στρατιώτης και χάρτης Καλίνινγκραντ
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Προετοιμάζονται για πόλεμο οι Πολωνοί! "Κυκλώνουν" στρατιωτικά το πάνοπλο Καλίνινγκραντ φοβούμενοι ρωσική επίθεση στον στρατηγικό διάδρομο Suwalki (Εικόνα)

Η Πολωνία φαίνεται πως ετοιμάζει μία στρατιωτική απάντηση στην στρατικοποίηση του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ στην Βαλτική, ανάβοντας τα αίματα στην περιοχή της ανατολικής και βόρειας Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Καλίνινγκραντ Είναι Στρατηγικής Σημασίας

Παρά τη συνεχιζόμενη ρητορική της Μόσχας αναφορικά με την δημιουργία νατοϊκών στρατιωτικών βάσεων όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, το Κρεμλίνο έχει επενδύσει κεφάλαια στην στρατικοποίηση της περιοχής του Καλίνινγκραντ, μία περιοχή που συνορεύει με τη Πολωνία και τη Λιθουανία.

Σύμφωνα μη ξένη αμυντική σελίδα, από το 2016 η Ρωσία έχει ενισχύσει σημαντικά την στρατιωτική της παρουσία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ παρατάσσοντας στρατεύματα, σύγχρονο οπλισμό και σχηματίζοντας το 11ο Σώμα Στρατού. Το Κρεμλίνο τοποθέτησε επίσης επιχειρησιακές-τακτικές πυραυλικές συστοιχίες τύπου Iskander στο Καλίνινγκραντ, ικανές να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Αυτά τα συστήματα συνοδεύτηκαν έπειτα και από πυραυλικά συστήματα παράκτιας άμυνας τύπου Bastion. 

Το υψηλό επίπεδο στρατικοποίησης του Καλίνινγκραντ επιτρέπει στο Κρεμλίνο να καταλάβει μέρος του διαδρόμου Suwalki (γνωστό και ως χάσμα Suwalki), μία λωρίδα γης μήκους μικρότερου των 80 χιλιομέτρων που διαχωρίζει την Λευκορωσία από το Καλίνινγκραντ. 

Στον εν λόγω χάρτη με κόκκινη γραμμή φαίνονται να σύνορα του Καλίνινγκραντ και με την κίτρινη γραμμή προβάλλεται ο διάδρομος Suwalki.

χάρτης - Καλίνινγκραντ και διάδρομος Suwalki

Το χάσμα Suwalki θεωρείται στρατηγικό σημείο για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αφού αποτελεί την μόνη χερσαία σύνδεση των βαλτικών κρατών με υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα την Πολωνία.

Η Πολωνία, ως μία από τις κορυφαίες αντίπαλες χώρες της Ρωσίας στην περιοχή, έχει αποφασίσει να προετοιμαστεί για εχθροπραξίες έναντι της Μόσχας. Αναλυτές από όλον τον κόσμο έχουν παρατηρήσει πως η Βαρσοβία έχει εγκαταλείψει την μακροχρόνια αμυντική στάση της, διότι έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αποφασιστικών επιθέσεων στα σύνορα με την Ρωσία με σκοπό την πρόκληση ισχυρών πληγμάτων στον εχθρικό στρατό.

Νέα Πολωνικά Μέτρα Κατά του Καλίνινγκραντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, οι Πολωνοί βλέπουν το Καλίνινγκραντ ως μία τεράστια απειλή για την δική τους ασφάλεια και για την ασφάλεια όλων των βαλτικών κρατών. Κατ' επέκταση το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει την στρατιωτική παρουσία τους στα σύνορα με τον ρωσικό θύλακα, ανησυχώντας τους Ρώσους, ενώ στο σύντομο μέλλον αναμένουμε να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει να κατασκευάσουν προσωρινά σύνορα κοντά στο Καλίνινγκραντ, για περαιτέρω ασφάλεια.

Να υπενθυμίσουμε πως ο μακροχρόνιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν η αφορμή για να προχωρήσει η Βαρσοβία με μία σειρά πρωτοφανών εξοπλιστικών προγραμμάτων απόκτησης χιλιάδων μονάδων στρατιωτικού εξοπλισμού, από άρματα μάχης μέχρι αεροσκάφη. Οι Ρώσοι βλέπουν ξεκάθαρα τις κινήσεις αυτές ως πολωνικές προετοιμασίες πολέμου και δεν κάνουν λάθος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ