Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσοι και Ισραηλινοί μας δείχνουν τον δρόμο "ντύνοντας" άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-υποβρύχια με anti-drone προστατευτικές "σχάρες"- Οι κινήσεις της Ελλάδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως  άλλωστε και κάθε πολεμική σύρραξη χρησιμεύει για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όχι μόνο για τους εμπόλεμους, αλλά και για άλλες χώρες, οι οποίες βασιζόμενες σε αυτά προβαίνουν σε διορθωτικές ενέργειες τόσο στο δόγμα τους όσο και στην προμήθεια οπλικών συστήμάτων-μέσων και πυρομαχικών ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να  παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις στρατιωτικές εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, έτσι ώστε να "προσαρμόζεται" ανάλογα στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης στρατιωτικής αναμέτρησης.

Στο πλαίσιο αυτό έγκριτο Βουλγαρικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι "αφού εμφανίστηκαν εκατοντάδες ελαφρά και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, εξοπλισμένα με κλουβιά anti-drone στους πυργίσκους ή στο σασί τους, σειρά είχε το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Delta-IV", επισημαίνοντας:

"Αυτό το συμβάν καταδεικνύει περαιτέρω ότι τα μικρά πλήγματα drones καμικάζι και τα drones FPV μπορούν να προκαλέσουν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το εν λόγω υποβρύχιο είναι το "Tula", ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που ανήκει στον Βόρειο Στόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το βίντεο κατέγραψε το ρωσικό υποβρύχιο στο λιμάνι του Γκάντζιεβο στην περιοχή Μούρμανσκ της Ρωσίας.

Η προστατευτική "σχάρα" είναι τοποθετημένη ακριβώς πάνω από τις καταπακτές διοίκησης, από όπου οι αξιωματικοί παρατηρούν το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας οπτικά και ηλεκτροοπτικά μέσα όταν το υποβρύχιο βγαίνει στην επιφάνεια.

 

Αυτό προκαλεί ορισμένα ερωτήματα. Για παράδειγμα, μπορεί η κατασκευή να αντέξει την πίεση του θαλασσινού νερού σε μεγάλα βάθη; Ή αφαιρείται η anti-drone  προστατευτική "σχάρα" πριν το υποβρύχιο ξεκινήσει μια αποστολή;

Εάν ναι, τότε αυτή θα  πρέπει να είναι εύκολο να τοποθετηθεί ή να αφαιρεθεί.

Παρά την εξοικείωσή μας με παρόμοιες προστατευτικές "σχάρες" σε χερσαία οπλικά συστήματα,  η "σχάρα" στο υποβρύχιο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα είδος θόλου για την προστασία των αξιωματικών που παρακολουθούν το περιβάλλον όταν το υποβρύχιο βγαίνει στην επιφάνεια. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια δοκιμή για μια νέα ιδέα, και αυτή θα μπορούσε να είναι είτε η πρώτη είτε η τελευταία φορά που γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας «ναυτικής λύσης».

Υποθέτοντας το πιο εύλογο σενάριο που βασίζεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι το άλλοτε γελοιοποιημένο και επικριθέν κλουβί (σχάρα)  έχει πράγματι ρόλο να παίξει. Τα παραδείγματα αφθονούν με ρωσικά και ουκρανικά τανκς που εμφανίζονται συχνά στα πεδία μάχης με αυτές τις προστατευτικές σχάρες.

Η "τάση" της προστατευτικής "σχάρας" στα άρματα μάχης "έφτασε" μέχρι το Ισραήλ

Η «τάση» έφτασε ακόμη και στο Ισραήλ, όπου τα πρώτα άρματα μάχης Merkava με ένα κλουβί (σχάρα) στο πάνω μέρος τους,  εμφανίστηκαν σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

Κοιτάζοντας τα άρματα μάχης Merkava, διαπιστώσαμε ότι, σε αντίθεση με τα ρωσικά και τα ουκρανικά άρματα μάχης, ότι τα ισραηλινά διαθέτουν κλουβιά (σχάρες) που παραπέμπουν σε  εργοστασιακή σειριακή παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια από τις πρόσφατες στρατιωτικές εκθέσεις στη Μόσχα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε μια σειρά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς με δομές κλουβιών σειριακής και εργοστασιακής παραγωγής.

Έτσι, αυτές οι "σχάρες", που πρωτοεμφανίστηκαν στην Κριμαία, ακόμη και πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην ιστορία αυτής της σύγκρουσης.

Η αρχή λειτουργίας της προστατευτικής "σχάρας"

Η "σχάρα" είναι ένας τύπος προστατευτικού μέτρου που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση απειλών από αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών που παραδίδονται με drone.

Λειτουργεί ως φυσικό φράγμα, διαταράσσοντας την τροχιά ή τον μηχανισμό έκρηξης των εισερχόμενων βλημάτων.

Η θωράκισή της, συνήθως κατασκευασμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής, είναι διατεταγμένη σε σχήμα πλέγματος γύρω από την προστατευόμενη περιοχή.

Όταν ένα drone ρίχνει ένα αντιαρματικό όπλο, η θωράκιση του κλουβιού μπορεί να προκαλέσει πρόωρη έκρηξη προτού διεισδύσει στην κύρια θωράκιση της προστατευόμενης περιοχής, μειώνοντας έτσι σημαντικά την αποτελεσματικότητα του όπλου.

Επιπλέον, η θωράκισή της μπορεί να προκαλέσει αλλαγή της  κατεύθυνσης του εχθρικού βλήματος, μειώνοντας την κινητική ενέργεια και την ικανότητα διείσδυσής του. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στις κεφαλές μορφοποιημένης γόμωσης, οι οποίες βασίζονται σε ένα εστιασμένο εκρηκτικό κύμα για να διατρήσουν την θωράκιση του άρματός μας.

Επιπλέον, η θωράκιση της "σχάρας" προσθέτει ελάχιστο βάρος στα προστατευμένα οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης , ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ ακόμη και υποβρύχια, διατηρώντας την κινητικότητά τους.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας στον σύγχρονο πόλεμο, όπου η ταχύτητα και η ικανότητα ελιγμών μπορούν συχνά να είναι οι αποφασιστικοί παράγοντες στις εμπλοκές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θωράκιση της "σχάρας" δεν είναι μια αλάνθαστη λύση. Τα προηγμένα αντιαρματικά όπλα και οι τεχνολογίες drone μπορούν ενδεχομένως να ξεπεράσουν αυτήν την άμυνα. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με άλλα αμυντικά μέτρα, όπως συστήματα ενεργητικής προστασίας και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την παροχή πολυεπίπεδης άμυνας έναντι επιθέσεων με drone.

Συμπέρασμα-Εισήγηση

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ο διαπιστωμένα σημαντικός ρόλος της προστατευτικής ατσάλινης "σχάρας" σε άρματα μάχης-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ στο πεδίο της μάχης στους πολέμους στην Ουκρανία αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επίσης και την επέκταση χρήσης αυτού από τους Ρώσους στον πύργο πυρηνικού υποβρυχίου τους, για προστασία έναντι εχθρικών drones kamikaze.

Εισήγησή μας είναι η χώρα μας να προβεί άμεσα σε σειριακή εργοστασιακή παραγωγή προστατευτικής ατσάλινης "σχάρας" και τοποθέτηση αυτής στο σύνολο των αρμάτων -ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, ελαχιστοποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο την πιθανότητα απώλειάς τους από τα τουρκικά drones kamikaze σε καιρό πολέμου.

Ανάλογη κίνηση θα πρέπει να γίνει από το Πολεμικό Ναυτικό όχι μόνο στα υποβρύχιά του,όπως έκαναν οι Ρώσοι, αλλά και στα ευπαθή ηλεκτρονικά μέσα και κεραίες του συνόλου των πλοίων επιφανείας του.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ