Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσική αεροπορική καταιγίδα στον Ουκρανικό ουρανό! Η Μόσχα ρίχνει στη μάχη έξι νέα Su-57 και δύο Su-35

Η Ρωσική αμυντική βιομηχανία επισπεύδει τις διαδικασίες παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών της στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας της, γνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο της αεροπορικής υπεροχής στο πεδίο της μάχης , εν αναμονή μάλιστα της έναρξης παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-16 από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει έξι Su-57 και δύο Su-35

"Η θυγατρική της Rostec, United Aircraft Corporation, ανακοίνωσε πρόσφατα την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών Su-57 και Su-35S στον ρωσικό στρατό. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα των αεριωθούμενων αεροσκαφών παρέμειναν διακριτικές, αν και οι γνώστες αναφέρουν  την απόκτηση έξι Su-57 και δύο Su-35",αναφέρει σε σχετικό του άρθρο Διεθνές Βουλγαρικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Μια νέα σειρά μαχητικών επόμενης γενιάς Su-57 έχει σταλεί στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία από το Komsomolsk στο εργοστάσιο αεροπορίας Amur που βρίσκεται στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Denis Manturov.

Μετά από έναν πλήρη γύρο εργοστασιακών αξιολογήσεων και δοκιμών, αυτά τα μαχητικά είναι τα πρώτα της παραγωγής αυτού του ημερολογιακού έτους. Τα υπάρχοντα Su-57 που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους βρίσκονται στο κατώφλι της ολοκλήρωσης, όπως επιβεβαίωσε ο Yury Slyusar, Πρόεδρος της Russian United Aircraft Corporation, δηλώνοντας ότι αυτά τα τελευταία αεροσκάφη βρίσκονται σε τελική συναρμολόγηση και σε φάσεις δοκιμών.

Αυξανόμενος ο ρυθμός  παραγωγής

Ο ρωσικός κλάδος κατασκευής αεροσκαφών, όπως σημείωσε ο Manturov, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον ρυθμό παραγωγής του. Πράγματι, η συνεχής ροή μαχητικού εξοπλισμού προς τις ένοπλες δυνάμεις το αποδεικνύει αυτό.

Ανάμεσα σε αυτούς τους κατασκευαστές, οι θυγατρικές της Rostec, με παράδειγμα το εργοστάσιο αεροπορίας Komsomolsk-on-Amur, έχουν επιτύχει αξιοσημείωτο συγχρονισμό στις δραστηριότητές τους. Αυτή η εγκατάσταση προμήθευσε πρόσφατα μια σειρά αεροσκαφών Su-57 και Su-35 στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία ως μέρος της κρατικής εντολής.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ένας νέος στόλος αεροσκαφών πρόκειται να παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις πριν από το τέλος του 2023. Είναι σημαντικό ότι το Συμβούλιο Συντονισμού που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση διασφαλίζει ότι οι απαιτήσεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων για στιβαρό και υψηλής απόδοσης εξοπλισμό εκπληρώνονται χωρίς καθυστέρηση.

Ο Yury Slyusar, Διευθύνων Σύμβουλος της UAC, είπε ότι τα υπόλοιπα μαχητικά  πέμπτης γενιάς που πρόκειται να παραδοθούν εντός του έτους υποβάλλονται σε τελική συναρμολόγηση και τις απαραίτητες δοκιμές στο σταθμό πτήσης. Επιπλέον, φέτος έγινε η προμήθεια του τρίτου σετ Su-35S.

Πιθανότατα «έξι» Su-57

Αρχικά, μόνο ένα Su-57 παρελήφθη από τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία το 2020, ακολουθούμενο από τρία το 2021 και έξι το 2022.

Ωστόσο, το παρόν Κρατικό Σχέδιο Εξοπλισμών προβλέπει ότι το μέγεθος του στόλου θα φτάσει τα 22 μαχητικά μέχρι το τέλος του 2023, υπονοώντας την ανάγκη για 12 νέα μαχητικά μέσα σε αυτό το έτος.

Όσον αφορά την τελευταία παρτίδα τζετ, ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, η παράδοση έξι αεροσκαφών σε δύο ξεχωριστές παρτίδες είναι ένα πιθανό σχέδιο υπό εξέταση.

Το σχέδιο για το μέλλον αυτών των κατηγοριών μαχητικών αεροσκαφών προβλέπει την παραγωγή σχεδόν 20 αεροσκαφών ετησίως τόσο για εγχώρια χρήση όσο και για εξαγωγές.

Η Αλγερία φημολογείται ότι έχει κάνει παραγγελίες αεροσκαφών, ενώ άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ινδία έχουν επιδείξει σημαντικό ενδιαφέρον

Παρά το γεγονός ότι υστερεί πίσω από το αμερικανικό F-35 και το κινεζικό J-20 όσον αφορά τις ποσότητες παραγωγής, που έρχονται σε πάνω από 100 το καθένα ετησίως, το Su-57 διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: εκτεταμένη χρήση μάχης.

Πιθανότατα «δύο» SU-35

Η UAC επίσης δεν μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την παρτίδα των Su-35 που παραδόθηκε στις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS ή RuAF). Ωστόσο, η εταιρεία δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο με δύο Su-35 που απογειώνονται από τον διάδρομο.

Κάποιοι προτείνουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παρτίδα μόνο δύο μαχητικών Su-35. Η εικασία τους βασίζεται στο βίντεο και τις φωτογραφίες του Ρώσου κατασκευαστή.

 

Αποστολές κρούσης του Su-57

Το Su-57 έχει επιδείξει σημαντική παρουσία σε επιχειρήσεις εντός της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς το έτσι ως το μοναδικό μαχητικό  του είδους του που υποβάλλεται σε εκτεταμένες δοκιμές μάχης εν μέσω  πολέμου, εναντίον ενός κρατικού αντιπάλου.

Οι αναπτύξεις του  περιλάμβαναν αποστολές κρούσης, καταστολή της αεράμυνας και, σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, μάχη αέρος-αέρος επίσης.

Αναπτύχθηκε ως διάδοχος του Su-27 Flanker και των παραλλαγών του, ενώ ο σχεδιασμός του Su-57 επικεντρώθηκε στην παράκαμψη της τεράστιας αύξησης του κόστους ζωής που παρατηρήθηκε στα αμερικανικά προγράμματα μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Αυτή η οικονομική κλιμάκωση κατέστησε σχεδόν αδύνατο για το F-35 να αντικαταστήσει τα μαχητικά τέταρτης γενιάς χωρίς είτε να μειώσει δραστικά το μέγεθος του στόλου είτε να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες.

Το Su-57, αντίθετα, προβλέπεται να είναι ένα σχετικά πιο οικονομικό αεροσκάφος για λειτουργία σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Αυτό αναμένεται να διευκολύνει την ευρεία υιοθέτησή του από μονάδες πρώτης γραμμής και να επιτρέψει τον σχηματισμό νέων Μοιρών αεροσκαφών.

Πρώτη Μοίρα Su-57

Ως εκ τούτου, με την προβολή ότι η Ρωσία θα σχηματίσει την πρώτη Μοίρα Su-57 πλήρους ισχύος στις αρχές του 2024 και δύο επιπλέον που αναμένονται μέχρι το τέλος του 2027.

Παρά τις δυνατότητές της, η παράδοση των εν λόγω μαχητικών υστερεί σημαντικά στο χρονοδιάγραμμά της. Έχει υποστεί αρκετές σημαντικές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Αρχικά, η Σοβιετική Ένωση επρόκειτο να παρουσιάσει τα μαχητικά της πέμπτης γενιάς το 2001 υπό την αιγίδα του προγράμματος MiG 1.42. Ωστόσο, ο απόηχος της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης προκάλεσε μεγάλη οπισθοδρόμηση στη βιομηχανία.

Αυτή η τροπή των γεγονότων έδωσε μια ευκαιρία τόσο για την Κίνα όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες που  προώθησαν σημαντικά τα δικά τους προγράμματα νέων μαχητικών, αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό προβάδισμα.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ρωσική αμυντική βιομηχανία επιχειρεί να επισπεύσει τις παραδόσεις μαχητικών SU-57 και  SU-35, στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας της, σε μια προσπάθεια  αρχικά επικράτησης στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη συνέχεια αύξησης εξαγωγών τους σε άλλες χώρες.

Η επικείμενη προσθήκη στο οπλοστάσιο του Ζελένσκι μαχητικών F-16 από  χώρες του ΝΑΤΟ δημιουργεί πονοκέφαλο στον Πούτιν, κυρίως στο Νότιο τομέα του μετώπου και ιδιαίτερα την Κριμαία, όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κατά κόρον από τους Ουκρανούς και γιαυτό ενισχύει άμεσα το αεροπορικό δυναμικό της χώρας του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ