πυροβόλο BS-3 στον ουκρανικό στρατό
Ένοπλες Συρράξεις

Ξέμειναν από πυροβόλα οι Ουκρανοί και παράταξαν όπλα του '1940! Τα BS-3 ήταν οι σοβιετικοί "εφιάλτες" των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο (Εικόνες)

Μία φωτογραφία που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόσφατα δείχνει ένα όπλο τύπου BS-3 διαμετρήματος 100 χιλιοστών να βρίσκεται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, πιθανώς ως μέρος του οπλισμού των δυνάμεων εναέριων εφόδου του Κιέβου. Αυτά τα BS-3 παράχθηκαν μεταξύ 1944 και 1951.

Το γεγονός πως αυτό το συγκεκριμένο όπλο χρησιμοποιείται ακόμη στην μάχη κατά του ρωσικού στρατού επιβεβαιώνεται από μία φωτογραφία που δείχνει ένα σχεδόν καινούργιο βλήμα διαμετρήματος 100 χιλιοστών, το οποίο κρατά το μέλος του πληρώματος ενός όπλου BS-3. Επιπλέον, φαίνεται πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την στιγμή που το όπλο αυτό βρίσκονταν σε κανονική θέση πυρός στο μέτωπο.

Ουκρανός στρατιώτης κρατάει βλήμα 100 χιλιοστών για το πυροβόλο BS-3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παρουσία όπλων BS-3 στο ουκρανικό οπλοστάσιο είχε επιβεβαιωθεί και από την υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, όταν μέλη της υπηρεσίας είχαν δημοσιεύσει υλικό που έδειχνε το εν λόγω όπλο τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτήν ήταν και η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι τέτοια πυροβόλα βρίσκονταν πράγματι σε υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δεδομένα για να κρίνουμε εάν υπάρχουν αρκετά όπλα τύπου BS-3 στο ουκρανικό οπλοστάσιο ή απλά επρόκειτο για μεμονωμένες εξαιρέσεις. Βέβαια όπως και να έχει η παράταξη και χρήση τόσο παλιών πυροβόλων από τους Ουκρανούς καταδεικνύει την αναγκαιότητα για πυροβολικά συστήματα στην εν εξελίξει ένοπλη σύρραξη, ειδικά από την Ουκρανία.

Το BS-3 επιδεικνύει εμβέλεια πυρός που φτάνει τα 20,8 χιλιομέτρα, ενώ η ταχυβολία του δεν ξεπερνά τα 8 με 10 βλήματα το λεπτό. Το μαχητικό βάρος του συστήματος είναι ακριβώς 3,6 τόνοι.

Ποιο Είναι το Ιστορικό BS-3;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσημη ονομασία του όπλου ήταν M1944 ωστόσο το πυροβόλο έμεινε γνωστό ως BS-3. Πρόκειται φυσικά για ένα σύστημα που παράγονταν στην Σοβιετική Ένωση, ενώ όπως αναφέραμε η κάννη του έχει διαμέτρημα 100 χιλιοστών. Ο κύριος ρόλος τους ήταν να λειτουργεί ως πυροβόλο πεδίου ή ως αντιαρματικό όπλο εκτοξεύοντας βλήματα έναντι εχθρικών οχημάτων.

Το BS-3 πρόλαβε να συμμετάσχει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τα τελικά στάδια αυτού, όπως επίσης και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρόλα αυτά το BS-3 δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ενεργή υπηρεσία στον σοβιετικό στρατό. Το πυροβόλο αντικαταστάθηκε το 1055 από το αντιαρματικό όπλο Τ-12 και από το αντιαρματικό όπλο D-48 85 χιλιοστών. Ωστόσο μέχρι και σήμερα αρκετές μονάδες βρίσκονται στο απόθεμα των ρωσικών επίγειων δυνάμεων, όπως και στον ουκρανικών από ότι φαίνεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...