ρωσικό τεθωρακισμένο με cage armor
Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί οι Ρώσοι αποκαλούν αυτό το τεθωρακισμένο «η Ψησταριά του Τσάρου»; (Βίντεο)

Ένα πρωτοφανές και πολύ παράξενο άρμα μάχης έστειλαν οι Ρώσοι στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, το τεθωρακισμένο όχημα είναι φυσιολογικό, ωστόσο αυτό που κάνει την εμφάνισή του τόσο ιδιαίτερη είναι η επιπρόσθετη μεταλλική θωράκιση (cage armor) που διαθέτει για να προστατεύεται από ουκρανικά drones.

Πρώτη φορά καταγράφεται θωράκιση τέτοιου σχεδιασμού στο μέτωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα Πραγματικά Μοναδικό Άρμα Μάχης

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρωσικό αμυντικό μέσο, στην πρώτη γραμμή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου εθεάθη ένα πολύ παράξενο άρμα μάχης, το οποίο λόγω της ιδιαίτερης εξωτερικής του εμφάνισης έλαβε το ψευδώνυμο Tsar-Grill, δηλαδή «η ψησταριά του Τσάρου». Πράγματι, η επιπρόσθετη μεταλλική θωράκιση που τοποθετήθηκε στο άρμα είναι τόσο πυκνή που μοιάζει με ψησταριά (grill).

Το τεθωρακισμένο είναι σχεδόν όλο καλυμμένο από αυτά τα μεταλλικά πάνελ, εκτός φυσικά από τις ερπύστριες και την κάννη του όπλου του. Αυτή η μεταλλική επιπρόσθετη θωράκιση σχεδιάστηκε ειδικά για να προστατεύει το τεθωρακισμένο από θραύσματα εχθρικών εισερχομένων βλημάτων ή από επιθέσεις drones καμικάζι του ουκρανικού στρατού. Ειδικά τα UAV έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός των τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, αφού ένα drone αρκεί για να καταστρέψει ένα πανάκριβο άρμα.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munition) - γνωστά και ως drones αυτοκτονίας ή drones καμικάζι - είναι εναέρια οπλικά συστήματα, τα οποία πετούν στην περιοχή πάνω από τον στόχο πριν τον ανιχνεύσουν και τον χτυπήσουν. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν γρήγορο χρόνο αντίδρασης εναντίον κρυμμένων στόχων, χωρίς την ανάγκη παράταξης πολύτιμων πλατφορμών κοντά στην περιοχή του στόχου.

Βάσει του βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και σύμφωνα με μαρτυρίες περαστικών, ακόμη και το ίδιο το όχημα είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο τεθωρακισμένου οχήματος διαθέτει ο ρωσικός στρατός. Δεδομένου αυτού δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς τύπος άρματος μάχης ή άλλου τεθωρακισμένου οχήματος είναι. Παρά την ξεχωριστή εμφάνισή του, Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί λένε πάντως πως αυτή η πυκνή μεταλλική θωράκιση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προστασία του οχήματος από εκρήξεις εχθρικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων και περιπλανώμενων πυρομαχικών (drones καμικάζι). Κατ' επέκταση, με αυτήν την επιπρόσθετη θωράκιση τύπου cage armor το άρμα έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει στο πεδίο της μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι στιγμής, καμία επίσημη πηγή από τον ρωσικό στρατό δεν σχολίασε την παρουσία αυτού του άρματος στον πόλεμο ούτε έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον σχεδιασμό του. Στρατιωτικοί αναλυτές και παρατηρητές είναι πάντως εντυπωσιασμένοι από την εξέλιξη των επιπρόσθετων θωρακίσεων των ρωσικών τεθωρακισμένων και ανυπομονούνε να δούνε ποια θα είναι η επόμενη εφεύρεση των μηχανικών του ρωσικού στρατού. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ