ΗΠΑ

Έτοιμος να «κελαηδήσει» ο Μ.Φλίν και να στείλει στη Δικαιοσύνη τον Τράμπ - «Καίει» και τον Ερντογάν για σχέδιο απαγωγής του ιμάμη Γκιουλέν μέσα στις ΗΠΑ

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μάικλ Φλίν είναι έτοιμος να «κελαηδήσει»και να κάψει τόσο τον Ντόναλντ Τράμπ όσο και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την συνεργασία με την Ρωσία και το σχέδιο απαγωγής του Γκιουλέν αντίστοιχα  Οι δικηγόροι του Μάικλ Φλιν ενημέρωσαν την ομάδα των νομικών συμβούλων του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν είναι πλέον σε θέση να συζητούν μαζί τους την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό προδιαθέτει ότι πλέον ο κ. Φλιν συνεργάζεται στην έρευνα, υποστήριξε χθες, Ημέρα των Ευχαριστιών για την Αμερική, η εφημερίδα New York Times. Ο Φλιν βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για το εάν και κατά πόσον υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες του ρεπουμπλικάνου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες πληρώθηκε από Τούρκο επιχειρηματία, που έχει άμεση σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας από όποια θέση θα τον διόριζε ο Πρόεδρος Τραμπ. Τελικά, τον επέλεξε για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας ο κ. Τραμπ και δεν έχασε καιρό, υποστηρίζοντας το αίτημα του κ. Ερντογάν για την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία, όπου σίγουρα θα καταδικαζόταν με την εσχάτη των ποινών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γνώστες της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι αν μιλήσει ο κ. Φλιν, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα για τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά και για τον Τούρκο ηγέτη. Συγκεκριμένα ο πρώτος θα κινδυνεύσει με παραπομπή στη Δικαιοσύνη και ο δεύτερος θα αναγκαστεί να καταθέσει στον ειδικό ανακριτή.

Ήδη στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγεται συζήτηση για το πως θα γίνει κατορθωτή η κατάθεση του Τούρκου Σουλτάνου αναφορικά με το σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν. Την ίδια στιγμή, ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει μέγα πρόβλημα και με τη δίκη συνεργατών του, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Ο  ένας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να συνεργάζεται με τις αρχές, έχοντας ως στόχο τον κ. Φλιν και τον πρόεδρο της Τουρκίας, όπως και τον γαμπρό του τελευταίου.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Washington Post, ο Τζέι Σέκουλοου, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον Τραμπ, σημείωσε ότι η κίνηση αυτή «δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη» αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Κανένας δεν πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτό σημαίνει οτιδήποτε, ότι ο στρατηγός (σ.σ. εν αποστρατεία) Φλιν συνεργάζεται (στην έρευνα) εναντίον του προέδρου».

Η έρευνα αυτή ρίχνει μια βαριά σκιά στον Λευκό Οίκο από τον Ιανουάριο, όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ότι η Ρωσία αναμίχθηκε στις εκλογές για να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τη δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, ενορχηστρώνοντας επιθέσεις χάκερ και τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που την έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και διασπείροντας προπαγάνδα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να πλήξουν το κύρος της. Η Ρωσία διαψεύδει ότι αναμίχθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, μέχρι τώρα οι δικηγόροι του Φλιν αντάλλασσαν πληροφορίες με την νομική ομάδα του Τραμπ για την έρευνα του Μάλερ. Επικαλούμενη τέσσερις πηγές που δεν κατονόμασε, η εφημερίδα έγραψε ότι αυτή η συνεργασία έχει πλέον τερματιστεί.

Η κίνηση των δικηγόρων του Φλιν αφήνει να εννοηθεί ότι το έκαναν για να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων διότι πλέον ο για μόλις 24 ημέρες σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας συνεργάζεται με τον Μάλερ, πάντως δεν το αποδεικνύει, σημείωσαν οι Τάιμς. Η νομική ομάδα του Τραμπ πιστεύει ότι η εξέλιξη δείχνει ότι ο Φλιν συζητάει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί στην έρευνα του Μάλερ, συμπλήρωσε η εφημερίδα.

Ο Μάικλ Φλιν απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο όταν αποκαλύφθηκε πως είχε πει ψέματα στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ