταλιμπάν για δολοφονήσουν Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Μυστικών Υπηρεσιών έχουν δηλώσει ότι ενώ τα ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου ίσως γνώριζαν τις μη επαληθευμένες αναφορές, ο Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί ποτέ γι' αυτές.

Ο Ρόμπερτ Ο'Μπράιεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε χθεσινή (29/06) ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«Επειδή οι ισχυρισμοί σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου δεν έχουν επαληθευτεί ή τεκμηριωθεί από την κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν ενημερώθηκε για τα θέματα. [...] Ωστόσο, η Διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προετοιμάζεται, εάν η κατάσταση απαιτήσει δράση».

Τέλος, η ΜακΕνάνι χαρακτήρισε τον Τραμπ ως τον «πιο καλά ενημερωμένο άνθρωπο στον πλανήτη», διαψεύδοντας ισχυρισμούς δημοσιογράφου πως ο Αμερικανός Πρόεδρος αγνοεί τις ημερήσιες ενημερώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ