Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η κατάρριψη του τουρκικού drone από τις ΗΠΑ βάζει φρένο στoν Ερντογάν για χερσαία επίθεση κατά των Κούρδων στη Συρία

"Η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει ότι απαιτεί η ασφάλεια της χώρας.Δεν υποκύπτουμε σε αυτούς που προσπαθούν να μας στριμώξουν χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές οργανώσεις", λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει σε άρθρο του το Τουρκικό κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, το οποίο επισημαίνει:

Οι δηλώσεις Ερντογάν 

"Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει τη χώρα από τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Δεν υποκύπτουμε σε όσους προσπαθούν να μας στριμώξουν χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν διστάζουμε να κάνουμε ότι απαιτεί η ασφάλεια της Τουρκίας", είπε ο Ερντογάν σε πλήθος ενόψει του 4ου έκτακτου συνεδρίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην πρωτεύουσα Άγκυρα. 

Η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία και το Ιράκ για την εξάλειψη τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του τουρκικού λαού και των δυνάμεων ασφαλείας «εξουδετερώνοντας» το PKK/YPG και άλλα τρομοκρατικά στοιχεία για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων με βάση τα δικαιώματα αυτοάμυνας που απορρέουν από το άρθρο 51 του τον Χάρτη του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κίνηση ήρθε μετά την αποτροπή βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας την Κυριακή στην  Άγκυρα, την ευθύνη της οποίας ανάλεβε το PKK"

Οι κατηγορίες Φιντάν και η απάντηση του Διοικητή του SDF των Κούρδων

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Τουρκία η οποία κλιμακώνει  τις αεροπορικές επιδρομές της στη Συρία, θα περάσει τις κόκκινες γραμμές ΗΠΑ και Ρωσίας, αφού μετά την κατάρριψη τουρκικού drone από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η  Ουάσιγκτον δείχνει σαφέστατα τα όρια που θέτει στην Άγκυρα, η οποία καλείται με την σειρά της να εξετάσει πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο νέας χερσαίας επίθεσης της.

Σύμφωνα με  άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ: "ο Yπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι οι δύο δράστες της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στην  Άγκυρα  προέρχονταν από τη Συρία, όπου ο έλεγχος των Κούρδων σε περιοχές κατά μήκος των τουρκικών συνόρων θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Ο Διοικητής των SDF Mazlum Abdi αρνήθηκε την κατηγορία του Fidan. «Δεν είμαστε μέρος στην εσωτερική σύγκρουση της Τουρκίας ούτε ενθαρρύνουμε την κλιμάκωση», έγραψε ο Abdi στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, κατηγορώντας ότι η Άγκυρα αναζητούσε προσχήματα για να νομιμοποιήσει την επίθεσή της στην de facto αυτόνομη διοίκηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Δοκιμάζονται οι συμφωνίες ΗΠΑ- Ρωσίας 2019

Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία παρενέβησαν για να σταματήσουν την Επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" της Τουρκίας αφού ανέλαβε τον έλεγχο των περιοχών Tell Abyad και Ras al-Ain κατά μήκος των συνόρων με την Συρία.

Η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες προέβλεπε την απόσυρση του YPG σε απόσταση 32 χιλιομέτρων (19 μίλια) από τα σύνορα σε έκταση 120 χιλιομέτρων (74 μίλια) μεταξύ Tell Abyad και Ras al-Ain.

Η συμφωνία με τη Ρωσία προέβλεπε ομοίως την απόσυρση των δυνάμεων του YPG σε βάθος 30 χιλιομέτρων και την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων και ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στην περιοχή, επιπλέον της απομάκρυνσης του YPG από τη Manbij και το Tell Rifat στα δυτικά.

Η αποχώρηση του YPG από τη Manbij ήταν επίσης μια δέσμευση που ανέλαβε προφορικά η Ουάσιγκτον.

Βασιζόμενη στις δύο συμφωνίες, η Τουρκία πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να περιορίσουν περαιτέρω τον έλεγχο των Κούρδων στο έδαφος. Στη Manbij, το YPG αντικαταστάθηκε με το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Manbij και αλλού με το Asayish,  από την αστυνομική δύναμη της αυτοδιοίκησης, αλλά η Άγκυρα δεν είναι ικανοποιημένη.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα απειλήσει με νέα χερσαία επίθεση με το σκεπτικό ότι οι συμφωνίες δεν έχουν εφαρμοστεί σωστά, αν και οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής σε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πέρα από τα σύνορα.

Μιλώντας λίγο μετά την επίθεση στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επανέλαβε τον στόχο του να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, αλλά τα σχόλιά του δεν φαινόταν να σηματοδοτούν μια επικείμενη χερσαία επίθεση. «Τα βήματα που πρόκειται να κάνουμε είναι μόνο θέμα προετοιμασίας, χρόνου και συνθηκών», είπε.

Έκτοτε, η Τουρκία έχει βομβαρδίσει πολλούς στόχους στη Συρία καθώς και μια σειρά από ορεινές περιοχές στο βόρειο Ιράκ που είναι γνωστό ότι φιλοξενούν βάσεις του PKK.

Ο Φιντάν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι «όλες οι υποδομές, οι υπερδομές και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις που κατέχει το PKK/YPG στο Ιράκ και τη Συρία είναι πλέον νόμιμοι στόχοι» για τις δυνάμεις ασφαλείας και την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Συρίας που αναπτύσσονται μαζί με τις SDF σε διάφορες περιοχές, πρόσθεσε: «Συμβουλεύω τρίτα μέρη να μείνουν μακριά από εγκαταστάσεις ή άτομα του PKK/YPG».

Η στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκίας σε σχέση με τους Κούρδους  SDF

Όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, η προσδοκία ήταν ότι η Ουάσιγκτον θα συναινούσε και πάλι στις περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία που δεν θέτουν σε κίνδυνο τα στρατεύματά της στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να πολεμήσει το PKK, ενώ αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε κινήσεις που θα διαταράξουν το status quo στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτή η στάση μπορεί να μην εμποδίζει την Τουρκία να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές, αλλά εμποδίζει την ωρίμανση των συνθηκών για μια τουρκική χερσαία επίθεση.

Η πιο σοβαρή πιθανή προειδοποίηση ήρθε την Πέμπτη καθώς αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα τουρκικό ένοπλο drone που έφτασε σε απόσταση 500 μέτρων (546 γιάρδες) από την αμερικανική βάση στη Χασάκα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν την κατάρριψη - πρωτοφανή μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ - ως "λυπηρό περιστατικό" που πραγματοποιήθηκε σε αυτοάμυνα μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις προς Τούρκους ομολόγους τους να απομακρυνθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που λειτουργούν στην περιοχή της βάσης.

Το περιστατικό ακολούθησαν τηλεφωνήματα μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων της άμυνας των δύο χωρών και των αρχηγών του στρατού για να εκτονωθεί η ένταση. «Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού αποφυγής σύγκρουσης  με τα αρμόδια μέρη», δήλωσε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κανένας περιορισμός της τουρκικής δράσης  στο  Βόρειο Ιράκ

Όσο για το Ιράκ, δεν υπάρχει κανένα μέρος που να περιορίζει την Τουρκία εκεί. Αν και η Άγκυρα δίνει σημασία στο έργο της Βαγδάτης Αναπτυξιακό Δρόμο που θα συνέδεε τη Βασόρα με τα τουρκικά σύνορα, συνήθως κωφεύει στις ιρακινές διαμαρτυρίες κατά των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ιρακινό έδαφος και αγνόησε την πρόταση της Βαγδάτης για μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Άγκυρα εκτιμά ότι το PKK, το οποίο εδώ και καιρό χρησιμοποιεί βάσεις σε συνοριακές περιοχές στο ιρακινό Κουρδιστάν, έχει επεκτείνει την παρουσία του στη Σουλεϊμανίγια, το Κιρκούκ, το Μαχμούρ και το Σιντζάρ, αναζητώντας μια διαδρομή προς τη Συρία και ότι ούτε οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις ούτε ο ιρακινός στρατός είναι ικανές της αντιμετώπισής του.

Η Ουάσιγκτον θέλει την σταθερότητα του Ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά πέρα από αυτό, δεν επιδίωξε να εμποδίσει τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PKK στην περιοχή.

Δεδομένου ότι το PKK δεν έχει κακές σχέσεις με σιιτικούς παράγοντες στη Βαγδάτη, ότι η σιιτική πολιτοφυλακή έχει βοηθήσει ακόμη και τις δυνάμεις αντίστασης Sinjar που υποστηρίζονται από το PKK και ότι η Τεχεράνη επίσης αντιτίθεται στα τουρκικά σχέδια στην περιοχή, το πρόβλημα για την Άγκυρα στο Ιράκ είναι κυρίως το Ιράν παρά οι Ηνωμένες Πολιτείες. "

Μέχρι που θα φθάσει ο Ερντογάν;

Το πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει η Άγκυρα εξαρτάται από τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η Άγκυρα ελπίζει να αξιοποιήσει την αμερικανική ευελιξία και τη ρωσική κατανόηση σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον αναμένει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο και η Μόσχα βρίσκεται υπό πίεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία έδειξαν πρόσφατα ότι παραμένουν αντίθετες σε οποιεσδήποτε κινήσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν την κατάσταση των πραγμάτων στο έδαφος.

Η Συρία είναι το ουσιαστικό σημείο πιθανών εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Άγκυρα επιμένει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κόψει την υποστήριξή της προς τους SDF.

Ωστόσο, ο τερματισμός της συνεργασίας  με τις SDF θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνθήκες για μια συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, στην οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένη.

Εκτίμησή μας είναι ότι η κατάρριψη του τουρκικού drone από τις ΗΠΑ, θα αποτρέψει τον Ερντογάν από την διεξαγωγή  νέας χερσαίας επίθεσης στη Συρία, με στόχο τους Κούρδους του SDF.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...