ΗΠΑ

ΗΠΑ: Αντιμετωπίσαμε τις ηλεκτρονικές επιθέσεις του ISIS

Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει «επιτυχώς» διασπάσει τις προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους για την online προπαγάνδα σε μια επιχείρηση πειρατείας που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2016, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα εθνικής ασφάλειας που κυκλοφόρησαν την Τρίτη.

Τα ισχυρά εκδοθέντα, προηγουμένως άκρως απόρρητα έγγραφα, ανέφεραν ότι η κυβερνητική εντολή των ΗΠΑ «αμφισβήτησε με επιτυχία το ISIS στον τομέα της πληροφορίας».

Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν από το Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο George Washington προσφέρουν την πιο λεπτομερή ματιά στη "Λειτουργία Glowing Symphony", την πρώτη επιθετική λειτουργία hacking που αναγνώρισε το Πεντάγωνο.

Η αξιολόγηση έδειξε μια "σημαντική μείωση" στην ηλεκτρονική εκστρατεία που διεξήγαγε το ISIS, αλλά πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της Cyber ​​Command επιβραδύνθηκαν από μια "μακρά και δύσκολη" διαδικασία για την έγκριση των λειτουργιών της.

Είπε ότι, δεδομένης της προσδοκίας για "πιο συχνές και ευρέως διαδεδομένες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο", θα πρέπει να θεσπιστούν καλύτερες διαδικασίες για να "διευκολυνθεί η διαδικασία έγκρισης".

Οι υπάλληλοι αναγνώρισαν προηγουμένως τη χρήση επιθετικών όπλων στον κυβερνοχώρο ως μέρος του οπλοστασίου των ΗΠΑ, αλλά τα πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα παρέχουν την πιο λεπτομερή αξιολόγηση των κινήσεων κατά του ISIS από μια κοινή ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε το 2016 από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με δήλωση του πανεπιστημιακού αρχείου, η "Glowing Symphony" εγκρίθηκε αρχικά για διάστημα 30 ημερών στα τέλη του 2016, αλλά το διοικητικό μήνυμα του Ιουλίου του 2017 επέκτεινε τη λειτουργία της και δεν ήταν σαφές εάν συνεχίζεται.

Τα έγγραφα που διατυπώθηκαν "αποκαλύπτουν την πρωτοφανή πολυπλοκότητα της επιχείρησης, προκλήσεις που προκύπτουν από το συντονισμό και την αποκατάσταση των ζημιών και εκτιμήσεις της αποτελεσματικότητας", ανέφερε το αρχείο GWU.

Η επιχείρηση hacking αντιπροσωπεύει την ανταπόκριση των ΗΠΑ στις ανησυχίες για το πώς οι εξτρεμιστικές ομάδες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις online υπηρεσίες για να προωθήσουν τους σκοπούς τους, προσπαθώντας συχνά να διαδώσουν την προπαγάνδα για στρατολόγηση και ριζοσπαστικοποίηση.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, τα τελευταία έγγραφα και τα δημόσια σχόλια του γενικού διευθυντή του Cyber ​​Command, Paul Nakasone, παρέχουν ενδείξεις για το πώς λειτουργεί η κοινή task force και τι μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες να διαταραχθεί η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ