Ένοπλες Συρράξεις

Έξαλλος ο Ερντογάν με ΗΠΑ-Αραβικές χώρες-Το μεταπολεμικό status της Λωρίδας της Γάζας δεν "περιλαμβάνει" Τουρκία- Χαμάς

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με επίκεντρο, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, την ύπαρξη ασφαλών  διαδρόμων  διαφυγής των αμάχων Παλαιστινίων προς το  νότο, συνδυαστικά με την θέσπιση κάποιων ωρών ανάπαυλας των μαχών κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και το μεταπολεμικό status της Γάζας και τον ρόλο των Αραβικών κρατών σε αυτό.

Σε όλα τα παραπάνω δεν λαμβάνεται υπόψιν η Χαμάς, η οποία λογίζεται ως ανύπαρκτη μελλοντικά, δείγμα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξόντωση των τρομοκρατών της οργάνωσης στο Βορρά, ενώ ο πολιτικός βραχίονας της δεν θα έχει κανένα ρόλο μεταπολεμικά.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα εξάλλου είπε ότι η Χαμάς σχεδίασε μόνη της την επίθεση κατά του Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι «δεν εμπλέκονται» άλλες χώρες, με πολύ πιθανό επακόλουθο να μην επεκταθεί ο πόλεμος με τη συμμετοχή άλλων χωρών-οργανώσεων.

Παρόλα αυτά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ παρατηρείται έντονη εναέρια κυκλοφορία στη Μεσόγειο, με πολλά μεταφορικά αεροσκάφη A-400M να προσγειώνονται στην  Βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο προερχόμενα από  την Brize Norton, την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση  στο ΗΒ σχεδόν καθημερινά.

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι με αυτά μεεταφέρεται προσωπικό, όχι όπλα, ενώ  υπάρχουν ενδείξεις ότι σημαντικό μέρος της προμήθειας όπλων του Ισραήλ παρέχεται μέσω της Κύπρου με πλοία.

 

 

Η διπλωματική σκακιέρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken πραγματοποίησε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό τον καθορισμό του μεταπολεμικού status της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αραβικές χώρες πιστεύουν ότι ο έλεγχος της Χαμάς στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ενώ η Χαμάς τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να δημιουργήσει " έναν αραβικό συνασπισμό κατά των Παλαιστινίων".

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «Θα παραμείνουμε στη Γάζα μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια»,  με τις ΗΠΑ να τοποθετούνται επί του θέματος λέγοντας ότι «Δεν υποστηρίζουμε τη μόνιμη κατοχή στη Γάζα».

Συγκεκριμένα ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της ενοποίησης της Γάζας με τη Δυτική Όχθη υπό την παλαιστινιακή διοίκηση.

Τέλος κατά τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τέθηκε το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της κατάπαυσης του πυρός.

Αναφορικά με διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διεθνών δυνάμεων στη Γάζα, η Άγκυρα κατέστησε σαφές στους συνομιλητές της ότι δεν θα δεχόταν κανένα σενάριο ,που δεν περιελάμβανε  τα σύνορα του 1967 και τη λύση των δύο κρατών.

Το μέλλον της  Λωρίδας της Γάζας χωρίς την Χαμάς

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στόχος του Ισραήλ είναι να εξαλείψει τη Χαμάς και να χωρίσει τη Γάζα στα δύο, δημιουργώντας μια buffer-zone, στρατικοποιημένη και ελεγχόμενη πλήρως από αυτό  βορείως της κοιλάδας του Wadi, έτσι ώστε να είναι στο απυρόβλητο οι Ισραηλινές πόλεις και τα χωριά στον Βορρά.

Αυτό θα έχει ως επακόλουθο την εδαφική συρρίκνωση, για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα της Λωρίδας της Γάζας, η οποία θα περιλαμβάνει πλέον εδάφη από την κοιλάδα wadi και νοτιότερα.

Σε αυτόν τον νότιο τομέα, εξεταζεται ο έλεγχός του να περιέλθει σε Διεθνή δύναμη, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν Αραβικές χώρες, οι οποίες έχουν αποδεχθεί την αναγκαιότητα η Χαμάς να εξαλειφθεί και να μην διαδραματίζουν κανένα ρόλο τα απομεινάρια της στη Λωρίδα της Γάζας. 

Εδώ με χρηματική στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας θα δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους από τον βορρά. 

Το θέμα της απέλασης των κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο  δεν θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον.

Η Τουρκία τίθεται  εκτός διαδικασίας, αφενός λόγω της στάσης της υπέρ της τρομοκρατικής Χαμάς την οποία χαρακτήρισε "απελευθερωτική οργάνωση" σε αντιδιαστολή με το κράτος του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό του που χαρακτήρισε τρομοκράτη και αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι έχει μετατραπεί ως χώρα άκρως αντιδυτική, παντελώς ανεξέλεγκτη και αφερέγγυα για ΗΠΑ-Ισραήλ, επιδιώκοντας να βάλλει πόδι στην περιοχή με το κάλυμμα της εγγυήτριας δύναμης υπέρ των Παλαιστινίων.

Ωστόσο γνωρίζοντας πολύ καλά το πως εκμεταλλεύθηκε την ιδιότητά της αυτή στην Κύπρο το 1974, πραγματοποιώντας την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ, Ισραήλ και ΗΠΑ δεν θα της επιτρέψουν να πάρει το χρίσμα της εγγυήτριας δύναμης, το οποίο θα δοθεί, εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο σε μια ή περισσότερες Αραβικές χώρες



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ