ΗΠΑ

ΗΠΑ: Στα άδυτα του καταφυγίου του Λευκού Οίκου -Εικόνες

Ο Τραμπ πέρασε περίπου μια ώρα στο καταφύγιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων με δεσμούς με τον Λευκό Οίκο τον οποίο επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail και ο οποίος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να δημοσιοποιήσει πληροφορίες και ως εκ τούτου μίλησε τηρώντας την ανωνυμία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, και ο γιός τους, Μπάρον, επίσης βρίσκονταν με τον πρόεδρο στο καταφύγιο, σύμφωνα με το CNN. Την πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης ο οποίος επίσης τήρησε την ανωνυμία του.

Η αιφνίδια απόφαση των πρακτόρων υπογραμμίζει το κλίμα εντός του Λευκού Οίκου, όπου οι φωνές και τα συνθήματα των διαδηλωτών από το Πάρκο Λαφαγιέτ, μπορούσαν να ακούγονται καθαρά.

Ομως, τί γνωρίζουμε για το υπόγειο καταφύγιο κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου;

Η επίσημη ονομασία του είναι Επιχειρησιακό Κέντρο Προεδρικής Εκτάκτου Ανάγκης και κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 40 από τον τότε πρόεδρο Φρανκλιν Ρούσβελτ, όταν οι ΗΠΑ συμμετείχαν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο διάδοχος του Ρούσβελτ, Χάρι Τρούμαν, επέκτεινε το καταφύγιο στο πλαίσιο μιας μαζικής ανακαίνισης του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου. Πολλά κτίρια γκρεμίστηκαν τότε κι άλλα επεκτάθηκαν.

Το καταφύγιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κανέναν πρόεδρο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν μεταφέρθηκαν εκεί μέλη της διοίκησης του Τζορτζ Μπους τζούνιορ , καθώς αεροσκάφος στο οποίο είχαν κάνει αεροπειρατεία οι τρομοκράτες κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν βρισκόταν τότε στην Ουάσιγκτον, όταν τέσσερις πτήσεις έπεσαν στα χέρια των τρομοκρατών – αεροπειρατών και στη συνέχεια έπεσαν πάνω στο Πεντάγωνο, στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο και σε χωράφι στην Πενσιλβάνια.

Ομως ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, η Πρώτη Κυρία, Λώρα Μπους, και άλλοι ανώτατοι σύμβουλοι και βοηθοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο καταφύγιο εκείνο το πρωί.

Στα απομνημονεύματά της που δημοσιεύθηκαν το 2010, η Λώρα Μπους αναφέρει τί θυμάται απ’ την μεταφορά της στο καταφύγιο:

“Mε μετέφεραν εσπευσμένα μέσα και στο υπόγειο μέσα από δυο μεγάλες ατσάλινες πόρτες που έκλεισαν πίσω μου με δυνατό συριγμό, δημιουργώντας μια αεροστεγή σφράγιση”, γράφει.

“Βρισκόμουν τώρα σε έναν από τους ατέλειωτους υπόγειους διαδρόμους κάτω από τον Λευκό Οίκο, βαδίζοντας προς το Επιχειρησιακό Κέντρο Προεδρικής Εκτακτης Ανάγκης, που χτίστηκε από τον Φρανκλίνο Ρούσβελτ στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

“Βαδίζαμε κατά μήκος παλιών πλακόστρωτων διαδρόμων με αγωγούς να κρέμονται απ’ το ταβάνι και κάθε είδους μηχανικό εξοπλισμό.

“Το Επιχειρησιακό Κέντρο είναι σχεδιασμό για να αποτελεί κέντρο διοίκησης στη διάρκεια καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, με τηλεοράσεις, τηλέφωνα και μηχανισμούς επικοινωνιών”, προσθέτει η τότε Πρώτη Κυρία και στη συνέχεια περιγράφει πώς μεταφέρθηκε σε μια μικρή αίθουσα συσκέψεων με ένα μεγάλο τραπέζι.

Οι επίσημοι φωτογράφοι του Λευκού Οίκου έχουν καταγράψει με τον φακό τους τον Τσένεϊ, την Πρώτη Κυρία, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, να μιλούν ο ένας στον άλλο εκείνη τη μέρα.

Πιστεύεται πως είναι η ίδια αίθουσα στην οποία κατέφυγαν την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ και η οικογένειά του.

Η κυβέρνηση Μπους κατέληξε το 2001 στο συμπέρασμα ότι το καταφύγιο δεν ήταν επαρκώς διαμορφωμένο ώστε να επιτρέπει στον πρόεδρο και τους συμβούλους του να λειτουργούν αποτελεσματικά στη διάρκεια καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Ετσι, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε ένα μαζικό σχέδιο για το χτίσιμο ενός άλλου, μεγαλύτερου καταφυγίου το οποίο πιστεύεται ότι έχει πέντε ορόφους.

“Μετά τις επιθέσεις, οι άνθρωποι της εθνικής ασφάλειας αναγνώρισαν πως δεν γινόταν να το καταργήσουν, απλώς δεν ήραν αρκετό” δήλωσε στην Washington Post, ο συγγραφέας Ρόναλντ Κέσλερ,  οποίος έγραψε το 2018 βιβλίο για τον Λευκό Οίκο του Τραμπ.

O Κέσλερ συνεχίζει: “Η ιδέα ήταν, πριν απ’ αυτό, ότι εάν σημειωνόταν πυρηνική επίθεση ή κάτι άλλο – βιολογική επίθεση – το προσωπικό του Λευκού Οίκου και οι άνθρωποι του προέδρου θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία στην Δυτική Βιρτζίνια ή την Πενσιλβάνια. “Όμως μετά συνειδητοποίησαν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ότι δεν μπορούσαν να φύγουν από την Ουάσιγκτον, σίγουρα όχι με οχήματα, λόγω του ότι οι δρόμοι θα ήταν μποτιλιαρισμένοι.

“Θα έπαιρνε πολλή ώρα. Κι ακόμη και με ελικόπτερο, θα έπαιρνε – θα ήταν πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι η χώρα δεχόταν επίθεση. Ετσι κατέληξαν στο σχέδιο να δημιουργήσουν μια απολύτως ξεχωριστή εγκατάσταση, ένα υπόγειο καταφύγιο κάτω από την Βόρεια πτέρυγα”.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ξεκίνησε η κατασκευή. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε από την Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών που ανέλαβε το έργο, ήταν ότι επρόκειτο για αντικατάσταση της υφιστάμενης υποδομής του Λευκού Οίκου.

Εγιναν μαζικές εκσκαφές  και ένας ψηλός, πράσινος φράκτης εργοταξίου απέτρεπε την δημόσια θέα του πιο διάσημου κτιριακού συγκροτήματος της Αμερικής.

Η Διοίκηση Γενικών Επιχειρήσεων προσπάθησε επί μακρόν να κρατήσει μυστική την επιχείρηση, όχι μόνον με την τοποθέτηση του φράχτη γύρω από την τοποθεσία των μαζικών εκσκαφών, αλλά διατάζοντας τους υπεργολάβους να μην μιλήσουν σε κανέναν και να σφραγίσουν τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες σε φορτηγά που περνούσαν από τις πύλες του Λευκού Οίκου.

Ο Κέσλερ λέει ότι το νέο καταφύγιο αποτελείται από πέντε υπόγειους ορόφους, έχει αυτόνομη τροφοδότηση αέρα και τροφίμων για πολλούς μήνες, ενώ προσθέτει πως ελάχιστες άλλες λεπτομέρειες είναι γνωστές.

“Είναι σφραγισμένο απ’ την υπέργεια περιοχή ώστε, σε περίπτωση ας πούμε πυρηνικής επίθεσης, η ραδιενέργεια δεν θα διεισδύσει στο καταφύγιο, το οποίο έχει πολύ χοντρούς, συμπαγείς τοίχους, και τέτοιου είδους πράγματα”.

Συνολικά στοίχισε πάνω από 370 εκ. δολάρια για να χτιστεί. Λίγο μετά την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο ίδιος ο πρόεδρος και ελάχιστοι εκλεκτοί της κυβέρνησής του ξεναγήθηκαν στο νέο καταφύγιο.

Στην περίπτωση που χρειαστεί ο Πρόεδρος να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να περάσει μέσα από δυο τουλάχιστον τούνελ. Το ένα από αυτά οδηγεί στο Κτίριο του υπουργείου Οικονομικών και σε μια μη σηματοδοτούμενη είσοδο στην  H Street. Το άλλο τούνελ οδηγεί  στην Νότια Πτέρυγα, απ’ όπου ο Πρόεδρος μπορεί γρήγορα να επιβιβαστεί στο Marine One.

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ