Ένοπλες Συρράξεις

Η τακτική των Ιρανικών πυραύλων που διαπέρασαν την Ισραηλινή αεράμυνα- Λόγοι που η Ελλάδα πρέπει να έχει μεγάλο stock Patriot

Πάντα όταν τελειώνει μια στρατιωτική σύρραξη, γίνεται ανάλυση του τι πήγε καλά και τι λάθος, προς εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, όπως εν προκειμένω , πως Ιρανικοί πύραυλοι -κατά βάση- κατάφεραν  να διαπεράσουν την πολυεπίπεδη ισχυρή αεράμυνα του Ισραήλ.

Τα συμπεράσματα αυτά εύλογα πρέπει να απασχολήσουν την Ελλάδα, για ευνόητους λόγους σε μια πιθανή μελλοντική στρατιωτική αναμέτρησή της με την Τουρκία.

Βελτίωση των ποσοστών διείσδυσης Ιρανικών πυραύλων στο δεύτερο μισό του πολέμου

Τις πρώτες έξι ημέρες του πολέμου Ισραήλ-Ιράν, μόνο το 8% των  Ιρανικών πυραύλων διείσδυσαν την αεράμυνα του Ισραήλ, σε σύγκριση με 16% στο δεύτερο μισό του πολέμου.

Θραύσματα υπερηχητικών πυραύλων έπεσαν σε δύο τοποθεσίες στο Ισραήλ.

Το Ιράν κατάφερε να βελτιώσει την απόδοσή του και να διεισδύσει στην ισραηλινή αεράμυνα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου «12ήμερου Πολέμου», προσαρμόζοντας τις τακτικές εκτόξευσης πυραύλων και εντοπίζοντας αδυναμίες, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη αναλυτές πυραυλικής άμυνας που εξέτασαν συντρίμμια πυραύλων και δεδομένα ανοιχτού κώδικα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Τεχεράνη άρχισε να εκτοξεύει πιο προηγμένους πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας από ένα «ευρύτερο φάσμα τοποθεσιών βαθιά μέσα στο Ιράν».

Το καθεστώς κατάφερε να χρονίσει καλύτερα τις επιθέσεις του και να απλώσει στόχους σε όλο το Ισραήλ - παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πύραυλοι και τα drones αναχαιτίστηκαν.

«Καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν, το Ιράν πυροδότησε λιγότερους πυραύλους, αλλά το ποσοστό επιτυχίας του αυξήθηκε», σημείωσε η έκθεση, βασισμένη σε δεδομένα που αναλύθηκαν από think tanks με έδρα το Ισραήλ και την Ουάσινγκτον.

Στις πρώτες έξι ημέρες του πολέμου, μόνο το 8% των ιρανικών πυραύλων διαπέρασε την ισραηλινή αεράμυνα.

Αλλά μέχρι το δεύτερο μισό της σύγκρουσης, το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί στο 16%, σύμφωνα με το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η Mora Deitch, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, διευκρίνισε ότι αυτά τα στοιχεία εξαιρούν τις αποτυχημένες εκτοξεύσεις και αναχαιτίσεις εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Επίσης, δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των αποτυχημένων αναχαιτίσεων και εκείνων που το Ισραήλ επέτρεψε σκόπιμα να προσγειωθούν σε ανοιχτές περιοχές.

Η ανάλυση του JINSA

Η ανάλυση του JINSA προσδιόρισε την 22α Ιουνίου - δύο ημέρες πριν από την κατάπαυση του πυρός - ως την πιο επιτυχημένη επίθεση του Ιράν, όταν 10 από τους 27 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν έπληξαν στόχους στο Ισραήλ.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το Ιράν προσάρμοσε με επιτυχία το «πώς, πότε και τι» για να βάλλει», δήλωσε ο Ari Cicurel, αναπληρωτής διευθυντής εξωτερικής πολιτικής της JINSA.

Η WSJ τόνισε ότι τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome -που αναπτύχθηκε από κοινού με τις ΗΠΑ- είναι από τα πιο προηγμένα στον κόσμο, αλλά ακόμη και τα καλύτερα συστήματα δεν είναι αδιαπέραστα.

«Οποιοδήποτε  σύστημα αεράμυνας , ακόμη και ένα εξελιγμένο όπως το Ισραήλ, θα διαπεραστεί τελικά», δήλωσε ο Raphael Cohen, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στην RAND Corporation, η οποία λειτουργεί ως think tank του Πενταγώνου.

Τα ποσοστά αναχαίτισης του IDF μειώθηκαν

Ενώ ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ποσοστά επιτυχίας αναχαίτισης 90%–95% κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα στοιχεία μετά την κατάπαυση του πυρός αποκάλυψαν ένα συνολικό ποσοστό 86%.

Η επιτυχημένη στόχευση ιρανικών εκτοξευτών πυραύλων από το Ισραήλ εμπόδισε το Ιράν να χρησιμοποιήσει παλαιότερους, λιγότερο ακριβείς, πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Αλλά αυτό ώθησε επίσης την Τεχεράνη να αναπτύξει τα πιο προηγμένα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας νωρίτερα στην εκστρατεία.

Η τακτική  πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν

Φωτογραφίες από συντρίμμια πυραύλων δείχνουν ότι το Ιράν χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο "Fattah-1" σε τουλάχιστον δύο ισραηλινές τοποθεσίες.

Αυτός ο πύραυλος κατεβαίνει απότομα έξω από την ατμόσφαιρα με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και φέρει μια κεφαλή που διασπάται στη μέση της πτήσης - καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτισή του.

Μόνο τα πιο εξελιγμένα συστήματα του Ισραήλ, όπως το Arrow 3 και το David's Sling, μπορούν να προσαρμοστούν στον αέρα για να παρακολουθούν τέτοιες απειλές.

Το Ιράν άλλαξε επίσης τακτικές - από μεγάλα νυχτερινά μπαράζ 30 ή περισσότερων πυραύλων σε μικρότερες ημερήσιες ομοβροντίες από ένα ευρύ φάσμα σημείων εκτόξευσης.

Άλλαξε τα πρότυπα βολής, στόχευσε μακρινές πόλεις και διαφοροποίησε τα διαστήματα μεταξύ των επιθέσεων.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι, καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν, το Ισραήλ, έχοντας  λιγότερους διαθέσιμους πυραύλους αναχαίτισης και υψηλό λειτουργικό κόστος, άρχισε να δίνει προτεραιότητα στην αναχαίτιση μόνο των πιο απειλητικών πυραύλων.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει μεγάλο stock πυραύλων Patriot

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν φθάνει να διαθέτεις ως χώρα μια πολυεπίπεδη  καλά οργανωμένη αεράμυνα, αλλά να έχεις μεγάλο stock πυραύλων αεράμυνας, αφού είναι δεδομένο ότι ο επιτιθέμενος εχθρός θα χρησιμοποιήσει drones και πυραύλους σε μεγάλους αριθμούς προκαλώντας αφενός κορεσμό της αεράμυνας με αποτέλεσμα την διάτρηση αυτής και αφετέρου εξάντληση των αποθεμάτων πυραύλων αναχαίτισης.

Για την Ελλάδα που η ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Αμερικανικούς Patriot , η εξασφάλιση stock είναι άκρως επιτακτική, αν και υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αφού ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής τους, αντιδιαστέλλεται τις τεράστιες καταναλώσεις τους σε Ουκρανία-Ισραήλ και σε βάσεις των ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή που έκαναν ευρεία χρήση τους στον πόλεμο Ισραηλ-Ιράν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Καμία συμφωνία με Αλ Σάραα- Ο Νετανιάχου στέλνει Δύο Τεθωρακισμένες Μεραρχίες στην Ν.Συρία και κονιορτοποιεί Τζιχαντιστές (Βίντεο)

Τυχαίο ; Μόλις οι Τούρκοι μίλησαν για ΑΟΖ με την Συρία έγινε κόλαση στο εσωτερικό της χώρας αυτής , ενώ και οι Κούρδοι...