Ο Πούτιν προτείνει άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία στην Τουρκία, αγνοώντας την έκκληση των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στις 12 Μαΐου, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ.
Ο Πούτιν προτείνει άμεσες συνομιλίες με τους Ουκρανούς στην Κωνσταντινούπολη αφήνοντας εκτός ΕΕ-ΗΒ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αγνόησε την έκκληση για άμεση 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας και αντ' αυτού προσφέρθηκε να διεξάγει άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, πιθανώς στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου, «χωρίς προϋποθέσεις».
Ο Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση τα μέσα της νύχτας στη Μόσχα στις 11 Μαΐου, προσφέρθηκε να «επανεκκινήσει» τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν από τη Ρωσία και την Ουκρανία τον Απρίλιο του 2022 -- δηλαδή εβδομάδες μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις. Σκοπός τους είναι να εξαλείψουμε τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης... και να εγκαθιδρύσουν μια μακροπρόθεσμη, διαρκή ειρήνη σε ιστορική προοπτική», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει συχνά τέτοιες φράσεις για να απορρίψει την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να τονίσει την επιθυμία του να παραμείνει το Κίεβο ουδέτερο.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι σύντομα θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ζητήσει τη βοήθειά του για να διευκολύνει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
«Δεν αποκλείουμε ότι, κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κάποια νέα κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ρωσική αεροπορική επίθεση κατά του Κιέβου
Λίγο μετά τις δηλώσεις του Πούτιν, οι αρχές στο Κίεβο δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στην ουκρανική πρωτεύουσα, αν και λεπτομέρειες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.
«Οι δυνάμεις αεράμυνας εργάζονται στην πρωτεύουσα. Μείνετε σε καταφύγια!» έγραψε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Ο Πούτιν ξεκίνησε τα σχόλιά του στις 1:38 π.μ. στο Κρεμλίνο χαιρετίζοντας τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα που σηματοδοτούν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πριν προχωρήσει σε σχόλια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η Ευρωπαϊκή πρόταση για άμεση κατάπασυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών
Ώρες νωρίτερα στο Κίεβο, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ενώθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζοντας για μια άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι θα αντιμετωπίσει «μαζικές» νέες κυρώσεις εάν απορρίψει την προτεινόμενη εκεχειρία.
Οι ηγέτες δήλωσαν ότι συμφώνησαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να ξεκινήσει στις 12 Μαΐου.
Ο Πούτιν δεν ανέφερε άμεσα την έκκληση για κατάπαυση του πυρός από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις δηλώσεις του νωρίς το πρωί.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Ζελένσκι και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Πολωνίας Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσαν την πρόταση μετά από συνάντηση στο Κίεβο στις 10 Μαΐου. Συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τις συνομιλίες.
Αν ενδιαφέρεται σοβαρά για την ειρήνη, τότε έχει την ευκαιρία να το δείξει», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου. «Τέλος τα αν και τα αλλά, τέλος οι όροι και οι καθυστερήσεις».
Καρότο και μαστίγιο από Ευρώπη-ΗΠΑ
Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Τραμπ, με όλους τους εταίρους μας, θα εντείνουμε τις κυρώσεις και θα αυξήσουμε τη στρατιωτική μας βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο προβλέπει την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 12 Μαΐου.
Οι New York Times επικαλέστηκαν έναν ανώνυμο ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο να λέει ότι ο Τραμπ υποστήριξε την πρόταση των Ευρωπαίων για νέες κυρώσεις εάν δεν τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός έως τις 12 Μαΐου.
Ο Μακρόν δήλωσε: «Μόλις τώρα... αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε μια κατάπαυση του πυρός που θα ξεκινήσει στις12 Μαΐου, χωρίς προϋποθέσεις».
Πριν από την επίσκεψη, οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα «σταθούν στο Κίεβο σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία ενάντια στη βάρβαρη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας», η οποία διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο της.
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης, επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην έκκληση του Τραμπ για συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και κάλεσαν τη Ρωσία «να σταματήσει να εμποδίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης».
Στα σχόλιά του για το Κρεμλίνο, ο Πούτιν κατηγορούσε συνεχώς το Κίεβο ότι παραβίαζε την προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης μιας που ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε στις 8-10 Μαΐου σχετικά με τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία που σηματοδοτούν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Παρά την έκκληση του Κρεμλίνου για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, η Ρωσία συνέχισε να πραγματοποιεί επιθέσεις σε ουκρανικές δυνάμεις και πολιτικές υποδομές.
Το Κίεβο δήλωσε ότι θα σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός μόνο εάν το έκανε η Ρωσία, αλλά δήλωσε επίσης ότι επιδιώκει μια μεγαλύτερη εκεχειρία, τουλάχιστον 30 ημερών.
Ο Πούτιν δεν επιθυμεί γρήγορη κατάπαυση του πυρός
Άποψή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός, αφού ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο και ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του.
Ωστόσο εφαρμόζει την τακτική της μη απόρριψης μιας τέτοιας προοπτικής ώστε να μην εξοργίσει τον Τραμπ.
Για τον σκοπό αυτό ο Πούτιν εμπλέκει τώρα την Τουρκία, αντιπροτείνοντας άμεσες συνομιλίες με τους Ουκρανούς στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να έχει άλλοθι πως τάχα ενδιαφέρεται για την ειρήνη, ενώ είναι βέβαιο ότι θα τορπιλίσει την διαδικασία θέτοντας απαράδεκτους όρους στον Ζελένσκι.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του εκτιμούμε πως πρέπει να συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την πρωτοβουλία αυτή, αφού ο Τράμπ δεν καλοβλέπει τις Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο θέμα τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.