Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

H "επανάσταση" των όπλων Λέϊζερ στην αντιαεροπορική άμυνα -Η πάμφηνη-αξιόπιστη λύση έναντι των τουρκικών drones και οι στοχευμένες κινήσεις της Ελλάδας

Τόσο ο  πόλεμος στην Ουκρανία όσο και αυτός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς,  κατέδειξαν την αναγκαιότητα παραγωγής φθηνών αντιαεροπορικών συστημάτων-πυραύλων.

Αιτία η  εκτενέστατη χρήση πάμφθηνων drones kamikaze και ρουκετών από τους εμπόλεμους, με αποτέλεσμα την ασύμφορη οικονομικά χρήση, πανάκριβων αντιαεροπορικών πυραύλων για την κατάρριψη-καταστροφή τους.

Εκτός αυτού η συνεχής χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων από τους Ουκρανούς, προκάλεσε εξάντληση των αποθεμάτων τους, με  δυσάρεστα αποτέλεσμα στην άμυνα έναντι Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά και το Ισραήλ αναγκάστηκε λόγω υπερκατανάλωσης αντιαεροπορικών πυραύλων για την υπεράσπιση των πόλεών του από χιλιάδες ρουκέτες της Χαμάς, να προμηθευθεί εσπευσμένα αυτούς από τις ΗΠΑ.

Τα παραπάνω υπέπεσαν στην αντίληψη Βρετανών και Αμερικανών, που στράφηκαν στην δημιουργία όπλων λέϊζερ, με την βολή του να κοστίζει πολύ φθηνότερα και από αυτά τα drones kamikaze και τις ρουκέτες

Αεράμυνα από 13 $ τη βολή υπόσχονται οι Βρετανοί με το Λέϊζερ όπλο τους "Dragon Fire"!

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος Αμερικανικού ΜΜΕ"Αεράμυνα από 13 $ η βολή; Πώς τα λέιζερ θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι στρατοί αντιμετωπίζουν εχθρικούς πυραύλους και drones", που επισημαίνει:

"Η Μ. Βρετανία επέδειξε αυτή την εβδομάδα ένα νέο όπλο λέιζερ με το οποίο ο στρατός της ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να επιφέρει θανατηφόρα αποτελέσματα κατά εχθρικών  πυραύλων ή αεροσκαφών με περίπου 13 δολάρια την βολή, εξοικονομώντας δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από το κόστος των αντιαεροπορικών πυραύλων που κάνουν την ίδια δουλειά τώρα.

Το πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο από μια δοκιμή αυτού που το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλεί "Dragon Fire"- ένα σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας με λέιζερ (LDEW)- κατέγραψε  επιτυχή χρήση του λέιζερ εναντίον εναέριου στόχου στη Σκωτία.

«Είναι μια πιθανή αλλαγή παιχνιδιού για την αεράμυνα», λέει το βίντεο καθώς μια φωτεινή ακτίνα λέιζερ διαπερνά τον νυχτερινό ουρανό πάνω από ένα πεδίο βολής στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος των Εβρίδων, δημιουργώντας μια μπάλα φωτός ενώ χτυπά τον στόχο της.

Το Υπουργείο Άμυνας λέει ότι το Dragon Fire μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια έναν στόχο τόσο μικρό όσο ένα νόμισμα «σε μεγάλες αποστάσεις», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Υποστηρίζει δε  ότι καταστρέφει τους  εχθρικούς στόχους με απίστευτα χαμηλό κόστος τσε σχέση με τους σημερινούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Υπουργείο Άμυνας έθεσε την τιμή της εκτόξευσης λέιζερ 10 δευτερολέπτων σε περίπου 13 δολάρια. Αντίθετα, το Standard Missile-2 που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών για την αεράμυνα κοστίζει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ανά βολή.

Το κόστος των πυραύλων αεράμυνας έχει γίνει καυτό θέμα στους αμυντικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια, καθώς τα drones χαμηλού κόστους έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους στα πεδία μάχης στην Ουκρανία και στις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι κατά εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν .

Οι αναλυτές αμφισβήτησαν πόσο καιρό οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι τους μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πυραύλους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούτι που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αγοραστούν για πολύ κάτω από 100.000 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, τα ακριβά συστήματα αεράμυνας από δυτικούς συμμάχους ήταν ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί από επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι χαμηλού κόστους έχουν αλλάξει τον οικονομικό απολογισμό επίθεσης και άμυνας,  προς όφελος όσων χρησιμοποιούν μεγάλους όγκους φθηνών μη επανδρωμένων συστημάτων και πυρομαχικών για να συντρίψουν τις πιο εξελιγμένες αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες», δήλωσε ο Τζέιμς Μπλακ, βοηθός διευθυντής άμυνας και ασφάλειας για το Think Tank RAND Europe, έγραψε σε μια ανάρτηση του τον Ιανουάριο.

Το "Dragon Fire" θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει αυτός ο απολογισμός προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ο Black.

"Αυτός ο τύπος όπλων αιχμής έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον χώρο της μάχης μειώνοντας την εξάρτηση από ακριβά πυρομαχικά", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπ τον Ιανουάριο μετά τη δοκιμή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιορισμοί στη χρήση όπλων Λέϊζερ

Ωστόσο σημειώνεται ότι τα λέιζερ όπως το "Dragon Fire" δεν έχουν αποδείξει την αξία τους στο πεδίο της μάχης, ενώ  θα έχουν και  περιορισμούς στη χρήση τους.

Γράφοντας για το "The Conversation" τον περασμένο μήνα, ο Iain Boyd, διευθυντής του Κέντρου Πρωτοβουλιών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, επισήμανε ορισμένα προβλήματα με τα λέιζερ.

Η βροχή, η ομίχλη και ο καπνός διασκορπίζουν τις φωτεινές δέσμες και μειώνουν την αποτελεσματικότητα.

Τα όπλα λέιζερ απελευθερώνουν πολλή θερμότητα, επομένως απαιτούν μεγάλα συστήματα ψύξης.

Τα κινητά λέιζερ, τοποθετημένα σε πλοία ή αεροσκάφη, θα χρειαστούν επαναφόρτιση μπαταριών.

Και τα λέιζερ πρέπει να παραμένουν κλειδωμένα σε κινούμενους στόχους για έως και 10 δευτερόλεπτα για να προκαλέσουν τρύπες σε αυτούς, είπε ο Boyd.

Οι Βρετανοί δεν είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν ένα λέιζερ που μπορεί να καταρρίψει έναν εναέριο στόχο

Το 2014, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία και ανέπτυξε ένα οπλικό σύστημα λέιζερ στο USS Ponce στον Περσικό Κόλπο.

Το σύστημα ήταν ικανό να εμπλέκει drones, μικρά αεροσκάφη και μικρά σκάφη. Το 2020 και το 2021, το Ναυτικό δοκίμασε ένα πιο προηγμένο σύστημα λέιζερ στο USS Portland.

Το 2022, ένα σύστημα λέιζερ εγκαταστάθηκε στο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Preble.

Αυτό το σύστημα εξακολουθεί να υποβάλλεται σε δοκιμές, είπε ο Αντιναύαρχος Φρεντ Πάιλ, διευθυντής του τμήματος Πολέμου Επιφανείας του Ναυτικού, σε συμπόσιο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Breaking Defense."

Οι κινήσεις της Ελλαδας 

Όπως επισημάναμε σε προγενέστερο άρθρο μας,  το παράδειγμα ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ με το "Iron Beam", η Γαλλία και το σύστημα αντι-drone "Helma-P", η Γερμανία, η οποία ολοκλήρωσε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τις δοκιμές του "LWD", ενός όπλου λέιζερ επίδειξης που αναπτύχθηκε από τη Rheinmetall, ή ακόμα και Ρωσία, σύμφωνα με την οποία η συσκευή "Peresvet" θα μπορούσε να καταρρίψει ένα drone πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετέχει ενεργά σε ένα από τα προγράμματα δημιουργίας όπλων Λέϊζερ  συμμάχων χωρών, όπως  Γαλλίας-Γερμανίας -Ισραήλ, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει φθηνά και αξιόπιστα του πολυάριθμα τουρκικά drones.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ