Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται Ρωσική καταιγίδα! Ο Πούτιν "πλημμυρίζει" την Ουκρανία με νέα άρματα T-72B3 και T-90M Proryv πριν τη μεγάλη επίθεση

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες  η Ρωσία αύξησε την ένταση των επιχειρήσεων με drones και πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας κατά της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι στοχοποιούν πλέον την Ουκρανική αμυντική βιομηχανία και όχι τις ενεργειακές υποδομές της χώρας

Οι δυνάμεις της έχουν δεσμεύσει ένα σημαντικό ποσοστό του αποθέματος των πυραύλων κρουζ και των βαλλιστικών πυραύλων που είχαν δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες, αναφέρει η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τα πρόσφατα πλήγματα στόχευαν κυρίως την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μεγάλες επιθέσεις της τον περασμένο χειμώνα, οι οποίες έδωσαν προτεραιότητα στο να πλήξουν την ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Η Ρωσία φαινόταν έτοιμη να ξαναρχίσει αυτή την εκστρατεία χτυπώντας ενεργειακές τοποθεσίες στις αρχές Δεκεμβρίου 2023.

Ωστόσο οι νέες επιχειρήσεις υποδηλώνουν τουλάχιστον μια προσωρινή αλλαγή των στόχων  μεγάλης εμβέλειας από τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι φαίνεται να  αναγνωρίζουν την αυξανόμενη σημασία της Ουκρανικής  αμυντικής βιομηχανίας  καθώς προετοιμάζονται για έναν μακρύ πόλεμο.

Οι Ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία παρέλαβαν εκσυγχρονισμένα άρματα T-72B3 και T-90M Proryv

Οι ρωσικές δυνάμεις  παρέλαβαν νέα άρματα μάχης T-72B3 και T-90M Proryv, τα οποία δημιουργήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μάχης της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι οι βελτιώσεις θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών αρμάτων κατά την προετοιμασία για την εαρινή επίθεση.

Τα T-72B3 και T-90M είναι τα άρματα μάχης που χρησιμοποιεί η Ρωσία πιο συχνά στην πρώτη γραμμή, ενώ δυτικοί ειδικοί επαινούν αυτά για τον αξιόπιστο σχεδιασμό τους σε συνδυασμό με τις προηγμένες ικανότητες μάχης.

Το άρμα T-72B3

Το T-72B3 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του κλασικού T-72, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της ισορροπίας ισχύος πυρός, προστασίας και κινητικότητας. Το τανκ είναι εξοπλισμένο με αναβαθμισμένη θωράκιση, βελτιωμένο κινητήρα και προηγμένα συστήματα ελέγχου πυρός.

Αυτό το άρμα  έπαιξε στρατηγικό ρόλο στην παροχή υποστήριξης για επιθετικές επιχειρήσεις σε Avdeevka, Marinka και στην επιχειρησιακή γραμμή Kupyansk-Svatovo-Kremennaya.

Το  άρμα Τ-90Μ

Το T-90M από την άλλη  δεν είναι πλέον απλώς ένας εκσυγχρονισμός του παλιού μοντέλου, είναι  νεότερο τανκ.

Είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα αμυντικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων συστημάτων αυτοπροστασίας και  ηλεκτρονικού πολέμου.

Το T-90M διαθέτει επίσης αυξημένη δύναμη πυρός χάρη στον βελτιωμένο οπλισμό του και νέους τύπους πυρομαχικών που χρησιμοποιεί.

Ο κύριος οπλισμός είναι το βελτιωμένο πυροβόλο 2A46M-5.

Χρησιμοποιείται επίσης στο T-72B3, αλλά είναι το T-90M που διαθέτει το σύστημα καθοδήγησης της κάννης. Το τελευταίο χαρακτηριστικό διακρίνει το μοντέλο από όλα τα άλλα ρωσικά (και πολλά ΝΑΤΟϊκά) άρματα μάχης.

Προηγμένα πυρομαχικά και αυτοπροστασία

Η Ρωσία κατάφερε να δημιουργήσει την παραγωγή βελτιωμένων βλημάτων της σειράς «Lead», η οποία φέρεται να είχε προηγουμένως διακοπεί. Το ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός Kalina είναι ενσωματωμένο με βελτιωμένα σκοπευτικά χειριστή και πυροβολητή.

Οι ειδικοί  σημειώνουν ότι τα άρματα μάχης εκσυγχρονίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV και των περιπλανώμενων πυρομαχικών από τα στρατεύματα του Κιέβου.

Όλες αυτές οι βελτιώσεις έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τη συνολική ικανότητα επιβίωσης στο πεδίο της μάχης.

Συγκεκριμένα, στα άρματα μάχης έχει προστεθεί η λεγόμενη lamellar armor.

Σας επιτρέπει να προστατεύεστε από ATGM και RPG, ειδικά σε σενάρια αστικής μάχης. Τα άρματα μάχης διαθέτουν ενισχυμένη σύνθετη θωράκιση και πάνελ αντιδραστικής θωράκισης, τα οποία παρέχουν καλύτερη προστασία από αντιαρματικά βλήματα υψηλής έκρηξης.

Η προστασία του Relic T-90M συζητήθηκε ενεργά από δυτικούς εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, ένα άλλο σύστημα προστασίας που δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό είναι το αεροζόλ: μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ένα φασματικά αδιαπέραστο αεροζόλ ψεκάζεται γύρω από το άρμα.

Η αναβαθμισμένη θωράκιση προστατεύει επίσης τα άρματα μάχης από επιθέσεις από ψηλά.

Τα άρματα μάχης είναι εξοπλισμένα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατά των drone: περιλαμβάνει τις δυνατότητες ραντάρ έγκαιρης ανίχνευσης, ηλεκτρονικού πολέμου και άμεσης βολής.

Ο εκσυγχρονισμός των ρωσικών αρμάτων αντανακλά μια στρατηγική αλλαγή στη ρωσική στρατιωτική σκέψη

Η Ρωσική Διοίκηση αναγνωρίζει τη μεταβαλλόμενη φύση των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων, στις οποίες διάφορες αεροπορικές απειλές διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο.

Ο απόστρατος αξιωματικός  Πληροφοριών του Βρετανικού Στρατού Σέρτζιο Μίλερ, σε μια κριτική για το Wavell Room, γράφει ότι η ρωσική βιομηχανία αρμάτων μπόρεσε να ξεπεράσει εύκολα όλες τις δυτικές κυρώσεις.

Ειδικότερα, στα άρματα μάχης T-90M αντικαταστάθηκαν οι γαλλικές κάμερες θερμικής απεικόνισης Safran Matis STD και Thales Catherine FC με εγχώριες Agat-MDT και Irbis-K.

Δύο μήνες μετά την έναρξη του SVO, ο γενικός διευθυντής της Uralvagonzavod, που παράγει άρματα μάχης, Alexander Potapov, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η βάση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αγοράζεται από φιλικές χώρες και ότι  δημιουργήθηκαν επίσης αποθεματικά αποθέματα.

«Η πολιτική κυρώσεων των ξένων κρατών τόνωσε το έργο των σχεδιαστών, των τεχνολόγων μας και τόνωσε τη μηχανική μας σκέψη», είπε ο Ποταπόφ.

Επιπλέον, οι τακτικές χρήσης του T-90M έχουν επίσης αλλάξει σοβαρά.

Στα πρώτα στάδια του SVO, κρίνοντας από πολλές φωτογραφίες και βίντεο, τα τανκς χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένα ή σε ζευγάρια ως κινητά όπλα.

Τώρα δικαιολογούν πλήρως το όνομά τους «Breakthrough», παρέχοντας υποστήριξη πυρός για επιθετικές επιχειρήσεις με μηχανοκίνητο πεζικό"

Τι αναμένεται για την συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει τους επόμενους μήνες,αφού οι Ρώσοι προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας εαρινή επίθεση, ανανεώνοντας το αρματικό δυναμικό τους τον χειμώνα.

Παράλληλα στοχοποιούν  συστηματικά εγκαταστάσεις της Ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να  αποκόψουν τη ροή οπλικών συστημάτων-υλικών και πυρομαχικών στις μαχόμενες δυνάμεις.

Τέλος επικαιροποιούν την τακτική χρησιμοποίηση των αρμάτων τους ενργώντας αυτά σε συγκερασμό με το μηχανοκίνητο πεζικό, υιοθετώντας Δυτικές τακτικές, λόγω  σημαντικών απωλειών τους.

Η τακτική χρησιμοποίηση αρμάτων-μηχανοκίνητου πεζικού

Σε στρατούς χωρών του ΝΑΤΟ για παράδειγμα 1 Μονάδα μηχανοκίνητου Πεζικού και 1 Μονάδα αρμάτων, πραγματοποιούν σύζευξη μεταξύ τους πριν εμπλακούν σε επιχειρήσεις, δημιουργώντας 2 υποσυγκροτήματα, όπου το ένα έχει ως βάση την Μονάδα αρμάτων (ΕΜΑ) μείον 1 ίλη αρμάτων (ΙΜΑ) μαζί με 1 Μηχανοκίνητο Λόχο πεζικού και το άλλο έχει ως βάση το Μηχανοκίνητο Τάγμα (ΜΤΠ) μείον τον 1 Μηχανοκίνητο Λόχο του μαζί με την ΙΜΑ που πήρε από την ΕΜΑ.

Έτσι αναλόγως της βατότητας του εδάφους, του καιρού και της εχθρικής αντίστασης, χρησιμοποιούνται αναλόγως τα δύο παραπάνω υποσυγκροτήματα κατά του εχθρού.

Τέλος η τακτική που θα ακολουθήσουν στην επίθεση άρματα και μηχανοκίνητο πεζικό μπορεί να είναι:

1. Άρματα και πεζικό να ενεργούν από κοινού επί της ιδίας κατευθύνσεως..

2. Τα άρματα  να ενεργούν στην μια κατεύθυνση και το μηχανοκίνητο πεζικό στην άλλη κατεύθυνση επιθέσεως

3. Το μηχανοκίνητο πεζικό να  προηγείται και τα  άρματα να  υποστηρίζουν με πυρά από απόσταση ασφαλείας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...