Ουκρανός στρατιώτης και Ζελένσκι
Ένοπλες Συρράξεις

Τα παίζουν όλα για όλα οι Ουκρανοί-Θα δαπανήσουν το 50% του κρατικού προϋπολογισμού στην άμυνα το 2024

Ουκρανοί νομοθέτες ψήφισαν την Πέμπτη μία έγκριση για τον κυβερνητικό προϋπολογισμό του 2024, το 50% του οποίου θα δαπανηθεί στην άμυνα, ανέφεραν πηγές από το Κίεβο.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις στρατιωτικές δαπάνες τους από την έναρξη του πολέμου, αυξάνοντας την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών αφού προετοιμάζονταν για έναν εξουθενωτικό πόλεμο διαρκείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της Ουκρανίας, σχεδόν 47 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν στην άμυνα το 2024, δηλαδή περίπου το ίδιο ποσό με τα χρήματα που ξόδεψαν οι Ουκρανοί φέτος για τον στρατό τους.

Το νούμερο ξεπερνά τα χρήματα που θα επενδυθούν στην εκπαίδευση, στην κοινωνική πρόνοια και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μαζί, ενώ αποτελεί σχεδόν το μισό ποσό από τα συνολικά 93 δισεκατομμύρια δολάρια που προγραμματίζεται να ξοδέψει η χώρα.

Η Ουκρανία έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική υποστήριξη που τις προσέφεραν και τις προσφέρουν οι δυτικοί της εταίροι, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Έτσι καταφέρνει να κρατήσει στα πόδια της την οικονομία της κατά την διάρκεια του πολέμου.

«Οι προτεραιότητες του κρατικού προϋπολογισμού είναι ξεκάθαρες. Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, η προστασία του πληθυσμού, η υποστήριξη των βετεράνων και η οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε το υπουργείο οικονομικών του κράτους.

«Θα έχουμε περισσότερα drones και περισσότερα δικά μας όπλα για να νικήσουμε σε πολύ σύντομο χρόνο» προστέθηκε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αναφέρει την Δευτέρα πως οι προϋπολογιστικοί πόροι θα διατεθούν για να επιτευχθεί η «νίκη».

Έπεσαν οι Πωλήσεις τον Ρωσικών Αρμάτων

Παράλληλα, εκτός από την οικονομική εξουθένωση της Ουκρανίας και η Ρωσία φαίνεται πως αντιμετωπίζει κάποια οικονομικά ζητήματα μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Συγκεκριμένα, η ρωσική αμυντική βιομηχανία λέγεται πως έχει σημειώσει λιγότερες πωλήσεις αρμάτων μάχης σε ξένες χώρες. 

Πιο αναλυτικά, από το 2010 μέχρι και το 2021 οι ρυθμοί εξαγωγής ρωσικών αρμάτων μάχης είχαν αυξηθεί, ωστόσο έκτοτε οι εισφορές της Μόσχας έχουν μειωθεί από τις συγκεκριμένες πωλήσεις εξαιτίας αρκετών παραγόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας παράγοντας είναι σίγουρα οι κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ρωσία και ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία του κράτους, ένας άλλος παράγοντας είναι η ανάγκη περισσότερων τεθωρακισμένων για τον ίδιο τον ρωσικό στρατό και ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε την ευαλωτότητα των πανάκριβων αρμάτων μάχης απέναντι σε φθηνές απειλές, όπως drones καμικάζι.

Για τον δυτικό κόσμο τα ρωσικά άρματα μάχης απέτυχαν να καλύψουν τις προσδοκίες του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό πεδίο της μάχης, πράγμα που παρατήρησαν ξένες χώρες με αποτέλεσμα να χάσουν ενδιαφέρον στον στρατιωτικό εξοπλισμό του Κρεμλίνου και κατ' επέκταση να στραφούν σε άλλα μοντέλα, όπως τα νέα κινεζικά και τα κορεατικά άρματα μάχης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...