ΗΠΑ

Όταν ο Τραμπ ζήτησε από τον Πρίμπους να σκοτώσει μία μύγα που τον... ενοχλούσε!

Το τελευταίο διάστημα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, φερόταν εξαιρετικά άσχημα στον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον Ελληνοαμερικανό Ρέινς Πρίμπους, ο οποίος στάθηκε δίπλα του σε πολύ δύσκολες στιγμές και για πολλούς ήταν ο άνθρωπος που τον βοήθησε, όσο κανείς άλλος, για να κατακτήσει την αμερικανική προεδρία.

Ο κ. Τραμπ, παρασύρθηκε από νέους συμβούλους που απέκτησε τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσά τους ο Άντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον του κ. Πρίμπους με σκαιότατους και αγενείς χαρακτηρισμούς. Τον χαρακτήρισε «γαμ… παρανοϊκο και σχιζοφρενή» και είχε προβλέψει την αποπομπή του, μιλώντας σε δημοσιογράφο του περιοδικού New Yorker.

Ήταν τόσες οι κατηγορίες εναντίον του πρώην προσωπάρχη, οι περισσότερες ψεύτικες, που ο κ. Τραμπ έφτασε στο σημείο να υποτιμά δημόσια τον κ. Πρίμπους και να τον θεωρεί τον αδύναμο κρίκο του Λευκού Οίκου.

Οι σχέσεις τους είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο απαξίωσης που ο κ. Τραμπ μία μέρα τον κάλεσε -στη διάρκεια σύσκεψης στο Όβαλ Γραφείο- να σκοτώσει μία μύγα που τον …ενοχλούσε. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Ουάσιγκτον Πoστ.

Ήταν το τελευταίο επεισόδιο στα πολλά που δημιούργησαν οι αντίπαλοι του κ. Πρίμπους για να αποδείξουν ότι είναι ανίκανος και δεν αξίζει ούτε να …σκοτώνει μύγες.

Ο πρώην προσωπάρχης, ένας πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος, αντιμετώπισε όλη αυτή τη βρώμικη κατάσταση με στωικότητα και δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ. Υπέβαλε την παραίτησή του πριν από δύο εβδομάδες και επέμενε σε αυτή, γνωρίζοντας ότι η τύχη του είχε προδιαγραφεί, από τη στιγμή που μπήκε στο παιγνίδι και η οικογένεια του κ. Τραμπ. Η αγαπημένη του κόρη Ιβάνκα, ο σύζυγος της, ακόμα και η πρώτη κυρία Μελάνια Τράμπ, είχαν στραφεί εναντίον του πρώην προσωπάρχη.

Ο κ. Πρίμπους κατηγορήθηκε και για τις διαρροές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένας ισχυρισμός που θα καταρριφθεί από τα γεγονότα, λένε οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Τραμπ πείστηκε για την δήθεν αναποτελεσματικότητα του κ. Πρίμπους όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να απαντήσει στην βρώμικη επίθεση από τον Σκαραμούτσι, ο οποίος εγκαταλείφθηκε την Παρασκευή από τη σύζυγό του, που τον κατηγόρησε ακριβώς γι’ αυτό το οποίο ομιλεί η Ουάσιγκτον: ότι είναι αλαζόνας και υπερβολικά φιλόδοξος, και ότι δεν γνωρίζει τη λέξη ευγένεια. Παρά το γεγονός ότι για ένα διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος θα του επιτρέψει να «κάνει τα παιγνίδια του», εν τούτοις οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι έχει ημερομηνία λήξης.

Ο Σκαραμούτσι αποκάλυψε και ένα μυστικό, που είχε ενοχλήσει υπερβολικά τον κ. Τραμπ και άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Πρίμπους. Όταν αποκαλύφθηκαν οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί του κ. Τραμπ εναντίον των γυναικών, τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Πρίμπους του είχε εισηγηθεί να παραιτηθεί και να οριστεί κάποιος άλλος υποψήφιος, για να μην χάσουν την προεδρία οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο κ. Τραμπ αρνήθηκε να παραιτηθεί στη διάρκεια μίας συνάντησης, που την χαρακτήριζε η ακραία ένταση. ‘Ηταν θυελλώδης εκείνη η συζήτηση, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το περιεχόμενο της. Και αυτή η αποκάλυψη έγινε από την Ουάσιγκτον Ποστ, η οποία συνεχίζει -μαζί με την εφημερίδα New York Times- να έχουν καθημερινά ζημιογόνες αποκαλύψεις για τους διάφορους πολέμους που διεξάγονται στον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Πρίμπους αποφάσισε να μην εισέλθει στο «παιγνίδι της λάσπης» που ξεκίνησαν εναντίον του ο Σκαραμούτσι και μερικοί άλλοι φίλοι του κ. Τραμπ, οι οποίοι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν εξαφανισμένοι, καθώς πίστευαν ότι ο σημερινός πρόεδρος δεν είχε καμία τύχη και ήταν αδύνατο να εκλεγεί και να κατακτήσει την αμερικανική προεδρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πρίμπους δεν έβρισκε τότε κανένα να τον βοηθήσει.

Αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι χωρίς τον πρώην προσωπάρχη να τον προστατεύει και να μαζεύει τις ευθύνες για να μην επιρρίπτονται στον Πρόεδρο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί για τον κ. Τραμπ και οι πρώτοι που θα τον εγκαταλείψουν θα είναι αυτοί σήμερα που γλύφουν εκεί που έφτυναν.

Βέβαια και ο κ. Πρίμπους έχει τις ευθύνες του για τη σημερινή κατάσταση. Σαν πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έγειρε την πλάστιγγα προς τον κ. Τραμπ, όταν άλλοι υποψήφιοι ήταν και καλύτεροι και σίγουρα πιο σοβαροί… Και έδωσε μάχες για τον σημερινό πρόεδρο, που ήταν καθοριστικές για τη νίκη του.

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ