Ένοπλες Συρράξεις

“Από το μέλλον”! Κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα “μεταπηδούν” από την επιστημονική φαντασία στον πραγματικό κόσμο

Τα κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα, γνωστά και ως DEW, δεν είναι εντελώς επιστημονική φαντασία. Είναι ένα είδος όπλου που χρησιμοποιεί εστιασμένη ενέργεια, όπως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή δέσμες σωματιδίων, για να βλάψει ή να καταστρέψει έναν στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μερικά παραδείγματα DEW περιλαμβάνουν όπλα λέιζερ, όπλα μικροκυμάτων και όπλα δέσμης σωματιδίων. Ενώ αυτά τα όπλα υπάρχουν σε κάποια μορφή, βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και δεν είναι ακόμη σε ευρεία χρήση. Ορισμένοι στρατιωτικοί και ερευνητικοί οργανισμοί εργάζονται για την ανάπτυξη DEW, αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για γενική χρήση.

Ενώ τέτοιες εξαιρετικά ισχυρές συσκευές αποτελούν εδώ και καιρό βασική βάση παιχνιδιών υπολογιστή, ταινιών και μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, η επιτυχία στην τοποθέτηση πρακτικών όπλων που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε πεδία μάχης του πραγματικού κόσμου διέφευγε από κυβερνήσεις, επιστήμονες και αμυντικούς εργολάβους για περισσότερο από μισό αιώνα.  Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.

Ανάπτυξη όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξοδεύει κατά μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, για την ανάπτυξη όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας με στόχο να τα χρησιμοποιήσει για να νικήσει απειλές, συμπεριλαμβανομένων των drones και των πυραύλων. Ζήτησε τουλάχιστον 669 εκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2023 για μη ταξινομημένη έρευνα, δοκιμές και αξιολόγηση και άλλα 345 εκατομμύρια δολάρια για μη ταξινομημένες προμήθειες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Οι πιθανές εφαρμογές αφθονούν. Τα συστήματα λέιζερ υψηλής ενέργειας, (HEL) και μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (HPM), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αεράμυνα μικρής εμβέλειας , SHORAD και για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, C-UAS, καθώς και πυραύλων, πυροβολικού και όλμων.

Τα όπλα που αναπτύσσονται τώρα έρχονται κυρίως σε δύο μορφές: λέιζερ υψηλής ενέργειας, όπως η Σιδερένια Δέσμη του Rafael και τα HPM της εταιρείας Ηπείρου. Η πρώτη εστιάζει μια δέσμη ή δέσμες ενέργειας για να τυφλώσει, να κόψει ή να προκαλέσει ζημιά θερμότητας σε έναν στόχο. Το τελευταίο απελευθερώνει κύματα ενέργειας που κατακλύζουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Το καθένα έχει τις αντίστοιχες δυνάμεις και αδυναμίες του

Ενώ τα HPM μπορούν να έχουν σχεδόν στιγμιαία επίδραση στα ηλεκτρονικά ενός στόχου, η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται σε μεγαλύτερα εύρη. Και ενώ τα λέιζερ υψηλής ενέργειας μπορούν να ανοίξουν τρύπες σε όλα τα είδη υλικού , ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ομίχλης ή του ανέμου, μπορούν να εμποδίσουν ή να παραμορφώσουν τη λήψη.

Κανένα από τα δύο δεν χρειάζεται να ξαναγεμιστεί μηχανικά, όπως ένα τουφέκι ή ένα άρμα μάχης, αλλά εξαρτώνται από την παραγωγή και την απόδοση ισχύος, η οποία μπορεί να διαταραχθεί.

Δοκιμές – δοκιμές

Ο στρατός των ΗΠΑ, η Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών προσπαθούν, αυτή τη στιγμή, να δημιουργήσουν συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας με επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες.

Το Γραφείο Συστημάτων  Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών του Πενταγώνου και το Γραφείο Γρήγορων Δυνατοτήτων και Κρίσιμων Τεχνολογιών του Στρατού, τον Ιούνιο χρησιμοποίησαν πέντε εταιρείες για να επιδείξουν όπλα ικανά να καταρρίψουν  επιθετικά drones.

Ομοίως, η Πολεμική Αεροπορία τον Απρίλιο δοκίμασε το Tactical High-Power Operational Responder ή THOR, στην τοποθεσία δοκιμών Chestnut της Βάσης Πολεμικής Αεροπορίας Kirtland στο Νέο Μεξικό.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός λέιζερ υψηλής ενέργειας στο USS Portland ενώ έπλεε μέσω του Κόλπου του Άντεν . Μια προηγούμενη δοκιμή είχε γίνει τον Μάιο του 2020, κατά την οποία ένα μικρό drone καταρρίφθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάπτυξης πρακτικών όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας. Τόσο το λέιζερ υψηλής ενέργειας της Lockheed με ενσωματωμένο οπτικό  και επιτήρηση,  (HELIOS), όσο και το εσωτερικό Optical Dazzling Interdictor Navy (ODIN), για την αντιμετώπιση μικρών σκαφών και συστημάτων συλλογής πληροφοριών, έχουν εγκατασταθεί στα αντιτορπιλικά.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, θα είναι μια τεχνολογία που θα υιοθετηθεί για ορισμένες θέσεις. Ίσως για την  άμυνα πλοίων ενάντια σε πυραύλους κατά πλοίων και ως  αντί-drone.

Ένα εκθαμβωτικό μέλλον

Υπάρχει συχνά μια μεγάλη υστέρηση μεταξύ της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της εφαρμογής και της προμήθειας της.

Τον τελευταίο καιρό, οι στρατιωτικοί ηγέτες εκφράζουν μια μεγαλύτερη αίσθηση επείγουσας ανάγκης, για την ανάγκη να κατασκευαστούν και να αναπτυχθούν πλήρως αυτά τα συστήματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την κατευθυνόμενη ενέργεια.

Η Raytheon UK, ένα τμήμα της RTX, σχεδιάζει να ενσωματώσει ένα λέιζερ υψηλής ενέργειας σε ένα θωρακισμένο όχημα Wolfhound. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών δοκιμών στις ΗΠΑ, το σύστημα λέιζερ «απέκτησε, εντόπισε, στόχευσε και κατέστρεψε με επιτυχία δεκάδες drones», σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία ανοίγει ένα προηγμένο κέντρο ενοποίησης λέιζερ στη Σκωτία.

Και ενώ οι στρατιώτες μπορεί να απέχουν πολλά χρόνια από το να τα χρησιμοποιήσουν (κάτι σαν το φανταστικό Spartan Laser) , η τεχνολογία που αναπτύσσεται τώρα αποδεικνύεται πολύ σημαντική για να αγνοηθεί, σύμφωνα με ειδικούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...