Ένοπλες Συρράξεις

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία

Η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν σήμερα νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του χωρίς να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό τους.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν ανταλλάξει πολλές φορές αιχμαλώτους πολέμου, με την τελευταία να είναι στις 26 Ιουνίου.

«Στις 4 Ιουλίου, μια νέα ομάδα Ρώσων στρατιωτών επέστρεψε από έδαφος που ελέγχεται από το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει περίπου 15 στρατιώτες να φωνάζουν «Ρωσία!» ενώ είναι τυλιγμένοι με ρωσικές σημαίες.

Αυτή η ανταλλαγή επιβεβαιώθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος διευκρίνισε ότι το Κίεβο ανέκτησε στρατιωτικό προσωπικό, «οι περισσότεροι από τους οποίους κρατούνταν από τους Ρώσους από το 2022», καθώς και πολίτες. «Οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν (…) Στόχος της Ουκρανίας είναι να απελευθερώσει όλους τους συμπατριώτες μας που κρατούνται από τη Ρωσία», ανέφερε ο πρόεδρος στο Telegram.

Στις 2 Ιουνίου, το Κίεβο και η Μόσχα συμφώνησαν να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους πολέμου κάτω των 25 ετών ή σοβαρά τραυματισμένους, και να επιστρέψουν τα λείψανα των νεκρών μαχητών, το μόνο απτό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Και οι δύο πλευρές σταμάτησαν πρόσφατα να παρέχουν στοιχεία για τον αριθμό των αιχμαλώτων πολέμου που απελευθερώθηκαν σε αυτές τις ανταλλαγές.

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις αρχές του έτους επέτρεψε την επανέναρξη τον Μάιο των εκ του σύνεγγυς ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, οι οποίες είχαν ανασταλεί από την άνοιξη του 2022.

Ωστόσο, οι δύο γύροι συνομιλιών, οι οποίοι μέχρι τότε πραγματοποιούνταν υπό τουρκική μεσολάβηση, δεν έχουν οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις.

Οι ημερομηνίες για τον τρίτο γύρο συνομιλιών δεν έχουν ακόμη οριστεί. Η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, έχει απορρίψει οποιαδήποτε παρατεταμένη εκεχειρία και, για να τερματίσει τη σύγκρουση, απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει τέσσερις περιοχές, εκτός από τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, και από το Κίεβο να παραιτηθεί από το σχέδιό του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτοί οι όροι είναι απαράδεκτοι για την Ουκρανία, η οποία, μαζί με τους ευρωπαίους συμμάχους της, απαιτεί άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και επιθυμεί την πλήρη αποχώρηση του ρωσικού στρατού από το έδαφός της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το σχέδιο “Ιμπραήμ”σε εξέλιξη - Ελληνίδα πολύτεκνη μητέρα βάζει τα “ γυαλιά” σε υπουργό και πολιτική ελίτ της χώρας για την υπογεννητικότητα

Είμαστε σε πορεία εθνοτικού αφανισμού- Απαιτούνται μέτρα πραγματικής στήριξης της ελληνικής οικογένειας και δραστική...