Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία-Χρόνος και προϋποθέσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση , ενώ ένα είναι το κυρίαρχο ερώτημα στην Διεθνή κοινότητα, πότε και πώς θα τελειώσει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2024

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει απάντηση έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο, "Η Ρωσία έχει τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία: Πόσο καιρό μπορεί ο Πούτιν να συνεχίσει να πολεμά;", το οποίο επισημαίνει:

Αν και η πολυαναμενόμενη ανοιξιάτικη επίθεση της Ουκρανίας ήταν αργή και καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού απέτυχε να σημειώσει την επιτυχία που πιθανότατα περίμεναν πολλοί , η Ρωσία εξακολουθεί να τηρεί αμυντική στάση.

Οι δυνάμεις του Κιέβου μόλις τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να παραβιάζουν τις οχυρωμένες θέσεις του Κρεμλίνου και είναι ακόμη απίθανο να παργατοποιήσουν  μια σημαντική πρόοδο πριν από την άφιξη  ψυχρότερων καιρικών συνθηκών .

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την απρόκλητη εισβολή της, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Η υποστήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση και η αποδυνάμωση της Ρωσίας

Ορισμένοι παράγοντες διερωτώνται αν μπορεί η Ουκρανία να συνεχίσει να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη από τη Δύση δεδομένου ότι η επίθεσή της απέτυχε να σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Χωρίς τη δυτική βοήθεια, η Ουκρανία πιθανότατα δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

Ωστόσο, ακόμη και αν η βοήθεια της Δύσης μειωθεί, φαίνεται ότι η Ρωσία έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ που θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιήσει μια άλλη μεγάλη δική της επίθεση.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ουκρανίας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, οι οποίες μπορεί να είναι τουλάχιστον ελαφρώς διογκωμένες ,το Κρεμλίνο έχει χάσει σχεδόν 275.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ενώ  καταστράφηκαν 4.628 τανκς μαζί με άλλα 8.851 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Η Ουκρανία μπορεί ακόμα να κερδίσει τον πόλεμο- Η Ρωσία όχι

Η κοινή εκτίμηση από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές είναι ότι η Ουκρανία μπορεί πιθανότατα να εκδιώξει τους Ρώσους εισβολείς με συνεχή δυτική υποστήριξη.

Το πολύ που μπορεί να πράξει η Ρωσία, είναι ότι μπορεί να διατηρήσει τη θέση της στην Ουκρανία για δύο ακόμη χρόνια ,με την τρέχουσα ένταση.

Αν και έχει τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, η Ρωσία στερείται εκπαιδευμένων εφεδρειών και, το πιο σημαντικό, σύγχρονου εξοπλισμού για να στείλει στον αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπατάλησε τους καλύτερους στρατιώτες της στα αρχικά στάδια του πολέμου και απλά δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει αυτά τα χαμένα άρματα μάχης και άλλα οχήματα.

Αντίθετα, έστειλε απαρχαιωμένες πλατφόρμες από τον Ψυχρό Πόλεμο που αποδείχτηκαν ακατάλληλες για ένα σύγχρονο πεδίο μάχης.

Το T-62 και ακόμη παλαιότερα τανκς της σειράς T-54/55 ενίσχυσαν τη δύναμη του Κρεμλίνου στα χαρτιά, αλλά ήταν μια χάρτινη τίγρη στο πεδίο,ουσιαστικά λίγο περισσότερο από ατσάλινα φέρετρα για τα πληρώματα να αναμειγνύουν μεταφορές.

Ποιος εκπαιδεύει τους εκπαιδευτές;

Αν και η Μόσχα είχε τουλάχιστον εκείνα τα παλαιότερα τανκς να στείλει, της έλειπαν νέα στρατεύματα.

Δεν έχει την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσει τους βετεράνους της μάχης σε εκπαιδευτικούς ρόλους και αντ' αυτού αναπτύσσει ουσιαστικά  στρατεύματα με λίγους βετεράνους να ηγούνται αυτών.

Αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στην πρώτη γραμμή, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) στην πρόσφατη ενημέρωση πληροφοριών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία την Πέμπτη.

«Η απουσία τακτικών εναλλαγών μονάδων εκτός αποστολής μάχης είναι πολύ πιθανόν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στο χαμηλό ρωσικό ηθικό και στην αποτυχία του ρωσικού στρατού να διεξάγει εκπαίδευση υψηλότερου επιπέδου από την εισβολή.

Η έλλειψη τέτοιας εκπαίδευσης είναι πολύ πιθανό να συμβάλλει στις δυσκολίες της Ρωσίας στη διεξαγωγή επιτυχημένων σύνθετων επιθετικών επιχειρήσεων», σημείωσε η @DefenceHQ στην ανάρτησή της στο X - την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Μάθημα από την Ιστορία

Σε όλη την μακραίωνη ύπαρξή του, το Κρεμλίνο έχει δείξει ότι είναι σε θέση να δεχτεί τεράστιες απώλειες και να συνεχίσει να μάχεται.

Ωστόσο, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι η Ρωσία μπορεί να πολεμήσει μόνο για λίγο καιρό.

Τις πρώτες εβδομάδες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1914, η Ρωσία είδε την σχεδόν καταστροφή του Πρώτου και του Δεύτερου Στρατού της στη Μάχη του Tannenberg, χάνοντας πάνω από 170.000 άνδρες.

Αν και η Ρωσία μπόρεσε να παλέψει για σχεδόν τρία χρόνια, ποτέ δεν συνήλθε πραγματικά από την ήττα.

Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είναι "σε καλό δρόμο"  για να είναι εξίσου καταστροφικός για τη Ρωσία.

Συμπέρασμα 

Από το παραπάνω άρθρο  συνάγεται  η εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη και πως η Ουκρανία χωρίς την βοήθεια της Δύσης θα έχανε τον πόλεμο, με την οποία συμφωνούμε απόλυτα.

Ωστόσο η εκτίμηση ότι το πολύ που μπορεί να πράξει η Ρωσία, είναι ότι μπορεί να διατηρήσει τη θέση της στην Ουκρανία για δύο ακόμη χρόνια ,με την τρέχουσα ένταση, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αφού πιστεύουμε ότι αυτό είναι όχι το περισσότερο αλλά το λιγότερο που μπορεί να συμβεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, με μια γενική Ρωσική επίθεση να βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Η Ρωσική αμυντική βιομηχανία με την βοήθεια του Ιράν σε drones και την Βορειοκορεατική υποστήριξη με βλήματα πυροβολικού κυρίως, σε συνδυασμό με τα τεράστια αποθέματα σε ανθρώπινο δυναμικό πιστεύουμε ότι δύναται να υποστηρίξει μια μεγάλης κλίμακας Ρωσική επίθεση σε πολλούς άξονες στην Ουκρανία.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις Αμερικανικές Προεδρικές  εκλογές ππυ θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024, μπορεί να έχουμε αλλαγή ενοίκων στο Λευκό Οίκο και ίσως μετατόπιση της Αμερικανικής πολιτικής στην Ουκρανία, με ανάλογη προσαρμογή του ΝΑΤΟ.

Κοινώς εκτιμούμε ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέκτησε στην Ουκρανία, διατηρώντας τα στην χειρότερη των περιπτώσεων, με την Ουκρανία προ δυσμενής εξέλιξης για την ίδια από την Ρωσική επίθεση που αναμένουμε να εκδηλωθεί, να εισέρχεται στο ΝΑΤΟ το 2024-2025 και να διακόπτονται οι εχθροπραξίες στην πολύπαθη χώρα, δημιουργώντας ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα σε αυτήν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ