Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι από την χώρα μας θα μετασταθμεύσουν αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας για αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Ρουμανία, έχοντας ως κύρια αποστολή ( μαζί με τα υπόλοιπα αεροσκάφη της συμμαχίας) εναέριες περιπολίες για τυχόν παραβιάσεις από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία.
Το ίδιο αναφέρει ότι “ τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα εκτελούν αποστολές ελέγχου εναέριου χώρου σε βάση και συντονισμό με την Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Η αεροπορική βάση Mihai Kogalniceanu πήρε το όνομά της από το κοντινό χωριό της Ρουμανίας, το οποίο με τη σειρά του πήρε το όνομά του από έναν φιλελεύθερο πολιτικό του 19ου αιώνα.
Τώρα, εξελίσσεται στη μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, μεγαλύτερη ακόμη και από το Ramstein στη Γερμανία.
Τα αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος και, θα χρησιμοποιηθούν τόσο για πολεμική υπηρεσία όσο και για κοινή εκπαίδευση.
Η μοίρα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα αναπτυχθεί για την εκτέλεση της αποστολής θα περιλαμβάνει 16 πιλότους και περίπου 70 τεχνικούς από την 330η Μοίρα που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου.
Στο πλαίσιο της εναλλαγής, η Ελλάδα θα αντικαταστήσει την Ιταλική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αυτή τη στιγμή εκτελεί παρόμοια αποστολή με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.
Προηγουμένως, η Ισπανία εκτελούσε την αποστολή περιπολίας, χρησιμοποιώντας EF-18 και Eurofighters.
Η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αεροσκάφη F-16 Block 30, που είναι η παλαιότερη γενιά αμερικανικών μαχητικών, αλλά φέρεται να έχουν υποστεί πρόσφατες αναβαθμίσεις.
Από τα οκτώ ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, δύο θα τεθούν σε υψηλή επιφυλακή, ένα θα είναι εφεδρικό αεροσκάφος για συντήρηση και τα υπόλοιπα πέντε θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές πτήσεις και αλληλεπίδραση με συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η αποστολή στη Ρουμανία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος εναέριας ασφάλειας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με Έλληνες στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο στόχος της αποστολής είναι να συμβάλει στη συλλογική άμυνα και να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή”, καταλήγει το ίδιο.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 2022, η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιηθεί και το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα μάχης στη Ρουμανία.
Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται τακτικά μαζί για να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα μάχης στη Ρουμανία με σαφή προσανατολισμό την ρωσική επικράτεια.
Πρόκειται για την 5η ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ, η οποία αυτόματα θεωρείται από την Μόσχα, ως πυρηνική απειλή για την Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, ενώ στην εξίσωση εισέρχονται και τα ...Στενά του Βοσπόρου, από ,τα οποία διέρχονται ρωσικά πολεμικά και εμπορικά πλοία.
Η ουσία όμως είναι ότι η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει μεταφερθεί στην βαλκανική χερσόνησο που αποτελεί μακρινό σύνορο της Ρωσίας, η οποία θα επιδιώξει να κάνει αισθητή εκεί την παρουσία της, για να αναχαιτίσει ΗΠΑ και Τουρκία που έχουν τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δείχνει να έχει επιτελικό σχέδιο ταυτόχρονης επίθεσης στο ΝΑΤΟ με επίκεντρο τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες κινούνται ήδη στην “κόψη του ξυραφιού”, τονίζουν πολλές πηγές στην Ρωσία.