Η Γερμανία έχει υλοποιήσει την πρώτη ανάπτυξη μόνιμα στρατευμάτων της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία 5.000 ατόμων στη Λιθουανία.
Αυτή η απόφαση ακολουθεί την ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους το 2023 για ενίσχυση της παρουσίας στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στον συνεχιζόμενο Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο.
Η ανάπτυξη καταδεικνύει την προθυμία της Γερμανίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη συμβατική άμυνα της Ευρώπης με τον Γερμανό Ταξίαρχο Κ. Χάμπερ, ο οποίος τονίζει : «Δεν προχωράμε μόνο προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη της χώρας».
Σύμφωνα με τον Γερμανικό στρατό ή Bundeswehr, η Ταξιαρχία θα αποτελείται από τρεις μεγάλες μάχιμες μονάδες, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανοποιημένου τάγματος πεζικού, μιας Επιλαρχίας αρμάτων μάχης και της πολυεθνικής ενισχυμένης ομάδας μάχης Foreign Presence Lithuania, ενώ θα συμπληρώνεται από στοιχεία μάχης και υποστήριξης.
Η γερμανική Ταξιαρχία στοχεύει να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα έως το 2027.
Η ανάγκη για πρόσθετες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφική της θέση μεταξύ της Λευκορωσίας και του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Το Καλίνινγκραντ, μια απομονωμένη πόλη-λιμάνι, ήταν κάποτε μέρος της Πρωσίας και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βάσει της Συμφωνίας του Πότσνταμ.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή ενσωματώθηκε στη Ρωσία, και τώρα φιλοξενεί τον Στόλο της Βαλτικής, καθώς και στρατεύματα, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους Iskander με δυνατότητα πυρηνικής επίθεσης.
Ο στενός διάδρομος μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας, γνωστός ως Suwalki Gap, θεωρείται ευρέως ως το πιο ευάλωτο σημείο του ΝΑΤΟ.
Εάν οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύσουν επίθεση στη Λιθουανία, τη Λετονία ή την Εσθονία, που είναι όλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους από την Πολωνία συνδέοντας τη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ μέσω ενός μόνο άξονα.
Η εγκατάσταση μόνιμα στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα τρία κράτη της Βαλτικής χρησιμεύει ως μακροπρόθεσμη εγγύηση ασφάλειας, αναφέρουν Γερμανοί αξιωματούχοι.
Η νέα πολιτική της Γερμανίας με την ονομασία «Zeitenwende»
Λόγω της ιστορικής ευθύνης της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία διατηρεί παραδοσιακά μια προσεκτική και συγκρατημένη στρατιωτική στάση.
Οι μαζικές αμυντικές περικοπές τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 αποδυνάμωσαν περαιτέρω τις αμυντικές της ικανότητες.
Ως απάντηση στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εισήγαγε το 2022 το νομοσχέδιο Zeitenwende, που είναι ένα «σημείο καμπής», στη γερμανική πολιτική ασφάλειας.
Αυτή η νέα στρατηγική στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ, που η Γερμανία πέτυχε για πρώτη φορά το 2024 φτάνοντας το όριο του 2%, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Η πρόσφατη ανάπτυξη γερμανικών δυνάμεων στη Λιθουανία αποτελεί το εμβληματικό της έργο.
Η Γερμανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και είναι εμφανής μια σαφής αλλαγή σκέψης στο γερμανικό αμυντικό κατεστημένο, ιδιαίτερα μέσω πρωτοβουλιών όπως η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για αμυντικές δαπάνες για την έναρξη στρατιωτικών επενδύσεων.
Η Ευρώπη και τα σχέδια των ΗΠΑ για μετατόπιση της εστίασή τους στον Ινδο-Ειρηνικό
“Σε περιόδους που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τη μοίρα της Ευρώπης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τρέχουσα κυβέρνηση ενθαρρύνει τους συμμάχους να ενταθούν και να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους με τους δικούς τους όρους”, αναφέρει δυτικός αμυντικός αναλυτής.
Αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να αναλάβουν όλα τα κυρίαρχα έθνη.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μετατοπίσουν τη στρατηγική τους εστίαση στον Ινδο-Ειρηνικό για να αποτρέψουν την Κίνα, για αυτό το Βερολίνο και άλλα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, καλό θα ήταν να αναλάβουν την κύρια ευθύνη για τη δική τους συμβατική άμυνα.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επικροτήσει τη νέα γερμανική βάση στη Λιθουανία, και να ενθαρρύνει άλλες πλούσιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους με βάσεις στη Λετονία και την Εσθονία”, καταλήγει ο ίδιος.
Το σχέδιο ΗΠΑ και ΕΕ για περικύκλωση του δυτικού τμήματος της Ρωσίας είναι αυτό που εφαρμόζεται αυτήν την περίοδο, μαζί με αναφορές των Γερμανών ότι μετά το 2029, η Μόσχα θα επιτεθεί στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη οφείλει το ταχύτερο δυνατό να συγκροτήσει ευρωπαϊκό στρατό, ο οποίος μαζί με μια πολιτική ένωση, θα ανεξαρτητοποιούσε την γηραιά Ήπειρο από τα παιχνίδια και τις κόντρες Αμερικανών, Κινέζων και Ρώσων.
Παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος είναι μια “ σύγκρουση” ΗΠΑ -Ρωσίας σε μια χώρα εντός Ευρώπης. Όλα τα υπόλοιπα για εχθρούς, συνασπισμούς κά είναι για απλή κατανάλωση στο ποίμνιο των τηλεοράσεων.