Οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μπροστά τον κίνδυνο πυρηνικού πλήγματος που θα έθετε την Ασία αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο σε άμεσο κίνδυνο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, προσέφερε στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία, για την αποφυγή μελλοντικών συγκρούσεων.
Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας στο Πακιστάν.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μίλησε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, και προσέφερε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, αναφέρει το CNN.
Ο Ρούμπιο «συνέχισε να παροτρύνει και τις δύο πλευρές να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι προσέφερε βοήθεια από τις ΗΠΑ «για την έναρξη εποικοδομητικών συνομιλιών για την αποφυγή μελλοντικών συγκρούσεων».
Αυτή είναι η πρώτη τέτοια προσφορά βοήθειας από τις ΗΠΑ που αναφέρεται σε αναφορές για τηλεφωνικές συνομιλίες του με Πακιστανούς ή Ινδούς αξιωματούχους.
Ο Ρούμπιο μίλησε με τον Ινδό ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ και τόνισε ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να εντοπίσουν μεθόδους για την αποκλιμάκωση και την αποκατάσταση της άμεσης επικοινωνίας για να αποφευχθούν λανθασμένοι υπολογισμοί», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, και προσέφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση της «παραγωγικής συζήτησης».
Νωρίτερα Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αναγκάσουν καμία από τις πυρηνικές δυνάμεις να «καταθέσουν τα όπλα τους», επομένως δεν θα παρέμβουν στην ινδο-πακιστανική σύγκρουση.
Προφανώς όμως ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος ενεργοποίησε την αμερικανική διπλωματία.
Η κατάσταση μεταξύ των χωρών κλιμακώθηκε μετά την έναρξη πυραυλικών επιθέσεων από την Ινδία στο Πακιστάν στις 6 Μαΐου.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης εάν η Ινδία σταματήσει περαιτέρω επιθέσεις.
Αυτό συνέβη μετά την ανακοίνωση της Ινδίας ότι δεσμεύεται να μην κλιμακώσει εάν το Πακιστάν ανταποδώσει.
Και οι δύο χώρες αντάλλαξαν επιθέσεις το Σάββατο, η τελευταία κλιμάκωση σε μια σύγκρουση που προκλήθηκε από μια σφαγή τον περασμένο μήνα, την οποία η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν.
Πακιστανικές πηγές ανέφεραν ότι μετέφερε επίσης αυτό το μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο όταν επικοινώνησε μαζί του μετά από συνομιλία στο Νέο Δελχί πριν από δύο ώρες.
«Απαντήσαμε επειδή η υπομονή μας είχε φτάσει στα όριά της. Εάν σταματήσουν εδώ, θα εξετάσουμε και εμείς το ενδεχόμενο να σταματήσουμε», είπε ο ίδιος.
Η Ινδία δήλωσε ότι στόχευσε πακιστανικές στρατιωτικές βάσεις αφότου το Ισλαμαμπάντ εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους υψηλής ταχύτητας σε πολλές ινδικές αεροπορικές βάσεις στην πολιτεία Παντζάμπ της χώρας νωρίς το Σάββατο.
Νωρίτερα, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τους περισσότερους πυραύλους που στόχευαν τρεις αεροπορικές βάσεις και ότι οι επιθέσεις αντιποίνων στην Ινδία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Ινδή Σμήναρχος Σοφία Κουρέσι, σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί, δήλωσε ότι το Πακιστάν στόχευσε επίσης εγκαταστάσεις υγείας και σχολεία στις τρεις αεροπορικές βάσεις του στο Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία.
«Έχει δοθεί κατάλληλη απάντηση στις πακιστανικές ενέργειες», είπε.
Η Διοικητής Πτέρυγας Βιομίκα Σινγκ, επίσης παρούσα στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Ινδία δεσμεύεται για «μη κλιμάκωση» υπό την προϋπόθεση ότι το Πακιστάν θα ανταποδώσει.
Ωστόσο, παρατηρήθηκαν πακιστανικές χερσαίες δυνάμεις να κινητοποιούνται προς τις προπορευόμενες περιοχές, είπε, «υποδεικνύοντας μια επιθετική πρόθεση για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης». «Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε υψηλή κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας», πρόσθεσε.
Ας ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική στις δύο χώρες, η οποία απουσίασε πριν και δεν θα έχουμε πυρηνικό πλήγμα.