πυρομαχικά
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μέχρι τέλη Μαΐου η πρώτη παρτίδα 180.000 βλημάτων από την Τσεχία στο Κίεβο-Θα αντέξουν μέχρι τότε οι Ουκρανοί;

Πολύ κοντά στην πρώτη παράδοση χιλιάδων πυρομαχικών στην Ουκρανία βρίσκεται η Τσεχία, η οποία ηγείται μίας πρωτοβουλίας μεταφοράς εκατοντάδων χιλιάδων βλημάτων στον ουκρανικό στρατό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε θα Φτάσουν τα Βλήματα στο Κίεβο;

«Η τσεχική πρωτοβουλία χρηματοδότησης και ταχείας απόκτησης πυρομαχικών πυροβολικού για την Ουκρανία συνεχίζεται κανονικά. Τα πρώτα 180 χιλιάδες βλήματα έχουν εξασφαλιστεί και αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μέχρι τον Ιούνιο» δήλωσε ο Φράντισεκ Σουλτς, αναπληρωτής υπουργός άμυνας της Τσεχίας. Ο Τσέχος πολιτικός μίλησε στην Defense News κατά την διάρκεια της αμυντικής έκθεσης IDEB μεταξύ 14 και 16 Μαΐου.

Η Πράγα συνεργάζεται με άλλες δυτικές χώρες για να εξασφαλίσει επιπρόσθετους οικονομικούς πόρους ώστε να πετύχει μία «σταθερή προμήθεια πυρομαχικών» για τον ουκρανικό στρατό τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ο Τσέχος.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του με ένα γερμανικό μέσο ενημέρωσης, ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ δήλωσε πως η τσεχική πρωτοβουλία δεν προχωράει με την επιθυμητή ταχύτητα επειδή η ρωσική κυβέρνηση γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο.

«Όσο περισσότερος κόσμος γνωρίζει για αυτήν την πρωτοβουλία, τόσο περισσότερος ανταγωνισμός υπάρχει. Από την μία είναι απαραίτητο να το ξέρει ο κόσμος για να λάβουμε την υποστήριξη και άλλων κρατών, αλλά από την άλλη αποκαλύψαμε τα χαρτιά μας και η Ρωσία το εκμεταλλεύεται αυτό τώρα» δήλωσε ο Πάβελ.

«Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που η πρωτοβουλία δεν προχωράει όσο γρήγορα θα θέλαμε να προχωράει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Τσέχο αναπληρωτή υπουργό άμυνας, περισσότερες από 16 χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία συνεισφέροντας κεφάλαια. Η ομάδα συντονίζει τώρα τα επόμενα βήματά της. Ίσως ένα από αυτά να είναι η απόκτηση πυρομαχικών από χώρες που δεν βρίσκονται στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μία από τις προκλήσεις είναι η εισαγωγή προϊόντων έξω από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Αυτό απαιτεί την διαπραγμάτευση με ξένους εταίρους και τρίτες χώρες» είχε πει ο Σουλτς, προσθέτοντας πως «είναι πολύ χρονοβόρα η κάλυψη των αναγκών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Εμείς να σας ενημερώσουμε πως η Σλοβακία, η οποία διοργάνωσε την αμυντική έκθεση IDEB την περασμένη εβδομάδα, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην τσεχική πρωτοβουλία. Κάποιοι Σλοβάκοι βέβαια συγκέντρωσαν μόνοι τους κεφάλαια ύψους 1.6 εκατομμυρίων δολαρίων και τα δώρισαν στην πρωτοβουλία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ