Ένοπλες Συρράξεις

Σφαγή Τούρκων - Ισραηλινών πάνω από την Συρία - Γιατί είχαμε παραλίγο πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο χώρες

Μεγάλο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από τις χθεσινοβραδινές μαζικές αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στην Συρία, κατά του καθεστώτος των Τζιχαντιστών που ελέγχουν μέρος της Συρίας με επικεφαλής τον Αλ Τζολάνι, ο οποίος κατά την επιδρομή φυγαδεύτηκε σε ασφαλή καταφύγιο στην Δαμασκό.

Το κανάλι 11 του Ισραήλ ανέφερε παρεμβολές στο GPS με αποτέλεσμα τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που επιτηρούσαν τον συριακό εναέριο χώρο να αποχωρήσουν, ενώ κατονόμασε την Τουρκία για την πράξη αυτήν.

 

Σύμφωνα με Ισραηλινή ειδικό Ν.Λεβί, “ το Ισραήλ, μέσω των ΗΠΑ, προειδοποίησε το  καθεστώς του Ερντογάν, ότι δεν θα διστάσει να καταρρίψει τουρκικά  μαχητικά αεροσκάφη τους, σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων”.

Έως τώρα  δεν έχουμε καμία επίσημη αντίδραση της Άγκυρας στην ισραηλινή αεροπορική επιχείρηση, και αν υπάρξει αυτή, θα αφορά σε επίπεδο ανακοινώσεων.

Από στρατιωτικής άποψης, η χθεσινή επιχείρηση του Ισραήλ στην Συρία ήταν αποστολή καταστροφής της συριακής αεράμυνας, ( όσα οπλικά συστήματα του καθεστώτος Άσαντ μείνει) και ανατίναξη αποθηκών πυρομαχικών και όπλων.   

Συγκεκριμένα χτυπήθηκαν το συριακό Σύνταγμα Πυροβολικού στην Ντάραα Ίζρα. Το 41ο Σύνταγμα γύρω από την περιοχή  Χαράστα της Δαμασκού, Αποθήκες Διοίκησης Οχημάτων στην Αλ Ταλ στα περίχωρα της  Δαμασκού, Αποθήκες Εργοστασίου Άμυνας στην  Χάμα Μασιάφ και το άγμα Αεροπορικής Άμυνας στο Ρας Αλ-Σαάρα στην  Λατάκια.

Τα στοχευμένα  χτυπήματα σε ειδικούς στόχους κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, με αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων στους Τούρκους συμβούλους του Αλ Τζολάνι.  

Επίσης ένα αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος που ανήκε στον «Διεθνή Συνασπισμό», προσγειώθηκε, συνοδευόμενο από δύο πολεμικά αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιωτικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στη βάση Kharab al-Jir στην Ρμελάν της Συρίας.

Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει τις  αεροπορικές επιδρομές που στοχεύουν στρατιωτικές θέσεις της Συρίας

Η Ισραηλινή Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να στοχεύσει επιπλέον τοποθεσίες εντός της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών στόχων που συνδέονται με το καθεστώς της Δαμασκού.

Ακολουθούν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν τις τελευταίες ημέρες και το ιστορικό των δύο πλευρών

Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Η θρησκευτική αίρεση των Δρούζων είναι μια μειονοτική ομάδα που ξεκίνησε ως παρακλάδι του Ισμαηλισμού, ενός κλάδου του Σιιτικού Ισλάμ, τον 10ο αιώνα.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους περίπου 1 εκατομμύριο Δρούζοι παγκοσμίως ζουν στη Συρία.

Οι περισσότεροι από τους άλλους Δρούζους ζουν στον Λίβανο και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 και προσάρτησε το 1981.

 Στη Συρία, ζουν κυρίως στη νότια επαρχία Σουέιντα και σε ορισμένα προάστια της Δαμασκού, κυρίως στην Τζαραμάνα και την Ασραφιγιάτ Σαχνάγια στα νότια.

Η συριακή μεταβατική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να συμπεριλάβει τους Δρούζους, αλλά μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει την εξουσία στα χέρια των ισλαμιστών πρώην ανταρτών που ανέτρεψαν τον Άσαντ τον Δεκέμβριο, Hayat Tahrir al-Sham, ή HTS.

Υπό την αυστηρή διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ, η θρησκευτική τους ελευθερία ήταν εγγυημένη, καθώς η χώρα τότε καυχιόταν για το κοσμικό και αραβικό εθνικιστικό της σύστημα.

Οι Δρούζοι έχουν διχαστεί ελαφρώς σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους με το νέο status quo στην χώρα.

Οι περισσότεροι Δρούζοι υποστηρίζουν έναν διάλογο με την νέα συριακή κυβέρνηση, ενώ άλλοι υποστηρίζουν μια μετωπική σύγκρουση, λόγω των σφαγών που διεξάγουν οι δυνάμεις του Αλ Τζολάνι.

Όλες οι θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες της Συρίας ανησυχούν για τη θέση τους στο νέο σύστημα της Συρίας, το οποίο διοικείται κυρίως από ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν δεσμούς με εξτρεμιστικές ομάδες.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Άχμαντ αλ-Σαράα ή Αλ Τζολάνι, είναι ο ίδιος πρώην μαχητής, κάποτε μέλος της Αλ Κάιντα και κρατήθηκε για χρόνια σε φυλακές στο γειτονικό Ιράκ για τον ρόλο του στην αντιαμερικανική εξέγερση.
Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει αρχικά ότι τα δικαιώματα των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων θα προστατευτούν, έχουμε εκτεταμένες σφαγές θρησκευτικού χαρακτήρα μετά την πτώση του Άσαντ.

Το να είσαι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της μεγαλύτερης ισλαμικής ομάδας στη χώρα πριν από δεκαετίες, τιμωρούνταν με θάνατο από τη δεκαετία του 1980.

Οι Δρούζοι έχουν σοβαρές ανησυχίες για τις μουσουλμανικές ομάδες από τότε που δέχτηκαν επίθεση από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το 2018 στην επαρχία Σουέιντα στο νότιο τμήμα της χώρας. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και περισσότεροι από δύο δωδεκάδες άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι για σχεδόν τέσσερις μήνες.

Οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές θεωρούν τους Δρούζους αιρετικούς. Κατά τη διάρκεια της 14ετούς σύγκρουσης στη Συρία, οι Δρούζοι είχαν τις δικές τους πολιτοφυλακές, οι οποίες τώρα έσωσαν πολύ κόσμο από τα χέρια των δολοφόνων του Αλ Τζολάνι.

Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα κονταροχτυπηθούν για την Συρία, με την μάχη αυτή να βρίσκεται τώρα σε αρχικά στάδια, λόγω των σχεδίων του Ερντογάν για έλεγχο της χώρας, και τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Χιλιάδες Ουκρανοί που επιχείρησαν να επιτεθούν στο Μπριάνσκ έπεσαν σε ρωσική ενέδρα -Ο Ζελένσκι απειλεί ξένους ηγέτες στην Μόσχα

Οι Ρώσοι επιταχύνουν σε όλο το μέτωπο με στόχο την Ζαπορίζιε και την Χερσώνα πριν καθίσουν να συζητήσουν για ειρήνη με...