Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Χημικός πόλεμος στο Ντονιέτσκ: Με δύσπνοια και ναυτία οι Ρώσοι μετά από ουκρανικό βομβαρδισμό- Μπαράζ επιδρομών και στο Μπαχμούτ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν ένα δηλητηριώδες αέριο κοντά στις πόλεις Ντονιέτσκ και Μπαχμούτ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, δήλωσε στο TASS ο Γιαν Γκάγκιν, στρατιωτικός αναλυτής και σύμβουλος του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.

"Το Κίεβο συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Τις τελευταίες ημέρες, ο αντίπαλος επιτέθηκε στις θέσεις μας κοντά στο Ντονιέτσκ και το Αρτιομόφσκ [Μπαχμούτ] με βλήματα που είναι φορτωμένα με χημικά. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της δηλητηρίασης ήταν πιο εμφανή, ήταν αισθητά πιο σοβαρά και εξελίχθηκαν ταχύτερα", δήλωσε ο σύμβουλος, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα αυτών των βλημάτων παραδόθηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εξήγησε ότι οι στρατιώτες παρατήρησαν συγκεκριμένη οσμή λίγο πριν παρουσιάσουν δύσπνοια, ναυτία, ζάλη και πόνο στα μάτια.

"Προφανώς, χρησιμοποιούν χλωροπικρίνη, η οποία προκαλεί έντονες ενοχλήσεις σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και μπορεί ακόμη και να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία", πρόσθεσε ο Γκάγκιν.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Γκάγκιν είπε στο TASS ότι τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποίησαν χημικούς παράγοντες για να επιτεθούν σε ρωσικές θέσεις κοντά στη Γκορλόβκα. Ο επικεφαλής του κέντρου στρατιωτικών ερευνών Tsar Wolves δήλωσε στο TASS στα τέλη Μαΐου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν χρησιμοποιήσει χημικά πυρομαχικά σε επίθεση εναντίον ρωσικών θέσεων στην περιοχή Ζαπορόζιε.

Προηγουμένως, ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής προστασίας αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι, από το 2001, οι ΗΠΑ μπλοκάρουν όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την επαλήθευση της BWC. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία παραλείπουν τη λειτουργία των βιολογικών εργαστηρίων στην ετήσια εφαρμογή της Σύμβασης στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, παρά τον προφανή στρατιωτικό-βιολογικό χαρακτήρα αυτών των εργαστηρίων. Ο Κιρίλοφ σημείωσε ότι, από το 2010, καταγράφηκε έξαρση των κρουσμάτων βρουκέλλωσης, πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, πυρετού του Δυτικού Νείλου και αφρικανικής πανώλης των χοίρων στα ρωσικά εδάφη που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν 36 επιθέσεις με βομβαρδισμούς στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (ΛΔΝ) την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πολίτης, ανέφερε νωρίς την Παρασκευή η αποστολή της ΛΔΝ στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού θεμάτων που σχετίζονται με τα ουκρανικά εγκλήματα πολέμου.

"Τις τελευταίες 24 ώρες, η αποστολή ανέφερε 36 επιθέσεις με βομβαρδισμούς από ουκρανικές ένοπλες ομάδες", ανέφερε η αποστολή σε ανακοίνωσή της. "Ένας άνθρωπος, ένας πολίτης, αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε στο Μινεράλνοε. Ένα κτίριο κατοικιών υπέστη ζημιές στην περιοχή Κουιμπίσεφσκι του Ντονιέτσκ, καθώς και μία εγκατάσταση μη στρατιωτικής υποδομής". "Συνολικά, έχουν εκτοξευθεί 127 πυρομαχικά διαφόρων τύπων", ανέφερε η αποστολή.

Επιπλέον, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα πάνω από τη νοτιοδυτική ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ που συνορεύει με την Ουκρανία αργά την Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ έγραψε στο Telegram ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην περιοχή του. "Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπήρξαν ζημιές ή θύματα", ανέφερε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες λίγο αργότερα, προσθέτοντας ότι το περιστατικό συνέβη γύρω στις 10:00 μ.μ. ώρα Μόσχας.

Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άλλο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην περιοχή περίπου 30 λεπτά μετά το πρώτο.

Η νότια ομάδα μάχης της Ρωσίας κατέστρεψε έως και 50 Ουκρανούς στρατιώτες και ένα εχθρικό άρμα μάχης στην περιοχή του Ντονιέτσκ, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος της ομάδας Βαντίμ Αστάφιεφ.

"Στην περιοχή του Ντονιέτσκ, η ρωσική ομάδα μάχης Νότος απέκρουσε επίθεση μονάδων του 3ου μηχανοκίνητου τάγματος της ουκρανικής 28ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας κοντά στην Κουρντιούμοβκα. Επιπλέον, έως και 50 εχθρικοί στρατιώτες καταστράφηκαν κοντά στις περιοχές Κλεστσέεβκα, Βασιουκόβκα, Περεγέζντνοε, Ραζντολόβκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ", δήλωσε ο Αστάφιεφ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πυροβολικό της ομάδας μάχης προκάλεσε ζημιές από πυρά σε καταφύγια και οχυρά του εχθρού στις περιοχές Σπόρνοε και Μπελογκορόβκα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του σταθμού ηλεκτρονικού πολέμου NOTA στο Σεβέρσκ και ενός άρματος μάχης στο Κουρντιούμοβκα. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης δύο οβιδοβόλα Msta-B, ένα οβιδοβόλο D-20 και ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Gvozdika στο Αλεξάντρο-Σουλτίνο και δύο οβιδοβόλα D-30 και ένα οβιδοβόλο M119 των 105 χιλιοστών στο Αντονόβκα.

"Οι ρωσικές μονάδες έπληξαν 12 εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Valkyrie, Katana, Mavic 3 και FPV κοντά στις περιοχές Βερχνεκαμένκα, Ζολοταρέβκα, Λιπόβοε, Ποντγκόρνοε και Νοβάγια Καμένκα", πρόσθεσε ο Αστάφιεφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Απόλυτη συνεργασία με τους Γάλλους-Τέσσερα ελληνικά Rafale σε επίπονη αεροπορική άσκηση στη Γαλλία με την επωνυμία «Volfa 2024»

Η αεροπορική άσκηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική κατά την διάρκεια της οποίας εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές...