Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Τουρκικό γιόκ" στην διέλευση 2 ναρκαλιευτικών του ΗΒ από τα "Στενά" με προορισμό την Ουκρανία-Η εμπλοκή πώλησης των Eurofighter και το Ρωσο-τουρκικό σχέδιο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, με τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις να σημειώνουν νίκες στα ανατολικά της χώρας, προβαίνοντας παράλληλα σε ανελέητο σφυροκόπημα με drones και πυραύλους κατά της πρωτεύουσας Κιέβου αλλά και του Χάρκοβου.

F-16 και USV  θα απειλήσουν σοβαρά το Ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας 

Ωστόσο τα πράγματα δεν πάνε καλά για τους Ρώσους στη θάλασσα, αφού πρόσφατα οι Ουκρανοί πέτυχαν να πλήξουν θανάσιμα μεγάλο αποβατικό πλοίο του Ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας που ήταν ελλιμενισμένο στην  Θεοδοσία της ανατολικής Κριμαίας.

Τα χειρότερα μάλιστα για τα  Ρωσικά πολεμικά πλοία έρχονται, αφού επίκειται τους επόμενους μήνες η παράδοση των πρώτων F-16 στην Ουκρανία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο των  Ουκρανικών USV σε χτυπήματα ή απόπειρες κατά Ρωσικών πλοίων στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, το οποίο προληπτικά έχει εκκενωθεί από κύριες μονάδες επιφανείας του Ρωσικού στόλου.

Η πόντιση θαλάσσιων ναρκών από τους Ρώσους απειλεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη θάλασσα

Ειδικότερα για αποφυγή μελλοντικά  χτυπημάτων από τα Ουκρανικά  USV, οι Ρώσοι δύνανται ενισχυτικά  να ποντίσουν νάρκες στη Μαύρη θάλασσα, παρενοχλώντας παράλληλα την ελεύθερη ναυσιπλοΐα εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν Ουκρανικά σιτηρά  και χάλυβα μέσω των Στενών της Κωνσταντινούπολης.

Αυτά έγιναν αντιληπτά από τους Βρετανούς που επεδίωξαν να αποστείλλουν δώρο δύο ναρκαλιευτικά πλοία τους στην Ουκρανία, συναντώντας ωστόσο  την άρνηση της Τουρκίας.

Η τουρκική άρνηση διέλευσης Βρετανικών ναρκαλιευτικών από τα "Στενά" 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με Διεθνές  Βρετανικό ΜΜΕ, "η Τουρκία απέρριψε την προσπάθεια της Βρετανίας να στείλει δύο ναρκαλιευτικά  στο Κίεβο μέσω των υδάτων της, λέγοντας ότι θα αρνηθεί τη διέλευση σε οποιαδήποτε στρατιωτικά σκάφη που συνδέονται με τη Ρωσία ή την Ουκρανία για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Ανακοινώνοντας την πρόθεση  μεταφοράς των εν λόγω πλοίων τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς είπε ότι αυτή η κίνηση ήταν μέρος της συλλογικής προσπάθειας Βρετανίας και Νορβηγίας για την ενίσχυση του ουκρανικού ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ισχυρές θαλάσσιες δυνάμεις είναι κρίσιμες για το Κίεβο απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας,διευκολύνοντας τις αποστολές σιτηρών και χάλυβα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, είπε ο κ. Σαπς.

Ωστόσο, η Τουρκία λέει ότι έχει ενημερώσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ότι έχει διεθνή υποχρέωση να μην επιτρέψει σε πλοία που ανήκουν σε κανένα από τα «εμπόλεμα μέρη» στη σύγκρουση να χρησιμοποιούν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

«Οι σύμμαχοί μας έχουν ενημερωθεί δεόντως ότι τα  ναρκαλιευτικά πλοία που δωρήθηκαν στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιτραπεί να περάσουν από τα Τουρκικά Στενά στη Μαύρη Θάλασσα όσο συνεχίζεται ο πόλεμος», ανέφερε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X , το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προβλέψεις της Σύμβασης του Μοντραί του 1936

Η δήλωση προσέθεσε ότι η Τουρκία έκλεισε τα στενά σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντραί του 1936 μόλις ξεκίνησε η εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Τουρκία χαρακτήρισε αμέσως την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως «πόλεμο» και, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς των Στενών, έκλεισε τα Στενά στα πολεμικά πλοία των εμπόλεμων μερών (Ρωσία και Ουκρανία)» ανέφερε, ενώ επέκρινε την «παραπληροφόρηση σχετικά με τα βρετανικά ναρκαλιευτικά  πλοία »

Η προεδρία είπε ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία διέπει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των τουρκικών στενών, «αμερόληπτα και σχολαστικά» προκειμένου να αποτρέψει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το σύμφωνο, τα πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους εξαιρούνται, αλλά ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν εκφράσει την πρόθεση να περάσουν τα πολεμικά τους πλοία μέσω των τουρκικών στενών στη Μαύρη Θάλασσα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης τα κράτη εκτός της Μαύρης Θάλασσας την εποχή που άρχισε ο πόλεμος να μην στέλνουν πολεμικά πλοία μέσα από τα στενά.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, τα πολεμικά πλοία των μη εμπόλεμων μερών μπορούν να διέρχονται από τα στενά σε καιρό πολέμου.

Αλλά η σύμβαση λέει επίσης ότι η Άγκυρα έχει τον τελευταίο λόγο για τη διέλευση όλων των πολεμικών πλοίων, εάν η Τουρκία θεωρεί ότι κινδυνεύει να παρασυρθεί σε πόλεμο.

Η Άγκυρα έχει διατηρήσει δεσμούς τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης και έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου."

Η τουρκική άρνηση  συνάδει με τις αρνητικές εξελίξεις για την ίδια στην πώληση των Eurofighter

Πέραν των παραπάνω η τουρκική άρνηση  στο ΗΒ για διέλευση των 2 ναρκαλιευτικών από τα Στενά, συνάδει κατά την εκτίμησή μας χρονικά με  τις αρνητικές εξελίξεις  για την Άγκυρα στο θέμα πώλησης  40 μαχητικών EUROFIGHTER , καταδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες του Λονδίνου προς τον Καγλελάριο Σόλτς να συνηγορήσει στην πώλησή τους δεν έπιασαν τόπο.

Ρωσία και Τουρκία έχουν προβεί σε σύνταξη σχεδίου σύμφωνα με το οποίο  θέλουν να μετατρέψουν σε λίμνη τους την Μαύρη θάλασσα, με τον Τούρκο Α/ΓΕΝ, να λειτουργεί με τις δηλώσεις του ως "λαγός" του Ερντογάν, όπως είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας.

Το Ρωσο-τουρκικό σχέδιο ελέγχου της Μαύρης θάλασσας

Ο Ερντογάν προσβλέπει να μοιράσει μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, την Μαύρη θάλασσα με τον φίλο του  Πούτιν, δορυφοροιοποιώντας Ρουμανία-Βουλγαρία-Ουκρανία, οι οποίες έχουν αμελητέο πολεμικό ναυτικό σε σχέση με αυτά της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σκαλοπάτι γιαυτό αποτελεί η «Τριμερής Πρωτοβουλία» που  θα περιλαμβάνει μόνο την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για αποναρκοθέτηση της Μαύρης θάλασσας υπό την "κηδεμονία" του Ερντογάν.

Θέλει ο Τούρκος Πρόεδρος να ανάγει την Μαύρη θάλασσα ως τουρκική "mare nostrum" χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών, αποκλείοντάς τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτήν.

Ενδεικτική για το πως βλέπει η Τουρκία τη θέση της στο ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, είναι η διάταξη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και των πολλών  βάσεών του σε Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειο έναντι των σχεδόν μηδενικών στη Μαύρη θάλασσα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ