Ένοπλες Συρράξεις

Ο νέος πύραυλος X-69 κάνει πάταγο στην Ουκρανία-CSIS: Είναι μη ρεαλιστικό να αναμένουμε να ξεμείνουν οι Ρώσοι ποτέ από πυραύλους (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τους νέους πυραύλους Κρουζ μεγάλης εμβέλειας X-69 στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν προκαλέσει πάταγο με τις δυνατότητες τους, ενώ η μαζική παραγωγή τους έχει προκαλέσει κύματα θλίψης στην Δύση για τις δυνατότητας της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.

Μέχρι τώρα, η Ρωσία χρησιμοποιούσε τους βαρύτερους και μεγαλύτερους πυραύλους X-101, οι οποίοι εκτοξεύονταν από το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160, γράφουν οι The Eurasian Times.

Εκτός από το Tu-160, άλλα αεροσκάφη αυτής της κατηγορίας είναι τα Tu-22 και Tu-95MS.

Η  εμφάνιση του πυραύλου X-69 στα πεδία των μαχών προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των δυτικών αναλυτών

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) γράφει ότι «η Ρωσία είναι απίθανο να είναι σε θέση να τους παράγει [τους νέους πυραύλους] με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό ή σε μεγαλύτερες ποσότητες από άλλους πυραύλους».

Ωστόσο, μια έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) αναφέρει το ακριβώς αντίθετο: είναι «μη ρεαλιστικό» να περιμένουμε ότι η Ρωσία θα ξεμείνει ποτέ από πυραύλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να περιορίσουν προσωρινά την ποσότητα και την ποιότητα των όπλων κρούσης που μπορεί να αποκτήσει η Ρωσία.

Η ρωσική παραγωγή πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων ανώτερης τεχνολογίας δεν θα πέσει ποτέ στο μηδέν. Παρά τις κυρώσεις και τους ελέγχους της Δύσης στην εξαγωγή βασικών μικροηλεκτρονικών εξαρτημάτων, η Ρωσία βρήκε λύσεις για να συνεχίσει την παραγωγή πυραύλων”, αναφέρει η έκθεση του ινστιτούτου CSIS.

Το γεγονός ότι οι Ρώσοι επιστήμονες πυραύλων κάνουν τη δουλειά τους, παρά τις κυρώσεις, έγινε σαφές μετά τη διεθνή αεροπορική έκθεση στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο του 2023

Στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι εμφανίστηκε ο πύραυλος X-69 για πρώτη φορά προκαλώντας πολλά σχόλια.

«Η Ρωσία δεν θα είχε ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, που να απαιτεί μαζική παραγωγή πυραύλου σε περίπτωση που λάμβανε παραγγελίες από το εξωτερικό, εάν τα στρατιωτικά της εργοστάσια δεν δούλευαν κανονικά», αναφέρουν δυτικοί ειδικοί διαψεύδοντας την ουκρανική προπαγάνδα.

Ρωσικός πύραυλος X-69 και οι δυνατότητες του

Ο πύραυλος X-69 έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει την καταστροφική ισχύ και την ακρίβεια των πυραύλων X-101 και X-555.

Με βάρος πτήσης 770 kg, ο πύραυλος έχει βεληνεκές 290 km. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ουκρανοί ανακάλυψαν ότι ο πύραυλος μπορεί να φτάσει σε απόσταση 400 χλμ.

Ο τρομερός ρωσικός πύραυλος μπορεί να εξοπλιστεί και με κεφαλές διασποράς.

Ο X-69 χρησιμοποιεί ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης με διόρθωση πορείας που βασίζεται σε δεδομένα από δορυφόρους πλοήγησης GLONASS κατά την φάση πλεύσης της πτήσης και ένα οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής.

Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών καθοδήγησης παρέχει στον πύραυλο απίστευτα υψηλή ακρίβεια στον στόχο με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος μικρότερη από 5 μέτρα.

Πριν από την εκτόξευση, ο πύραυλος μπορεί επίσης να προγραμματιστεί ώστε να αλλάζει κατεύθυνση και να επιτίθεται από νέα γωνία καθώς πλησιάζει τον στόχο.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Ο πύραυλος έχει ορθογώνια διατομή και φέρεται να είναι κατασκευασμένος από ένα σύνθετο σώμα που απορροφά την ακτινοβολία, καθιστώντας την κρυφή προς τα έξω, κάνοντας έτσι την δουλειά των εχθρικών συστημάτων εντοπισμού του πολύ δύσκολη.

Αυτό επίσης επιτρέπει στον πύραυλο να τοποθετηθεί στον εσωτερικό χώρο του σύγχρονου ρωσικού μαχητικού stealth Su-57.

Ο σχεδιασμός του X-69 περιλαμβάνει πτυσσόμενα πτερύγια, τα οποία επιτρέπουν στον πύραυλο να διατηρεί προφίλ stealth σε κάποια απόσταση μετά την εκτόξευση από ένα αεροσκάφος, ενώ μπορεί επίσης να εκτοξευθεί και από τα αεροσκάφη Su-35 και Su-34.

“Η Ρωσία χρειαζόταν έναν πύραυλο που δεν θα ήταν τόσο μεγάλος και βαρύς όσο ο Kh-101, και ο οποίος θα μπορούσε επίσης να εκτοξευθεί από άλλα μικρά αεροσκάφη”, αναφέρουν ξένοι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία θα μελετήσει ενεργά την επιτυχημένη χρήση του X-69 εναντίον ουκρανικών στόχων, και θα κάνει βελτιώσεις σε νέες παρτίδες παραγωγής.

Ο ρωσικός πύραυλος X-69 είναι σημαντικά ελαφρύτερος από το ρωσο-ινδικό BrahMos, γεγονός που απλοποιεί την επιμελητεία. Εάν η Ινδία επιλέξει το X-69, θα μπορούσε επίσης να διαπραγματευτεί με τη Rosoboronexport για την ενσωμάτωση συστημάτων πλοήγησης του στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Indian Constellation (NavIC).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ