λέιζερ κατά drones
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μπορεί το ισπανικό αντι-drone λέιζερ DIAL να καλύψει το κενό που άφησε ο ελληνικός ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ της Soukos Robots;

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πρόσφατα, η ελληνική αμυντική εταιρεία Soukos Robots βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή, αφού τα χρέη της την ανάγκασαν να κινηθεί προς τον πλειστηριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμυντική εταιρεία με έδρα την Πάτρα έχει αναπτύξει και παρουσιάσει αρκετά υπερσύγχρονα στρατιωτικά προϊόντα, ωστόσο ξεχώρισε θα λέγαμε για τον «Μινώταυρο», ένα προαιρετικά επανδρωμένο τεθωρακισμένο όχημα εξοπλισμένο με laser για την καταπολέμηση εχθρικών μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων και λοιπόν απειλών.

Δεδομένων των νεότερων εξελίξεων που αφορούν την Soukos Robots το μέλλον της επιχείρησης είναι άγνωστο, το ίδιο και για τον εντυπωσιακό «Μινώταυρο». Αν και δεν ήταν ποτέ βέβαιο πως ο ελληνικός στρατός θα αποκτούσε αυτό το οπλικό σύστημα, σίγουρα θα ήταν μία ιδανική επιλογή για βραχονησίδες, για συνοριακές περιοχές και γενικά για όποια σημεία του ελληνικού χάρτη απειλούνται ευθέως από τουρκικά drones.

ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ

Η Ισπανία Παίρνει τα Ινία;

Λίγες ημέρες αφότου ενημερωθήκαμε για τον πλειστηριασμό της Soukos Robots, μία αρκετά ενδιαφέρουσα είδηση εμφανίστηκε στο διαδίκτυο που αφορά την Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Bulgarian Military αναφέρει πως το ισπανικό υπουργείο άμυνας έδωσε το πράσινο φως στις εταιρείες Indra Sistemas και Escribano Mechanical & Engineering να ξεκινήσουν την ανάπτυξη του προγράμματος Weapons Instrument Laser Demonstrator [DIAL], ουσιαστικά ενός συστήματος λέιζερ όμοιου του Μινώταυρου που θα σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση εναέριων drones. Το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει 11 εκατομμύρια ευρώ για την Βαρκελώνη.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι δύο ισπανικές εταιρείες θα συνεργαστούν για να σχεδιάσουν ένα καινοτόμο σύστημα λέιζερ, το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2027.

Το πρόγραμμα DIAL είναι πρωτοφανές για τα ισπανικά δεδομένα, μιας και αποτελεί τη πρώτη πρωτοβουλία δημιουργίας ενός όπλου λέιζερ, για αυτό και βρίσκεται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο για να έχουμε στα χέρια μας περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα επίσημα ισπανικά έγγραφα βέβαια γνωρίζουμε από τώρα πως στόχος της συνεργασίας των δύο εταιρειών είναι η ανάπτυξη ενός όπλου κατά drones, ισχύος 35 kW. Επιπρόσθετα, ξέρουμε πως το πρωτότυπο θα διαθέτει ένα ηλεκτροπτικό σύστημα, έναν μηχανισμό πλοήγησης, ένα σύστημα καθοδήγησης λέιζερ ενσωματωμένο σαν υποσύστημα για να καθοδηγεί την ακτίνα του λέιζερ και φυσικά θα επιδεικνύει την δυνατότητα καταστολής εχθρικού στόχου μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας, δηλαδή με τις ακτίνες λέιζερ υψηλής ισχύος του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το βεληνεκές του συστήματος, όπως και οι περισσότερες σημαντικές πτυχές του προγράμματος, ωστόσο εάν ο ελληνικός στρατός ενδιαφέρεται πράγματι να αποκτήσει ένα λέιζερ σύστημα κατά drones και δεν μπορέσει να το κάνει μέσω του Μινώταυρου, τότε το ισπανικό πρόγραμμα ίσως αξίζει το ενδιαφέρον του ΓΕΕΘΑ.

Περιττό να τονίσουμε πως η βέλτιστη λύση θα ήταν αδιαμφισβήτητα να προμηθευτούμε ένα σύστημα ελληνικής παραγωγής.

DIAL 1
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ