Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επιβεβαιωση Pentapostagma.gr-Ο Ζελένσκι «καρατόμησε» τελικά τον Α/ΓΕΕΔ Στρατηγό Β. Ζαλούζνι-Μένει η μετακίνηση της πρωτεύουσας στο Λβιβ

Τελικά η  ρωσική προέλαση στην Αβντιίκα πήρε αμπάριζα και τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ, επιβεβαιώνοντας άρθρο μας προ 15 ημερών. Το τέλος τους δράματος έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον  τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, και το μόνο που απομένει για πιθανόν είναι η μετακίνηση της πρωτεύουσας στο Λβίβ, κάτι που θα σήμαινε όμως διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, η απομάκρυνσή του έρχεται μετά από τις εικασίες για ρήξη μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού Ζαλούζνι, ο οποίος ηγείται της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει σχέση μ την αποτυχημένη επίθεση του καλοκαιριού.

Κυριολεκτικά όλα τα σενάρια είναι ανοικτά από ουκρανικής πλευράς, ενώ πολλοί σε Δύση και Ανατολή θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού λόγω αυτού “αιμορραγεί η οικονομία της ΕΕ και των ΗΠΑ, στις οποίες σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές με τον Τράμπ να σαρώνει στις λιγοστές δημοσκοπήσεις.      

Πρόσφατα είχε δηλώσει πως ήρθε η ώρα να αλλάξει η στρατιωτική ηγεσία της χώρας εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία, αντικαθιστώντας τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ξεχωριστά ότι η απόφαση για την αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας έχει ληφθεί.

Οι δηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα έπειτα από ημέρες εικασιών ότι ο Ζελένσκι εξέταζε το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον δημοφιλή Ζαλούζνι, ο οποίος θεωρείται από πολλούς Ουκρανούς ως εθνικός ήρωας για την επίβλεψη της πολεμικής προσπάθειας από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ζελένσκι ανέφερε στη δήλωσή του ότι είχε συνάντηση με τον Ζαλούζνι.

"Συζητήσαμε ποια ανανέωση χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Συζητήσαμε επίσης ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται στην ανανεωμένη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο χρόνος για αυτή την ανανέωση είναι τώρα", δήλωσε.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον στρατηγό να παραμείνει "στην ομάδα του", πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη δική του δήλωση, ο Ζαλούζνι είπε ότι είχε μια "σημαντική και σοβαρή συζήτηση" με τον Ζελένσκι και ότι αποφασίστηκε να αλλάξει η τακτική και η στρατηγική στο πεδίο της μάχης.

"Τα καθήκοντα του 2022 είναι διαφορετικά από τα καθήκοντα του 2024. Ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες. Για να κερδίσουμε και μαζί", ανέφερε.

Οι δύο δηλώσεις δημοσιεύθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δύο πιο εξέχουσες προσωπικότητες του πολέμου στην Ουκρανία είχαν συντονιστεί στενά για να κάνουν επίδειξη ενότητας.

Ο στρατιωτικός ανασχηματισμός έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, με τα στρατεύματα να είναι αντιμέτωπα με μια έλλειψη πυρομαχικών, ενώ καθυστερεί η πολύ σημαντική στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Καταρρίφθηκαν 12 ουκρανικοί πύραυλοι στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ

Η αντιαεροπορική άμυνα της περιφέρειας Μπέλγκοροντ κατέρριψε σήμερα (8/2/2024) 12 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Telegram, αναφέρεται ότι γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδος) η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε «οκτώ πυραύλους Uragan» και «τέσσερις πυραύλους Vilkha» που εκτοξεύτηκαν εναντίον αυτής της ρωσικής περιφέρειας που συνορεύει με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ