Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι μελετά το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων στην Ρωσία μετά την τρομερή χθεσινοβραδινή αεροπορική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η επίθεση αυτή ήταν η μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου μέχρι και σήμερα, αφού περιλάμβανε περισσότερα από 367 drones και πυραύλους κατά διάφορων ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.
Ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η ρωσική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών στην βόρεια περιφέρεια του Ζιτομίρ.
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικαλέστηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- έχουν υιοθετήσει μία πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στην Ρωσία και στον πρόεδρό της, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η σιωπή της Αμερικής το μόνο που καταφέρνει είναι να ενθαρρύνει τον Πούτιν» έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, προσθέτοντας πως «κάθε τέτοια τρομοκρατική ρωσική επίθεση αρκεί για την επιβολή νέων δασμών κατά της Ρωσίας».
Τι Είπε ο Τραμπ για τον Πούτιν
Λίγο αργότερα δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Τραμπ εάν μελετά το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων δασμών στην Ρωσία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά «εννοείται».
«Δεν είμαι χαρούμενος με αυτά που κάνει ο Πούτιν. Σκοτώνει πολύ κόσμο» δήλωσε εχθές το βράδυ της Κυριακής στο Νιου Τζέρσεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Δεν ξέρω τι στο καλό συνέβη στον Πούτιν. Τον γνωρίζω αρκετό καιρό. Πάντα τα έβρισκα μαζί του. Αλλά τώρα στέλνει πολλούς πυραύλους σε πόλεις και σκοτώνει κόσμο και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό. Είμαστε στην μέση συζητήσεων και αυτός ρίχνει ρουκέτες στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ουάσιγκτον.
Μετά τις σύντομες δηλώσεις του ο Τραμπ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, από όπου δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο ανέγραφε: «ο Πούτιν έχει ΤΡΕΛΑΘΕΙ τελείως!»
Βέβαια, η «μπάλα» πήρε και τον Ζελένσκι, τον οποίον ο Τραμπ κατηγόρησε που «συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, διότι αυτό δεν βοηθάει τον λαό του. Ότι ξεστομίζει αυτός ο άνθρωπος δημιουργεί προβλήματα, δεν μου αρέσει και καλά θα κάνει να σταματήσει».
Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν σχολίασε τίποτα για οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμβάντα.