Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Ποιά είναι η λύση απέναντι στους Χούθι που παρά την προστασία πολεμικών πλοίων της Δύσης συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά θάλασσα;"

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι  κατάσταση στην Ερυθρά θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν, ελάχιστα έως καθόλου θα λέγαμε ότι έχει βελτιωθεί, αφού οι αντάρτες Χούθι  εξακολουθούν τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων.

Σε αδιέξοδο η κατάσταση στην Ερυθρά θάλασσα όπου οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους

Ακόμη και οι ισχυρότεροι συνασπισμοί ναυτικών δυνάμεων της Δύσης δεν μπόρεσαν να τερματίσουν τις καθημερινές ολοένα και πιο τολμηρές επιθέσεις τους, ακόμη και εναντίον πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Πώς μπορούν τα εμπορικά πλοία να λειτουργούν σε αυτή την κατάσταση;

Η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος του Άντεν είναι μόνο μερικά  από πολλά σημεία στον πλανήτη όπου έχει εκδηλωθεί ακραίος κίνδυνος για τα εμπορικά πλοία. Οι ναυτικοί αντιμετώπισαν γενναία τη βία, όπως ληστές που στοχεύουν εμπορεύματα, πειρατές που κλέβουν πλοία και πλήρωμα για λύτρα, κοινώς τα έχουν δει όλα.

Ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση  είναι διαφορετική από τα προηγούμενα επεισόδια κατά πολύ.

"Αυτό έγκειται κυρίως στη "φύση" των ανταρτών  Χούθι ,που είναι ένας σκληραγωγημένος μάχιμος εχθρός , ιδεολογικά καθοδηγούμενος μη κρατικός παράγοντας που είναι πρόθυμος να πεθάνει για έναν σκοπό", επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Τα πλεονεκτήματα της γεωγραφίας, η υποστήριξη από ιδεολογικά ευθυγραμμισμένες οντότητες και η ηθική δύναμη που απορρέει από τη σιγουριά ότι ο αγώνας τους στοχεύει να διορθώσει ένα κολοσσιαίο λάθος που ολόκληρος ο κόσμος φαίνεται ανίκανος να σταματήσει, τους ενισχύει περαιτέρω.

Πέρα από τα πιθανά εγωιστικά κίνητρα, αποτελούν επί του παρόντος μια πραγματική πρόκληση για τους ναυτικούς του κόσμου και την παγκόσμια οικονομία. Η ταραχή που προκαλούν στους ωκεανούς είναι κάτι που μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν οι πειρατές και οι έμποροι ναρκωτικών/όπλων/ανθρώπων. Πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα έθνη και τα ναυτικά τους εδώ;

 

Οι Χούθι απέναντι στις σύγχρονες Ναυτικές δυνάμεις κρατών

Τους τελευταίους πέντε μήνες, οι Χούτι επιτέθηκαν, αιχμαλώτισαν, βύθισαν ή προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά και πολεμικά πλοία. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας  απαρχαιωμένα όπλα που εκσυγχρόνισαν και κάποιες νέες τεχνολογίες όπως μη επανδρωμένα σκάφη.

Πολλά έθνη έχουν αποστείλλει ναυτικές δυναμεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Ωστόσο ενώ πολλά αργά κινούμενα και θορυβώδη UAV και βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς των Χούθι έχουν καταρριφθεί,  οι κατά καιρούς  μαζικές επιθέσεις τους, κατάφεραν να προκαλέσουν κορεσμό ακόμη και στα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, προκαλώντας ζημιές.

Σε μια τέτοια είδους επίθεση, κάποια  εχθρικά UAV και πύραυλοι  θα διαπεράσουν την συμμαχική αεράμυνα, ενώ η  ασυμμετρία του συνεπαγόμενου κόστους μειώνει τη χαρά των επιτυχών κατάρριψής τους.

Για πόσο καιρό  άραγε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι 2,5 έως 4 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατάρριψη UAV αξίας 20.000 δολαρίων;

Οι ναυτικοί συνασπισμοί έχουν και άλλα προβλήματα. Το ένα είναι η ανταλλαγή άκρως απόρρητων δεδομένων. Τουλάχιστον ένα αναφερόμενο παράδειγμα περιλαμβάνει ένα πλοίο που παραλίγο να καταρρίψει ένα UAV  φίλιας χώρας επειδή δεν κοινοποιήθηκε ο κωδικός IFF.

Πρόκειται για επανάληψη του Πολέμου του Κόλπου. Κάθε Ναυτική δύναμη αναπτύσσεται με πολύ προσεκτικά φυλαγμένους Κανόνες Εμπλοκής χαράσσοντας κόκκινες γραμμές που αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές θέσεις της χώρας τους.

Καθώς η ένταση των συγκρούσεων αλλάζει, οι συνασπισμοί μπορεί να διαλυθούν  από την αλλαγή πολιτικών κυβερνησεων σε σημαντικές χώρες. Οι δηλωμένες προθέσεις του κ. Τραμπ σχετικά με το ΝΑΤΟ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο εξοπλισμός εμπορικών πλοίων δεν θα δώσει λύση μόνος του

Λοιπόν, τι μπορούν να κάνουν οι χώρες;

Η ματαιότητα του βομβαρδισμού χερσαίων στόχων ή της αποστολής χερσαίων  δυνάμεων είναι γνωστή. Αυτό αφήνει το πρόβλημα στις Ναυτικές δυνάμεις.

Οι επιφανειακές επιθέσεις των Χούθι ωστόσο δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τα πολεμικά πλοία, αφού θα απιτηθούν πολλαπλά χτυπήματα πυραύλων για να τα  βλάψουν σοβαρά. 

Ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει δραματικά όταν ο εχθρός ξεκινά υποβρύχιες επιθέσεις. Ακόμη και στον συμβατικό κόσμο, ο υποβρύχιος πόλεμος είναι εξαιρετικά σκληρός και γίνεται εφιάλτης όταν ο εχθρός χρησιμοποιεί υποβρύχια drones.

Ακόμη και τα πιο σύγχρονα ναυτικά δεν έχουν μια αλάνθαστη μέθοδο για τον εντοπισμό και την καταστροφή υποβρύχιων drones σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Οπότε τι κάνουμε;

Πρέπει να οπλίζουμε τα εμπορικά πλοία όπως κάναμε στους παγκόσμιους πολέμους, με περιορισμένη επιτυχία;

Ίσως δεν θα έπρεπε. Το πλήρωμα των οπλισμένων εμπορικών πλοίων δεν είναι πιθανό να τύχει ευγενικής μεταχείρισης από τους απαγωγείς τους αν πέσουν στα χέρια τους.

Το καλύτερο μάθημα από την ιστορία είναι ότι ένας συνδυασμός επιλογών  όπως,  ένοπλοι φρουροί, μέτρα κατά της επιβίβασης "πειρατών", αλλαγή δρομολόγησης, αποδοχή συμβουλών, συνοδεία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και "εμπόδια" ενάντια σε υποβρύχιες απειλές, θα λειτουργούσε καλύτερα.

Η εξάντληση των όπλων των Χούτι και η αποτροπή της αναπλήρωσής τους ή η αφορμή για παύση των εχθροπραξιών με κάποιου είδους διευθέτηση στη σύγκρουση της Γάζας φαίνονται εφικτές λύσεις.

Ωστόσο, τέτοιες συγκρούσεις είναι εδώ για να μείνουν. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε οι δυνάμεις αρνησικυρίας φαίνονται ικανές να αλλάξουν τη συμπεριφορά ακόμη και του πιο απείθαρχου εμπόλεμου.

Η συναισθηματική ρητορική, η υπερηφάνεια ή η άρνηση δεν θα λύσουν προβλήματα."

Απαιτείται η εύρεση πολιτικής λύσης

Από τα παραπάνω αντιλα;μβανόμαστε πως  μόνο οι πραγματικές πολιτικές λύσεις  μπορούν να φέρουν διαρκή ειρήνη σε συγκρούσεις που προέρχονται από ιδεολογικές διαφορές ή ιστορικές διαφωνίες, όπως αυτή των Χούθι.

Πρέπει να υπάρχει ένα πάρε-δώσε. Οι στρατιωτικές λύσεις δεν λειτουργούν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το εμπορικό ναυτικό μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί σε μια ατμόσφαιρα "διαμάχης", ενώ συνασπισμοί πολεμικών ναυτικών θα το στηρίξουν όσο μπορούν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ