Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση η Ευρώπη λόγω εμμονής του Μπάιντεν-Η Ρωσία του Πούτιν “πετσόκοψε” την δύση στην Ουκρανία

Ποια είναι τελικά η αλήθεια για την Ουκρανία και πόσο ακριβά τον πόλεμο αυτό η Ευρώπη;

“Η Ρωσία δεν ξεπέρασε απλώς τις δυτικές δυνάμεις, αλλά τις πετσόκοψε στο ουκρανικό έδαφος, καθώς έχουν αρχίσει να έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Ευρώπη κατακερματίζεται ολοένα και περισσότερο λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία”, δήλωσε στο RIA Novosti Βρετανός πολιτικός αναλυτής, ειδικός στις διεθνείς συγκρούσεις.

«Τα μέτρα κατά των κυρώσεων και οι πολιτικές του Κρεμλίνου έχουν προκαλέσει μια σοβαρή διαίρεση μεταξύ των δυτικών δυνάμεων. Η Δύση έπεσε στη δική της παγίδα, που προοριζόταν για τη Ρωσία.

Αρχικά, ήταν σύνηθες και μάλιστα της μόδας όλες τις δυτικές δυνάμεις να υποστηρίζουν την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. Αλλά νομίζω ότι τώρα που βλέπουν το πραγματικό κόστος για τη χώρα τους, την κλίμακα της μετανάστευσης από την Ουκρανία, ενώ όλο και περισσότερα κράτη συνειδητοποιούν ότι κάτι πρέπει να γίνει για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ διαμαρτύρονται ιδιαίτερα για το κόστος της διεξαγωγής πολέμου για λογαριασμό της Ουκρανίας. Έτσι, κατά τη γνώμη μου, η Ευρώπη κατακερματίζεται ολοένα και περισσότερο λόγω αυτής της κατάστασης», είπε ο ειδικός, σχολιάζοντας την κατάσταση ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 15-17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολουθώντας σταθερά τις πολιτικές του, στην πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των Ρώσων είναι ενωμένη γύρω από αυτόν και όλες τις πολιτικές του, παρά τις κυρώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης", (ενώ στην Ευρώπη έχουν ξεσηκωθεί και απεργούν μέχρι και οι κουλουριτζήδες φέρνοντας πολλές χώρες σε σοβαρή πολιτική κρίση σε λίγο διάστημα).

Μιλώντας για παρόμοιες ημερομηνίες για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Βρετανός ειδικός χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

«Αν και οι λόγοι για αυτές τις εκλογές είναι διαφορετικοί, την ίδια στιγμή είναι αλληλένδετοι και νομίζω ότι αυτό δεν είναι απλώς ένα ατύχημα. Βλέπουμε έναν κόσμο που βρίσκεται από πολλές απόψεις στο κατώφλι της αλλαγής.

Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση δεν έχει τελειώσει και όλο και περισσότερες χώρες προσχωρούν είτε στη Ρωσία είτε στην Ουκρανία για να επιτύχουν διάφορους εξωτερικούς ή εσωτερικούς στόχους. Αυτό συνδέεται επίσης σε κάποιο βαθμό με την κατάσταση μεταξύ της Δύσης και του Ιράν, που είναι ένας από τους συμμάχους της Ρωσίας.

Έτσι, όπως είπα, όλα είναι αλληλένδετα με τη μια ή την άλλη μορφή. Ένα κοινό πράγμα που έχουν αυτές οι εκλογές είναι ότι όλες αυτές οι χώρες επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν τους εν ενεργεία προέδρους ή τα κοινοβούλιά τους», είπε ο Γουάτσον.

https://www.youtube.com/watch?v=O8qRekgGGHc

Οι πέντε λόγοι που οι Ρώσοι δεν χάνουν στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον, δεν είναι ο μόνος στη Δύση που γνωρίζει την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία.

Όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες γράφουν ανοιχτά για τις μοιραίες αποτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τις οποίες η δύση προσπαθεί αδέξια να καλύψει.

Ένας από αυτούς είναι ο Μικ Ράιαν, ένας απόστρατος Στρατηγός του Αυστραλιανού Στρατού που τώρα εργάζεται στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Ο Ράιαν δημοσίευσε ένα άρθρο στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, μιλώντας ειλικρινά για τη στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.

Ο Αυστραλιανός Στρατηγός γράφει ότι από την αρχή του πολέμου, Κίεβο και Μόσχα έχουν προσαρμοστεί στις πολεμικές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να μάθουν από τα λάθη και έτσι να αυξήσουν τη στρατιωτική τους αποτελεσματικότητα.

Στα πρώτα στάδια του πολέμου, η Ουκρανία είχε ένα πλεονέκτημα, αφού ήταν σε θέση να αναπτύξει νέες μεθόδους πολέμου σε εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στην ταχεία εισροή δυτικών όπλων και το υψηλό κίνητρο του στρατού.

Ωστόσο, τα πρώτα στρατιωτικά λάθη (για παράδειγμα, μια ανεπιτυχής προσπάθεια να διασχίσουν το Βόρειο Ντονιέτσκ  στην περιοχή του Χαρκόβου την άνοιξη του 2022) ενθάρρυναν τη ρωσική διοίκηση, που άρχισε να μαθαίνει και να προσαρμόζεται γρήγορα.

https://www.youtube.com/watch?v=-_HMLU7TAS0

«Όταν η Ρωσία μαθαίνει κάτι, είναι σε θέση να συστηματοποιήσει αυτές τις στρατιωτικές καινοτομίες σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις και μέσω της μεγάλης αμυντικής βιομηχανίας της», γράφει ο Στρατηγός Ράιαν.

Εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι καλύτερες στην τακτική προσαρμογή, τότε ο ρωσικός στρατός είναι καλύτερος στη στρατηγική προσαρμογή (διαμόρφωση εθνικής και στρατιωτικής πολιτικής, για παράδειγμα, πώς το κράτος χρησιμοποιεί τους πόρους του).

Και οι δύο μορφές προσαρμογής είναι σημαντικές. Αλλά είναι ο τελευταίος τύπος, η στρατηγική προσαρμογή, που είναι πιο σημαντικός για τη νίκη των πολέμων, λέει ο Στρατηγός.

Εξαιτίας αυτού, ήταν δυνατό να πετύχει τόσο εύκολα η ουκρανική «αντεπίθεση» και τους τελευταίους μήνες, να χαθούν τεράστιες περιοχές στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ (στην περιοχή έχει χαθεί σχεδόν όλος ο εξοπλισμός του ΝΑΤΟ).

Ο Στρατηγός είναι πεπεισμένος ότι εάν το πλεονέκτημα της Ρωσίας στη στρατηγική προσαρμογή συνεχιστεί, τότε η επικείμενη ήττα της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη.

Ποια είναι ακριβώς το πλεονεκτήματα της Ρωσίας;

Το πρώτο είναι το ίδιο το στρατιωτικό σύστημα διοίκησης.

Δημιουργήθηκε μια ενοποιημένη διοίκηση της Ενωμένης Ομάδας Δυνάμεων (στην οποία οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήρθαν πολύ αργότερα).

Ο βελτιωμένος συντονισμός οδήγησε, για παράδειγμα, στην ταχεία κατάληψη της Ποπάσνα τον Ιούνιο του 2022, και αυτό κατέστησε δυνατή την πρόσβαση στους οικισμούς Μπαχμούτ και Σεβιροντονιέτσκ-Λισισάνσκ.

Δεύτερον, η Ρωσία έχει αλλάξει τις μεθόδους της  στις μάχες εκ του συστάδην.

Στην αρχή του πολέμου, η Ρωσία χρησιμοποίησε χερσαίες μονάδες συνδυασμένων όπλων μεγέθους τάγματος (τακτικές ομάδες τάγματος).

Ωστόσο, συχνά οι Ρώσοι ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένοι για επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων (συνδυάζοντας αεροπορικές και επίγειες δυνάμεις).

Μετά από αυτό, η ρωσική διοίκηση της Κοινής Ομάδας Δυνάμεων εγκατέλειψε την τακτική αυτή.

Τώρα συνδυάζουν επιτυχώς επίλεκτα στρατεύματα και συμβατικές δυνάμεις, πραγματοποιώντας επιτυχώς επιθέσεις σε σημαντικές τακτικές περιοχές (τέτοιες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν, για παράδειγμα, κατά την επίθεση στο Μπαχμούτ).

Τρίτον  προσαρμογή των ρωσικών δυνάμεων στην άμυνα

Στην αρχή του πολέμου, δόθηκε λίγη προσοχή στις αμυντικές τακτικές, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι Ουκρανοί (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Χαρκόβου και της Χερσώνας).

Ωστόσο, τότε δημιουργήθηκαν οι πιο ισχυρές και σε βάθος  αμυντικές γραμμές, γνωστές πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο ως «Γραμμή Σουροβικίν».

Οι πληροφορίες του ΝΑΤΟ έπεσαν έξω από το πόσο γρήγορα άλλαξαν τακτική  οι ρωσικές δυνάμεις μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Μετά από αυτό, γράφει ο Στρατηγός, το ΝΑΤΟ απαίτησε να σταλούν Ουκρανοί στρατιώτες στην Γερμανία, την Βρετανία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για πρόσθετη εκπαίδευση συνδυασμένων όπλων πριν ξεκινήσει τη λεγόμενη «αντεπίθεση».

Ωστόσο, ούτε αυτό ήταν αρκετό: τόσο οι πληροφορίες του ΝΑΤΟ όσο και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέτυχαν.

Το δόγμα των συνδυασμένων όπλων βάσει του οποίου το ΝΑΤΟ εκπαιδεύει ουκρανικά στρατεύματα είναι ξεπερασμένο.

Τέταρτον είναι η προσαρμογή των Ρώσων στις ανάγκες για ισχυρή επιμελητεία και μεταφορές

Στις πρώτες μέρες των πολεμικών επιχειρήσεων, η Ουκρανία χρησιμοποίησε drones και αντιαρματικούς πυραύλους (τύπου Javelin) για να καταστρέψει την μεταφορά φορτίων με οχήματα (ιδίως στην περιοχή του Κιέβου).

Οι Ρώσοι απαλλάχθηκαν εύκολα από την ουκρανική απειλή, με την τοποθέτηση πλεγμάτων σε τεθωρακισμένα οχήματα (παρεμπιπτόντως, ήταν γνωστά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο).

Η χρήση των πλεγμάτων έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη. Η ρωσική διοίκηση εξέδωσε ακόμη και επίσημη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού και εγκατάστασης ενός τέτοιου αμυντικού συστήματος.
Η Μόσχα προσφέρει τώρα τέτοια προστασία για τις εξαγωγικές εκδόσεις των τεθωρακισμένων οχημάτων της, γράφει ο Στρατηγός Ράιαν.

Η πέμπτη, πιο σημαντική προσαρμογή, που θα εξασφαλίσει τη νίκη για τη Ρωσία, είναι η αμυντική βιομηχανία

Η μερική κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2022 και οι επακόλουθες κυβερνητικές αποφάσεις αύξησαν απότομα τη στρατιωτική παραγωγή.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Αλλά το πιο σημαντικό, αύξησε την παραγωγή εξελιγμένων όπλων παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις (τεχνολογίες διπλής χρήσης φτάνουν εύκολα στη Ρωσία μέσω φιλικών χωρών από την Κίνα έως τα ΗΑΕ).

«Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έχει τώρα πολύ περισσότερα όπλα και πυρομαχικά από την Ουκρανία. Αυτό το χάσμα είναι πιθανό να συνεχίσει να διευρύνεται"¨ καταλήγει ο Αυστραλός Στρατηγός.

Η Ουκρανία και η ήττα των δυτικών δυνάμεων έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις στην Ευρώπη, που πληρώνει αδρά εκτός το κύμα λαθρομεταναστών και τον ουκρανικό πόλεμο. Το αποτέλεσμα σε ορισμένο διάστημα θα είναι κοινωνική κρίση, απεργίες, πολιτική κρίση και χάος, σε μια ήπειρο που υπόσχονταν να απλωθεί σε όλο τον κόσμο.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ