TOS-2 Tosochka
Ένοπλες Συρράξεις

"Φτύνουν Φωτιά"! Πρεμιέρα για τους νέους θερμοβαρικούς εκτοξευτές TOS-2 της Μόσχας στην Ουκρανία-Κατέκαψαν πεζικάριους (Βίντεο)

Πολύ πρόσφατα η ρωσική κρατική υπηρεσία ενημέρωσης RIA Novosti δημοσίευσε υλικό που παρουσιάζει το ρωσικό σύστημα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-2 Tosochka. Στο εν λόγω βίντεο λέγεται πως το ρωσικό όπλο άνοιξε πυρ έναντι θέσεων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, καταφέρνοντας να χτυπήσει τον στόχο, τον οποίο το ρωσικό άρθρο ανέφερε ως «εχθρικό πεζικό».

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας επιβεβαιώνει την παράταξη του εν λόγω συστήματος στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για πρώτη φορά, το κινητό πυραυλικό σύστημα αναφέρθηκε πως συμμετείχε στον ουκρανικό πόλεμο στις 28 Μαΐου του 2022. Ένα άρθρο της κρατικής σελίδας TASS επικαλέστηκε μια πηγή στον ρωσικό στρατό, η οποία ανέφερε στην υπηρεσία ότι το TOS-2 είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην μάχη. Ωστόσο τότε δεν συνόδευε την αναφορά κάποιο βίντεο, τώρα όμως το κάνει.

Από την αρχή του υλικού μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα από τα χαρακτηριστικά του TOS-2 που το διαχωρίζει από το TOS-1: διαθέτει γερανό, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εξαρτάται από υποστηρικτικό όχημα ανεφοδιασμού. Επίσης, το σασί του κινείται χάρις στην βοήθεια τροχών και όχι ερπυστριών. Συγκεκριμένα έρχεται με το σασί του φορτηγού Ural-63706, το οποίο προσφέρει επιπρόσθετη προστασία για την καμπίνα των χειριστών.

Όσο για τις μαχητικές δυνατότητες του συστήματος, ο αναβαθμισμένος εκτοξευτής ρουκετών διαθέτει λιγότερους σωλήνες εκτόξευσης συγκριτικά με το προηγούμενο σύστημα. Αναλυτικότερα, το TOS-2 έρχεται με 18 σωλήνες εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων, το TOS-1A Solntsepyok διέθετε 24, ενώ το ακόμη καταστροφικότερο TOS-1 Buratino έρχονταν με 30 σωλήνες.

Σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, το TOS-2 έλαβε έναν νέο τύπο βλημάτων ονόματι TBS-M3, το οποίο αναμένεται να επιδεικνύει 2,5 φορές μεγαλύτερο βεληνεκές κρούσης συγκριτικά με τα πυρομαχικά του παλαιότερου TOS-1. Οι Ρώσοι μιλούν για εμβέλεια πυρός που ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα, ενώ το TOS-1 έφτανε τα 6 χιλιόμετρα. 

Η Μόσχα αναφέρει και αυξημένη ακρίβεια πυρός, καλύτερη στόχευση και εκτόξευση, ενώ τα συστήματα ελέγχου πυρός έγιναν πλέον αυτοματοποιημένα.

Το TOS-2 παρουσιάστηκε στις στρατιωτικές ασκήσεις Kavkaz το 2020 στην Ρωσία, όπου και απέδειξε όλες τις παραπάνω τεχνικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένου του βεληνεκούς 15 χιλιομέτρων με τα βλήματα TBS-M3.

Την Έβαψαν οι Ουκρανοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί να μην έχει παραταχθεί σε μεγάλη ποσότητα στην Ουκρανία όπως το μεγαλύτερο αδελφάκι του, το TOS-1, ωστόσο το TOS-2 σχεδιάστηκε για να τρομοκρατεί τον εχθρό όπου και εάν βρεθεί. Τα εκσυγχρονισμένα του χαρακτηριστικά μάχης είναι σίγουρο πως μπορούν να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή σε συνδυασμό με τα φονικά θερμοβαρικά βλήματά του.

Τα θερμοβαρικά όπλα, τα οποία αποκαλούνται επίσης βόμβες κενού αέρος (vacuum bombs), είναι ένας τύπος εκρηκτικών που χρησιμοποιούν το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσουν μία έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας.

GALLERY

TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
TOS-2 Tosochka
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ