Δεν υπογράφει για εκεχειρία ο Ρώσος πρόεδρος, έχοντας τα δικά του σχέδια για την δημιουργία του σχεδίου ενοποιήσεως του “ ρωσικού Κόσμου”, κάτι που σίγουρα έχει στο μυαλό του παίζοντας παιχνίδια με τον Τραμπ και την δύση.
Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το σαφές ρωσικό σχέδιο ουδετεροποιήσεως του ουκρανικού εδάφους, στο οποίο η Μόσχα δεν επιθυμεί να δει ούτε έναν δυτικό στρατιώτη.
“Λαγός” για το σχέδιο αυτό φέρεται να είναι ο Βίκτορ Σομπολέφ, μέλος της πανίσχυρης Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας ( όχι μια τυχαίας επιτροπής στην Ρωσία), ο οποίος έκανε μια δήλωση σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου κράτους που θα ενώνει τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Σε μια συνέντευξη στο κανάλι RTVI, χαρακτήρισε αυτό το σχέδιο ως τον απώτερο στόχο της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” (έτσι ονομάζουν οι Ρώσοι την εισβολή στην Ουκρανία).
Σύμφωνα με τον Ρώσο βουλευτή, μια τέτοια ενοποίηση θα ήταν η «αποκατάσταση του ρωσικού κόσμου εντός των φυσικών του συνόρων», και θα προστάτευε τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Η δήλωση έγινε με φόντο τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και έχει προκαλέσει ευρεία απήχηση στη διεθνή κοινότητα.
Ο Σομπολέφ τόνισε ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των στόχων του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία σκοπεύει να εδραιώσει τον έλεγχο σε μια σειρά από ουκρανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Οδησσού, Ντνιεπροπετρόφσκ, Νικολάεφ, Τσερνιχόφ, Χάρκοβο και Σούμι.
Αυτά τα εδάφη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να σχηματίσουν τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της Ρωσίας.
Ο βουλευτής τόνισε επίσης την ιστορική σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αποκαλώντας το Κίεβο «μητέρα των ρωσικών πόλεων», και αναφέροντας τους πρίγκιπες Βλαντιμίρ, Γιούρι Ντολγκόρουκι και Γιαροσλάβ τον Σοφό ως σύμβολα της κοινής τους ιστορίας.
Κατά την άποψή του, η ενοποίηση των τριών χωρών είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη γεωπολιτική σταθερότητα, αλλά και για τη διατήρηση της ίδιας της Ρωσίας.
Η Ρωσία αναπτύσσει τώρα έναν καλά εκπαιδευμένο, σκληραγωγημένο στρατό με περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες που είναι είτε στο μέτωπο είτε σε στρατηγική εφεδρεία με κάποια ιδιότητα.
“Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει σε καμία περίπτωση καμία τύχη, ούτε όμως και το ΝΑΤΟ έχει καμία εναπομείνασα ικανότητα βοήθειας ή αντικατάστασης των απωλειών μισθοφόρων, τώρα που οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να καταρρέουν”, αναφέρει Ρώσος ειδικός αμυντικός αναλυτής.
Οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο αναπτύσσουν περισσότερα και καλύτερα τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Ουκρανούς, αλλά έχουν αναπτύξει και αναπτύξει σε μαζική κλίμακα, τα απαραίτητα αντίμετρα (νέες τακτικές, σχέδια πανοπλιών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου) για να αποκαταστήσουν την κινητικότητα στο πεδίο της μάχης.
Όλα αυτά έχουν στόχο να καταλάβουν ένα τεράστιο κομμάτι της Ουκρανίας, και κυρίως να απαγορέψουν οποιαδήποτε παρουσία συγκροτημένων δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η Μόσχα εκτιμά ότι η παρουσία δυτικών στρατευμάτων, πυραύλων και άλλων θανατηφόρων όπλων αποτελεί ακόμα τεράστια απειλή για το ρωσικό έδαφος, και με αυτό το σκεπτικό κινείται για να εξουδετερώσει κάθε προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία, αυτό το διάστημα.