Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μπαράζ ρουκετών στο Ισραήλ-Μπεν-Γκβιρ: "Ερντογάν πάρε τους Παλαιστίνιους στην Τουρκία"-Φόβοι για επισιτιστική κρίση, εισβολές σε αποθήκες του ΟΗΕ

Ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή με αμείωτη ένταση, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις χερσαίες παρεμβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ηχούν σε πολλές πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ, η Χερτζλίγια, η Ρα'ανανά, η Χολόν και η Χοντ Χασαρόν. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές. Ακούγονται αρκετές εκρήξεις.

Το Κανάλι 12 μεταδίδει ότι το μπαράζ έστειλε 1,5-2 εκατομμύρια ανθρώπους να τρέξουν για καταφύγιο.

Σύμφωνα με βίντεο που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ταξιαρχίες "Kassam" στόχευσαν ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα με πύραυλο Kornet.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ πρότεινε στον Ερντογάν να μεταφέρει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στην Τουρκία.

"Βλέπω την τεράστια υποστήριξη του Ερντογάν και του λαού του προς τους ναζιστές δολοφόνους που δολοφόνησαν, λεηλάτησαν και βίασαν τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες μας, και το μόνο που μπορώ να προτείνω στον Ερντογάν είναι όχι μόνο να τους υποστηρίξει από μακριά, αλλά να τους πάρει υπό την προστασία του για να ζήσουν στην Τουρκία", έγραψε ο ίδιος στο X, πρώην Twitter.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η Χαμάς εξετάζει μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις να αποχωρήσει από την Γάζα με προορισμό την Τουρκία.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς απολαμβάνουν το προνόμιο της τουρκικής υπηκοότητας, υιοθετώντας τουρκικά ονόματα, ταξιδεύουν διεθνώς με τα τουρκικά διαβατήριά τους, ανοίγουν τουρκικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, λειτουργούν υπό την κάλυψη τουρκικών εταιρειών ή γραφείων και ξεπλένουν εκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία επιθυμεί να παίξει όχι απλά ρόλο διαμεσολαβητή στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ αλλά ρόλο εγγυήτριας χώρας υπέρ των Παλαιστινίων , παρεμβαίνοντας και χρησιμοποιώντας τους υπέρ των συμφερόντων της κατά περίπτωση σε ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Είναι αντιληπτό ότι η Τουρκία βλέπει τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ ως ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της στο Παλαιστινιακό ζήτημα και στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Μεσογείου-Μ. Ανατολής, παίζοντας  όχι ένα ρόλο διαμεσολαβητή, αλλά και ρυθμιστή των εξελίξεων.

Επισιτιστική κρίση στο Ισραήλ; Εισβάλλουν σε αποθήκες του ΟΗΕ οι Παλαιστίνιοι για τρόφιμα

Για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία του Ισραήλ με τρόφιμα, το Υπουργείο Υγείας καταργεί προσωρινά την "κόκκινη σήμανση" των εισαγόμενων τροφίμων και την εβραϊκή σήμανση των εισαγόμενων εμφιαλωμένων μεταλλικών και πηγαίων νερών κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι το κοινό δεν θα πρέπει να ανησυχεί όταν βλέπει στα ράφια των καταστημάτων ένα τοπικό προϊόν με κόκκινες ετικέτες που υποδεικνύουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή αλάτι δίπλα σε ένα παρόμοιο εισαγόμενο προϊόν χωρίς αυτές τις ετικέτες.

Ενώ εξακολουθούν να διατηρούν τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων, οι αρχές καταργούν προσωρινά την απαίτηση για αυτές τις ετικέτες για να μην καθυστερήσει η διαδικασία με την οποία τα τρόφιμα φτάνουν στον Ισραηλινό καταναλωτή. Οι πίνακες διατροφικού περιεχομένου θα εξακολουθούν να εμφανίζονται σε όλα τα προϊόντα και οι καταναλωτές καλούνται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση της πρόσληψης υπερβολικής ζάχαρης, λίπους και αλατιού.

Παρομοίως, το εισαγόμενο εμφιαλωμένο νερό που έπρεπε να αναγράφεται στα εβραϊκά και στα αγγλικά μπορεί να αναγράφεται μόνο στα αγγλικά. Το κοινό θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι το πρώτο και το δεύτερο είναι πράγματι το ίδιο προϊόν. Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στο κοινό να βράζει όλο το νερό -συμπεριλαμβανομένου του εμφιαλωμένου μεταλλικού ή πηγαίου νερού- όταν ετοιμάζει φόρμουλα για μωρά και νήπια.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για να πάρουν τρόφιμα και "βασικά είδη επιβίωσης", σύμφωνα με μια υπηρεσία του ΟΗΕ, σε ένδειξη της αυξανόμενης απόγνωσης και της κατάρρευσης της δημόσιας τάξης τρεις εβδομάδες μετά τον πόλεμο μεταξύ των ηγετών της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στη Γάζα και του Ισραήλ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, γνωστή ως UNRWA, παρέχει βασικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Γάζα. Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής της υπηρεσίας στη Γάζα, λέει ότι οι διαρρήξεις ήταν "ένα ανησυχητικό σημάδι ότι η πολιτική τάξη αρχίζει να καταρρέει μετά από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας της Γάζας.

"Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, απογοητευμένοι και απελπισμένοι", λέει.

Χθες, οι New York Times δημοσίευσαν μια έκθεση που υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η Χαμάς αποθηκεύει τρόφιμα και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, στερώντας τα από τους κατοίκους που τα χρειάζονται απεγνωσμένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ