ΗΠΑ

Δυσοίωνες προβλέψεις στις εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ -Κίνας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε ότι αναμένει ότι η διατλαντική εμπορική σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ θα περάσει μεγάλες κρίσεις το επόμενο διάστημα, κάτι που θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε υψηλότερους δασμούς σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά αγαθά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κρίνοντας από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ τις τελευταίες ημέρες νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια ταραχώδη περίοδο μπροστά μας εν όψει και των εκλογών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χόγκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις Βρυξέλλες. «Δεν βλέπω θετικά μηνύματα από τον Πρόεδρο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις απειλές του για περισσότερους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα» πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκέφτονται να επιβάλουν νέους δασμούς στους ήδη υπάρχοντες (3,1 δισ. δολάρια στις ευρωπαϊκές εξαγωγές), δασμοί που εξετάζεται να επιβληθουν σε αγαθά όπως οι ελιές, η μπύρα, το αλκοολούχο ποτό Gin και στα φορτηγά, ως αντίποινα για τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις των Βρυξελλών στην αεροπορική Airbus SE, όπως έχει αποφαθνεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Η ανακοίνωση των δασμών ήρθε λίγα 24ωρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επανεξέτασε τη δέσμευσή του να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ενώ ο ανώτερος αξιωματούχος του, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ , απείλησε να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις εξαγωγές από τη Γαλλία και διάφορα άλλα ευρωπαϊκά έθνη, εάν υπάρξει «μονομερώς» επιβολή ψηφιακού φόρους σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Επιπλέον, ο Χόγκαν δήλωσε ότι απέτυχε συμβάλλει στη μείωση εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για το 2020, καθώς οι ΗΠΑ απέρριψαν δύο φορές την πρόταση των Βρυξελλών για διαπραγμάτευση με σκοπό την έρευση λύσης στην υπόθεση κρατικών ενισχύσεων από την ΕΕ στην Airbus και την Boeing -μια υπόθεση που άνοιξε το 2004.

«Πριν από τρεις εβδομάδες όταν μίλησα με τον Πρέσβη Λάιτχάιζερ, μου είπε με χαρά ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει μονομερώς στην Boeing ότι πρέπει συμμορφώνεται με την απόφαση του ΠΟΕ για τις κρατικές επιδοτήσεις από την Ευρώπη», δήλωσε ο Χόγκαν. «Περιμένουμε μια απόφαση της επιτροπής του ΠΟΕ για την υπόθεση της Boeing στις αρχές Σεπτεμβρίου, και είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε αντίποινα αν δεν υπάρξει απόφαση μέχρι τότε» είπε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Αποφάσισα ότι δεν θα συμμετάσχω στην διαδικασία επιλογής για τη θέση», έιπε. «Επιστρέφω στα καθήκοντά μου ως Επίτροπος Εμπορίου με άμεση ισχύ.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ