Πούτιν και πόλεμος στην Ουκρανία
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η ρωσική οικονομία «λύκος» που τρώει και δεν χορταίνει-Άνοδος 5,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και συνεχίζει

Η οικονομία της Ρωσίας σημείωσε μία τεράστια άνοδο της τάξεως του 5,4% το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε φήμες που ανέφεραν ότι το Κρεμλίνο ανεξέλεγκτα ξοδεύει υπέρογκα ποσά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προοδεύει η Ρωσική Οικονομία

Η αλήθεια είναι όμως πως από τότε που ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, η ρωσική οικονομία άρχισε να λειτουργεί σε ρυθμούς πολέμου. Βέβαια η Μόσχα κατάφερε να προσαρμοστεί πολύ καλά στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση εναντίον της εξαιτίας της εν εξελίξει σύρραξης στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στην χώρα αλλά συνολικά η κατάσταση φαίνεται να είναι ικανοποιητική.

Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού βέβαια ήταν η αφορμή για πολλούς επικριτές του Κρεμλίνου και του Πούτιν να εξαπολύσουν κατηγορίες κατά της ρωσικής κυβέρνησης περί «κακού οικονομικού ελέγχου» και «υπέρογκων αμυντικών δαπανών». Κάποιοι μάλιστα σύγκριναν την Ρωσία του σήμερα με την Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του '1980, όταν η Μόσχα ξόδευε τόσα πολλά χρήματα στον στρατό που τελικά κατέρρευσε η οικονομία της.

Τα δεδομένα όμως που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή αποκάλυψαν πως το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ρωσική οικονομία πέτυχε πρόοδο 5,4%. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η οικονομία της χώρας είχε βιώσει άνοδο 4,9%. 

Να αναφέρουμε όμως πως φέτος ο πληθωρισμός στην Ρωσία έφτασε το 7,8%, νούμερο βέβαια που το υπουργείο άμυνας της χώρας ελπίζει πως θα μειωθεί στο 5% μέχρι το τέλος του 2024.

Τι Είπε ο Πούτιν για τις Αμυντικές Δαπάνες

Κατά την διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για τις ανησυχίες Ρώσων σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διέψευσε όσους παραπονιόντουσαν ότι τα αμυντικά έξοδα ήταν «ανεξέλεγκτα», λέγοντας συγκεκριμένα πως «δεν βρισκόμαστε σε ανησυχητικό σημείο ακόμη. Στην Σοβιετική Ένωση τα έτη 1985-1886 οι αμυντικές δαπάνες αποτελούσαν το 13% του ΑΕΠ του κράτους». Σήμερα η Ρωσία δαπανεί το 8% του ΑΕΠ στον στρατό της.

«Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική μας κατάσταση, τους δείκτες της μακροοικονομίας και τις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά έσοδά μας, οι αμυντικές δαπάνες μας σήμερα δεν βρίσκονται σε ανησυχητικό επίπεδο» τόνισε ο επικεφαλής της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ